Friday, December 10, 2010

Pencuci Muka

kalau ikutkan sampai saat ini,memang macam dah try semua pencuci muka..kadang-kadang,pencuci muka tu baru aje pakai setengah,dah bosan,terus tukar pencuci muka lain..syampu pun sama,sabun pun sama..aih..tapi..bila umur dah banyak,dah reti sikit pakai satu pencuci muka lama-lama sampai habis!wah!memang nampak sangat dah tua,dah reti nak jaga muka..

tapi kan..
kalau pakai pencuci muka yang mahal-mahal ni kan,korang rasa,boleh ke muka kita jadi cantik?apa bezanya pencuci muka mahal dan murah ni?


i pernah juga la kan pakai pencuci muka yang mahal ni,tapi macam sama je dengan pencuci murah,takda la pulak muka yang gelap ni serta merta BERTUKAR!putih melepak ke apa..i ada masalah muka tak sama rata..bukan sebelah senget ke sebelah rata ke..tone kulit i tak sama rata..siap pergi specialist kot..bayar ratus-ratus,eleh!sama je function dia dengan yang murah..chait!baik beli baju!

SKII
ni brand yang famous sekali among the artis kan..bila pakai ni semua muka jadi cantik habis..ada sesiapa pakai?serius jadi cantik tak?ke artis-artis nak cover diorang pakai botox,cakap la pakai ni jadi cantik

CLINIQUE

adik i pernah guna ni,tapi sama je tengok muka dia..macam tu jugak..i ada pakai lip gloss and moisturizer dia tapi macam hmm sama aje macam yang murah

KIEHL'S

ni brand yang agak mahal jugak lah..satu set rm500 macam tu..syampu pun ada jugak..ada sesiapa pakai ini?ok tak

OLAY

i pakai olay sebelum ni..ok la..takda apa-apa effect..sama jugak,takda la jadi cantik lepas guna product ni..sama jugak


sebelah kiri dua tahun lepas,sebelah kanan masa kini..gila skema ayat masa kini..

kanan nampak cerah sikit,sebab lighting best,kiri nampak gelap sebab masa tu kedai tu takda lampu..so sama je..pakai lah apa product pun,mahal ke murah ke,sama je kulit i..baik pakai yang murah aje kan

ke sebab i memang suka barang yang murah?so rasa semua pun sama..kawan i ada cakap kulit i jenis kulit murah,so tak payah guna yang mahal-mahal..ada jugak orang yang jenis kulit mahal,bila pakai benda murah,terus allergic sana sini..memang sangat kesian kan.habis duit nak beli pencuci muka yang mahal

thanx Fyka sebab buat entry pasal I,,i bukan fashionista pun..terima kasih lagi sekali..dan kepada sesiapa yang pernah buat entry pasal blog kitorang,thanx sangat2!!!if korang suka blog ni,kitorang lagilah suka..siapa tak suka kalau orang suka blog kita kan..ok macam berbelit je ayat i ni..

48 comments:

ciput said...

betol.kadang-kadang mahal xmendatangkan kepuasan.

ciput said...

betol.kadang-kadang mahal xmendatangkan kepuasan.

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

hmm..
i pon da byk try..
last2..bodyshop gak melekat..=)

Ain Zulaikha said...

hehehe semua produk sama je, yang putihkan kulit tu menghakis.. jgn la guna.. huhu

Rose Idayu Roslan said...

maybe u mmg kne pki yg murah kot. mcm i dlu, i pki mahal2 gk, n oversea2 sume, tp xberubah pape..
bile i try pki safi rania, sbln je dh nmpk effect.hehe

Nor Adzwaty Rokkafella said...

rilex jak...hahaha...aku pun guna yg murah2 pnya sbb xleh pakai yg mahal sbb ada efek x bagus...dulu pnh pakai one set bodyshop utk penjagaan muka...mula2 ok...last2 muka aku da start bekupas...last2 skrg guna syura hahaha...

