Saturday, May 15, 2010

Cara-cara Membuat Sushi


Selamat Weekend semua!!!so apa plan korang minggu ni?shopping?lepak rumah?jumpa kawan-kawan?kawen?beranak?tidur satu hari?

Bagi korang yang takda apa-apa plan hujung minggu ni,apa kata kita buat sushi..mahu?JOM!!kalau boleh, bagi yang ibu,buatlah sushi ni dengan anak-anak..di samping dapat makan,dapat spend time dengan anak-anak..

bahan yang perlu ada untuk membuat sushi:

1.semestinya beras untuk buat sushi
2.seaweed
3.tikar untuk buat sushi
4.crab meat
5.tuna
6.timun jepun
7. mayonnaise
8.gula
9.garam
10.cuka
12.container segi empat

kita start dengan menyediakan nasinya dulu ya puan-puan..

1.basuhlah beras tu dulu..sama je macam masak nasi..jangan tak basuh pulak ok..then,masak je beras tu macam masak beras biasa..

comel tak beras dia?macam sin chan kan

2.Dah masak nasi tu,campurkan gula,garam dan cuka sesedap rasa..korang rasa sendiri nasi tu sedap ke tak..jangan tawar sangat.asal ada rasa,ok la tu maknanya..korang gaulkan macam ni tau..

gaul sampai rata..ingat!

Kita start part sushi bulat dulu

3.Now,korang prepare tikar sushi and seaweed macam kat bawah ni..

sebelum letak nasi tu,korang letak dulu mayonnaise kat atas seaweed tu,then baru letak nasi



4.Lepas letak nasi,sapukan lagi mayyonaise kat atas nasi tu..bagi siapa yang tak suka mayonnaise,skip part ni ok?


5.Sekarang boleh letak apa saja korang nak letas atas nasi ni..ni campuran crab meat and timun jepun

ni pulak crab meat je...

6.Ok,now boleh start part menggulung sushi..gulung bersama-sama tikar tu untuk mendapatkan hasil yang cantik lalu makan pun dengan hati yang gembira


Untuk menggulung ni harus ada tenaga yang kuat..gulung dengan bersemangat ya..macam orang jepun kan diorang sentisa bersemangat..harus!sebab nanti baru korang dapat rasa betapa semngatnya korang buat sushi ni,jadi siapa yang taknak makan memang akan kena sepak sebab korang dah berhempas pulas buat sushi ni untuk orang tersayang..bila buat sushi,harus pakai gelang macam mama saya..baru vogue!

7.sekarang dah boleh potong sushi ni kecik2

Sementara tu,korang boleh serahkan part lagi satu ni pada anak atau suami korang..ini untuk buat sushi yang berbentuk empat segi..

8.Masukkan nasi dalam container dan mampatkan nasi tu

9.Keluarkan nasi dari container tu,dan anda akan dapat sushi ini!!!

10.Terpulang pada anda nak letak tuna ke,crab meat ke ataupun timun atas nasi petak tu..dah siap!!!!!!!!!!!ok sekarang boleh makan dah!tapi better letak dalam tupperware and simpan sekejap dalam peti sejuk..bagi fresh sikit..tak payah lama..jangan lupa kemas dapur dan cuci segala perkakas dapur...barulah boleh makan dengan bestnya!!


ini bila anda ada masa terluang, boleh buat bento yang comel macam ni untuk anak bawak bekal pegi sekolah..nanti bila saya balik rumah lagi,saya try buat macam ni pulak ok?


SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!!!!!!







57 comments:

cikgadis konfiuss said...

aiyooo lapar tgk ni!

Fia Abas said...

bestnya! sedap ! ehhh..fia suka sushi..nti nak try buat sendiri la ehehe xpayah pegi sushi king dah nti kan?ehehe =P

shazika said...

wah wah wah..
ada cara-cara buat sushi..
tak de la rasa was-was nak makan sushi kat luar kalau dh buat sendiri

Hizami Rahim said...

my sis pernah try.
tak cantik pulak bentuk dia.
ahha.
sian dia.
anyway nice info.
boleh i tell my sis.
;)

wAnIe said...

dekat mana ek biasa boleh dapat beras dia tu?

N said...

wah bestnye buat sushi sendiri! i suka makan jer. buat tak reti. hehe

CheQ PP JoY said...

mlasnye nk wat sndri..pegi beli je la sng..hehe

intan payung said...

wahhhh bestnye home made sushi..
i nak tanye..katmane you beli seaweed, beras sushi tu n tikar dia..?

i suke mkn sushi! harus cube buat ni hehehe

sweeTSour said...

uik sedapnya sushi.nyum nyum nyum.rupanya xlah rumit sgt nk buat..cuma perlu kerajinan ja..

ree rud said...

siapa yang masak nasi tu en. mmg mls cakapla.

TUKANG KATA said...

sedapnya..nak kene try wat nih..hehe

tq recipe ye!

wawa ツ said...

cam best jerrr... ;)
Em..crab tu sume tak x di msk ker??

Yatre Hayati said...

da lama teringin nak belajar..tp tataw mana nak cari beras tuh..heheh..

aisyah bet ^^ said...

saye pernah buat! senang je an..
tp sy gna beras biase...susah sket la nak kasi die sticky2..huhu..

petisuara said...

beras,tikar,seawedd sume boleh beli kat supermarket..mne2 supermarket..JJ paling senang la..cari bhgn makanan jepun

crab meat 2 xpyh masak..boleh dimakan begitu saje

.::WaNiE::. said...

mesti suka buat sushi siap sume perkakas dia huhu

lama xmakan sushi !