Kembang Perawan 3288 said...

kat umah saye suke rembat SKII mama . hehe same je hasilya...

bile sndri2 ni pki je garnier. lg best mcm lisa surihani . haha

i'm shin... i'm inesen said...

depend kat skin ngan hormon korang la ek.. huhu.. kalo hormon x stabil.. lagi cpt muka tu naik natang asing... then.. kalo pompuan suka pakai pemuteh.. atau telebih pakai toner.. kulit leh cpt dpt jeragat...

dulu masa skolah2 shin penuh jerawat bru.. jerawat yg beso ada nanah tu.. haa... bila dah keje.. shin pakai Artistry dari Amway.. alhamdulillah.. sampai ke tua ni.. muka besih saje ngee~

Dayana Nasir said...

ahahah..suke ayat ke dorang nak cover buat botox cakap pakai ni? ahaha..

btw, pernah try kiehls tu. tapi only 1 product je..and mmg berkesan. x rugi bayar 100 untuk tu..tapi bukan pencuci muka la.

pencuci muka olay dah pernah pakai tapi tak sesuai dgn kulit. but still pakai krim dia.suka :)

aiman said...

aah..
masalah yang sama.
kalu mahal pon..sama je..
kalu in middle mahalnya.. kdg2 bleh siap bertambah kualiti skin ini.ade plak bleh naek yg laen2..
baek yang murah.. mcm ok jugak..
kdg2..

muka ni sesuai yg mcm2 tu je kot.
sebab perubahan kan tetap tiada!

Mariam Ariffin said...

mari pakai Tia Amelia..
sebelum ni tak percaya tau
lepas member pakai, nampak elok kulit muka dia, pastu saye pun yakin sikit nak pakai, alhamdullilah sesuai dgn kulit, jerawat pun boleh kawal. elok sikit kulit muka.

putri_roh said...

mmg betul kan... sakit ati je rasenye.... macam nuyui.. ingat nak try la tuakr pakai safi rania.. ceewah.. ceewah.. kekonon nak pakai barangan 'dewasa' la kan.. sekali takde perubahan pun.. baik pakai fair n lovely je... ade gak rase gebu2 muke tu.. ehehe.. ingat pas abes stok neh nak balik ke fnl je la.. ahahah... jimat.. jimat....

OrenLimau said...

hehehe...
pakai bio essence jek skg.yg trial pack.murah dan jimat.pakai sikit2 sudah.haha

nn said...

SKII and clinique tu memang ikut kulit. ada orang guna tapi xde effect. clinique tu plak, ada yang pakai and then makin teruk pulak muka. i suka mascara clinique btw.

i pernah guna garnier and by far, terbaik. but i'm currently using whatever it is in the toilet. ada Nivea and Aiken. haha. suka hati je :P

lady fady said...

dear!awsome lah u pakai mahal2 punye.hakhak.tp cube u try pakai produk kecantikan yg seangkatan seperti tia amelia,d putih,nuris,sendayu tinggi ke.kdg2 yg jenis camtu jadi.sb i pena pakai vannesse name die.mmg jd la.jd cerah la dr muke i golap.hehe.tp kuat la efek die.gelupas taw.
dear,,neway i da lame pollow u.u student utm kan.we were same lah! i 1st year,oke i tringin sgt na tgk u alive!hehehehe. u free2 u tgk la blog i dear http://farahdn9.blogspot.com/

petisuara said...

hihi...yay!ramai yg suke murah,,

eh eh..kiehls tu u pakai product yg men satu?bgtau la

and and and yup..kalau yg tia amelia sendayu tinggi semua tu mmg efek die kuat kn..akan ngelupas semua..2 yg xthn 2..pedih oo muke

AiDa AzRyN said...

aida pakai pencuci muka alaisyah .. sib bek xde effect hape..

Drama Mama said...

ya betul! tapi time muda2 ni ok ja dik pakai apa pun muka camtu gak. bila dah tua cam akak (sob sob!) kena cari yang sesuai gak...and tak semestinya mahal. olay total effects works on me...lagi satu pencuci muka clearasil. suka! muka jadi clear. yang mahal2 ni tak suka! sebab takdak duit. ngiahahahahha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Lu'Luth said...

ada kawan keje sirim bagitau, set yang mahal tekstur krim nya halus. so muka kita pun sel2 kulit akan terbuka sikit je.(betul ke istilah sel tu?) kira macam liang pori2 la kot.. tapi kalau set yang murah, tekstur krim nya besar2.. sel2 kulit akan terbuka besar. kalau biasa pakai yg mahal tukar ke set yang murah, kulit boleh terima lagi. dari sel mengecil boleh membesar,tapi kalau biasa pakai yg murah then nk tukar yang mahal, sel kulit dah tak sesuai. eh. entah pape tulis, leh paham ke?

petisuara said...

ooo yke..fhm2..hihi..tq for d info

BeYLa! said...

eh eh ade org kate Tia Amelia tak bagos laa. ade byk bhn kimia. nant dot side effect dea.
hmm SKII the best laa i think.
em btw, pakai safi rania ke.

EzzEddin said...

kat rumah selalu curik2 pakai pencuci muka wife...
ihihih

Yatre Hayati said...

I pakai Olay sekejap. Tak de perubahan. Pakai pencuci olay lak, muka berjerawat. Sekarang pakai eversoft. Murah dan berkesan. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam PS.... ikut pengalaman I pulak sbg pengguna SKII, memula pakai.. mcm tak ok... lama2 nampak la perubahannya. Proses perubahan tu lambat sikit tapi agak berbaloi la jugak.

Skrg ni tgh berkira-kira utk menggunakan produk yg I jual sendiri sbb berasaskan bahan2 asli jugak.. tapi jauh lebih murah...tu yg tgh nk tunggu stok SKII habis baru pakai produk tu... nak tengok apa kesannya. Klu ok nanti I war2kan satu dunia. ;)

cahya indah said...

pakai TheFaceshop, tapi 1 product je la. Olay Total Effect pun okay..

.o r k e d. said...

pkai whitening olay mmg ok tp oily. facial guna elianto. (:

cEro said...

balik kampung masa nk mandi adik aku kuarkan pencuci muka byk bagai..
pastu nenek aku kata, "nk muka bersih, amik wuduk byk kali.."
aku dgr, bagai ada panah tepat ke jantung..

♥CIK SHA♥ said...

banyak sangat produk kecantikan skang ni kan??dari yg mahallllllllll sampai la yang murah..kadang2 konpius yang mana lagi elok nak pakai..

saye ni muke yg licin dulu dh berjerawat sebab asyik tukar produk je..pastu saye stop dan skang ni tak pakai2 ape2 kat muke..huk3..

tapi ari tu buat skin treatment kat dermalogica..dpt pakai produk die yang trial punye pek kecik..n hasil die bagus sgt walau baru 2 kali pergi treatment..nnt rase mcm nak try produk die walaupun mahal skit sebab kulit saye mmg kulit mahal..wuu..skang tgh kumpul duit la..hehe..

*terpanjang lak komen kat sini..^_^

Db Cooper said...

air sembahyang pon leh cuci muka ape.. hee, joke

hamzah ian said...

takde satu pun sesuai ngan gua.. argh..

Sofia Karim said...

Biar murah, tp bila org tengok kita, org akan kita pakai jenama muka yg mahal2.. hahahaha.. cakap pki SKII pun diorg percaya, padahal pki pair n lapely aje.. hehehe...

Rahika Wahidah said...

dulu, i pernah pakai olay. Langsung tak sesuai. terus jerawat banyak keluar. rosak muka I.benci giler. kemudian bertukar pada jenama lain..skrg pakai bio essences. Pernah juga pakai sendayu tinggi and SKII.tak berkesan..muka kalau dah rosak susuah nak baik sebenarnya..Setiap kulit manusia adalah berbeza sebenarnya..i should meet dermatologist kot

::ienafazlyna:: said...

erm, ai pun xtahu nak plih pencuci muka yg sesuai..mula2 pakai mmcm ok, tp bile beli utk kali kedua produk yg same, mcm dah tak ok, tukar lain plak..semua same jek

Fyka said...

ur welcome peti suara...:)

Ainee Cumi said...

I pakai syahirah. Murah dan best.. CLINIQUE I pakai hancur muka. Bertambah tambah jerawat.. Makanya tak semestinya kot pakai mahal, muka elok..

Eila said...

I x pakai apa2 produk pun..muka tetap sama jer...kdg2 tu pakai my sis punya or sesiapa jer la kasi i try produk diorg...so far muka x der masalah sgt...rasa yer produk apa yg kita pakai..x der masalah kecuali keadaan kulit kita sama ada sensitip atau x...

Anonymous said...

i dulu mmg segala benda i pakai, dari olay, nivea, then i pakai produk msia tp yang problem sgt2 muka i jadi teruk gila, penah sampai burn gtu. i juz sapu aloe vera je. Alhmdulillah dah baik. tapi i xsyorkan lahh pakai ssetengah produk msia sbb dia ada hydrokuinon, boleh kanser kulit. last i pakai clinique.mak i kata mcm biasa then terus i tukar pakai SKII. mama i pn pakai.. dia kata jgn pakai yang lain dah. maintain yang ni. bukn sbb nak muka terus cantik gebu putih melecun, tapi jerawat mmg sgt control, and tekstur muka lagi halus. i xyah pakai foundation dahh. kira biasa je. nampak natural.