Nurain Hasan said...

waa.sy suke sushi sgt2.aritu ade try buat gak..hee..ade pic sushi tuh kt belog..ok2..nak tny ni..

1st:mcmne sukatan nak masak beras sushi?lain kan dr masak beras biasa?

2nd:mana nak beli container utk buat beras jadi 4segi eh?hehe..sbb aritu sy buat sendiri bentuk 4 segi tuh.gile kuno..ngee..

petisuara said...

masak beras die mcm biase je..same mcm msk nasi biase

container 2 try cari kt supermarket..Jusco pon ade..cri kat bahagian2 jepun

Nur Hidayah Yahya said...

wah...bagus2..nanti ajar buat bento pulak..hehe

♫ ♥ farah ada ♫ ♥ said...

wah! cam best. insyaAllah akan dicuba :)

Kie-yu said...

woh!
aku peminat sushi
lepas ni xyah g cold storage lg
leh wat sendiri
hehe

tenx 4 da recipe!

petisuara said...

ur most welcome everyone..try la buat..xtau la bila saya nak buat bento pulak..insya allah nnti akan aja

Saya said...

ish..sedapnye..
semalam baru pergi bedal mende alah ni..

teringin nak buat..tapi kat sini xde seaweed laa..

petisuara said...

sure xd seaweed?kat ipoh ade,kat johor ade,kat kl ade,kat kedai runcit biase pon ade..hmm pelik2

|arieza| said...

wah mau sushi!

+akufobia+ said...

kang da buat lawalawa sayang pula nak makan.haha.

mahira oya said...

suka sushi..sedaps!

nisa said...

sedapnya.. kene try buat ni.. hehee

**hudalulu** said...

like sushi very much lah....hahha
mane nak beli beras sushi tuh?

petisuara said...

lawa2 lg rase nk makan..hihi..beras tu kat jusco supermarket ade..or mne2 supermarket ade jual

spek pink said...

wowww...cm sedap je kalau wat sendiri. nk cuba laa. i like sushi...

miss nina said...

saya harus cuba la
boleh letak bahan faveret

Enchaoz said...

sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeeee

anafaryana said...

beras memang kene pakai beras sushi ke??
beras biasa je tak boleh ke??

petisuara said...

xbole..nnti xsdp n xsticky..ssh nak buat

iis said...

kat mane dapat beli tikar tuu ye?

Anonymous said...

Blh guna cuka biasa ker nampak kat jj ada cuka khas tp tak der kehalalan la

petisuara said...

mmg gune cuka biasa pon, tp bru2 ni dgr kat tanyalah ustaz, cuka da jd haram utk makan, sbb diperam, so xtau la ea..xpyh la gune cuka..senang..hee

Anonymous said...

seaweed tu halal ke?
coz plastik yer tlsan korea je..
plus x der logo halal..
juz curious... =P

petisuara said...

jgn cari yg xhalal anon..cri yg ade tulis halal malysia 2..awk cri kt jj ke?cri kat supermarket lain skali k..if xd buat mcm ktrg, buat sndri, if xnk buat sndri, xpyh seaweed pon xpe..

boleh je tnpe seaweed okie?

entry i yg ni, i xltk detail sgt sbb the process banyak sgt, so ape2 boleh la tnye lg

petisuara said...

jgn cari yg xhalal anon..cri yg ade tulis halal malysia 2..awk cri kt jj ke?cri kat supermarket lain skali k..if xd buat mcm ktrg, buat sndri, if xnk buat sndri, xpyh seaweed pon xpe..

boleh je tnpe seaweed okie?

entry i yg ni, i xltk detail sgt sbb the process banyak sgt, so ape2 boleh la tnye lg

Fairuz Liyana Azman said...

salam,,
nk tny..ni U memang guner beras khas untuk buat sushi tu ek??kalau gune beras biasa yg kite masak nasi tu boleh ke?

momoko-chan87 said...

salam...hai, tengs kongsi cara wat sushi~hee.

kpd fairuz liyana: beras sushi yg bagus punya, namanya koshihikari rice..=)

erm nk tnya akak blog ni, cane nak wat kicap utk celup2 dgn sushi tuu ek? taw x? kalu kat tesco dia letak dlm bekas hijau n nama kikkoman soy sauce..tp xpasti plak halal x..=S

hamy hami said...

salam...emmmm....nak tanye skitt...kat mne nak dpt kan seaweed yg halal coz kbanyakan seaweed x hall.....

zira mikhail said...

seaweed tu leh wat sendiri x eh?hehehe...susah nk carik yg halal...ermm...

kisah hati saya said...

Kalau tak ade tikar untuk buat sushi mcm mane erk ? Gune plastik bole kn ?

kisah hati saya said...

mcm mane nak crik ikan tuna ?
agak2 nye dimane jual ?
Nak thu .

syazwan said...

ish x sabar nk buat..heheh..!! mcm sedap jew...

alyanyanis said...

dkt mne nk dpt beras die dgn seaweed tu ??

alyanyanis said...

dkt TESCO ad ke jual seaweed dgn beras die ???

maszull said...

assalamualaikum ....sedapnya...:)

Muhammad Faris said...

Bestnyerr ! sedap! urmm

Anonymous said...

nak tnye.. time letak nasi kt ats seaweed 2 mmg half jer ek like a 1st pic above?

Anonymous said...

nak tnye.. beras ats seaweed 2 mmg kne letak half ek like a picture above?

Anonymous said...

What Language is this ?

Anonymous said...

boleh ke guna beras biasa??

Riki Rukmana said...

berasnya harus pake beras jepun ya... susah nyarinya... tapi harus coba buat nih...