-iNtAnAdiA- said...

dah pkai Clinique almost 3 years

best la Clinique, plus byk dpt freebies ngan free makeover

kalu drugstore brand yg ok, try la Hada Labo (ade kat Guardian)

gadizgula said...

hello dear and the rest of member yg comment kt sini.
I would like to share with u guys one brand frm US. b4 ni my face mmg teruk sgt sbb pakai 1 product dr supermarket. now, since i guna this product dlm mid Aug muka da ok. back to normal.
so, if u guys interested nak try this product, mayb kita blh set 1 masa utk buat skincare class n dont worry it is FREE!
u can contact me at 012-3553642 (Kak Mell)

coffeecart said...

i pakai Tia Amelia pun ok. krim kunyit untuk menghapuskan jerawat die sgt efektif. and skintone dalam mase 2 minggu pakai dah nampak perubahan. lebih even. wahhh mcm promoter produk pulak.

♥ zoe ana ♥ said...

OMG u i dah try SK11 and Clinique...SK11 sangattttttttttt menggelupaskan(eh?) muka i, dorg ckp sesuai dengan kulit2 org hongkong2 tu, hehe then i tuka clinique, okay la bagus jugak but JUST BAGUS, takdela nak improve apape pun, kulit pun camtu je. THEN i tuka kiehl's! macam clinique jugak tapi ttbe kulit i jadi sensitive gile lepas gune kiehls and in my opinion if kulit ade jerawat byk SGT TAK RECOMMEND. hehe. i think Olay yang white radiance tu bagos gileeeeeeeeeee. sbb now i pakai chanel punye range, but i campur dengan olay white radiance tu kadang2 i gune. eh gadizgula yg atas ni refer to mary kay ke, if so mmg bebaloi2 jugak if u gune mary kay. tapi i tak gune cuz i tak mampu lagi nak beli sendiri. HEHE. wah, smangat btul i comment ur post ni. :D

petisuara said...

omg!br prasan untuk entri ni semua org comment dgn smngtnye!haha..suka!thanx all..but i skrg tgh try bio essence tanaka white 2..br je bli..sbb kulit i xeven so kene pkai yg whitening punye..kte tgk ok cne nnti..tp br nka sminggu tgk kulit i da even sikit

Anonymous said...

SKII ok..mmg muka nmpak glowing sgt..tp kena pakai selalu le..kalo setakat sebulan 2 mmg tak nmpak sgt kesan dia..especially yg pitera essence tu..

OLAY penah pakai...OMG tetiba mukaku ditumbuhi oil seed...

Anonymous said...

kite pon berminat gak nak try pakai facial product yg mhl2 nie...ingt nak try clinique or biotherm..tp ntah jln2 aritue tetibe ade satu kedai nie yg mmg dah lame nak masuk.. kite masuk n terbelilaa satu set kiehls product kt midvalley (facial wash,toner,moiturizer n masque) x sampai 500 pon..act baru 2 hari kite pakai.....sbb kite pon xley pakai product2 mhl mcm awak.skin kite xley thn..kiehls nie natural product.mmg xde bau cus die x ltak perfume dlm product die...so, for me its good..so far xde any irritation...u shud try it..

cahaya hidayah said...

me plak menyesal pkai TIA AMELIA!! serius MENYESAL! hahaha sbb tia amelia kulit ni naik jerawat x surut2.. pkai 2 minggu je tia amelia niyh, pas2 jerawat naik kaw2 punye.. itam2 jd muke niyh.. ramai yg tego .. pas2 stop pkai tia amelia, pas2 pkai brand ape pon jerawat x surut2... suffer for 1 1/2 year... la ni da ok skit.. pkai nutox n krim apricot nutremetics...

cahaya hidayah said...

me plak menyesal pkai TIA AMELIA... naik jerwat kaw2 punye.. pas2 kesan itam2 kat muke..pkai 2 minggu jer... ramai org tego..pas2 tuka brand len x jadi gak... jerawat x surut.. try bodyshop, mengelupas kulit... pas2 pkai local produk ape ntah, forest secret... sume pon x jadi.. la ni gune nutox + pati apricot nutremetic.. ok la skit.. tp nk bgtau sgt2 menyesal gune TIA AMELIA.. hahaha

cahaya hidayah said...

menyesal gune TIA AMELIA!

lia luna said...

Pakaila elianto.. InsyaAllah berkesan..