Monday, April 4, 2011

2 malam di Johor Bahru


Jika awak student UTM, awak pasti tahu kitorang tangkap gambar kat mana ni kan. jumaat lepas, kawan-kawan perempuan saya, Maria, Shea and Lyna datang UTM!!!yay!lepas tu, diorang sibuk nak tangkap gambar dekat sini padahal tak nampak pun tulisan UTM tu..fail!

ok sini, macam nak bagi guide sikit apa dan mana korang patut pergi kalau datang JB, sebab JB ni bukan destinasi pelancongan ke apa kan, just nak hang out, nak shopping bolehlah

1. Meranti


Kalau datang UTM, mesti kena makan dekat Meranti, padahal diri sendiri pun malas nak pergi Meranti sebab kalau tengahari ya rabbi! ramai gila orang bersesak-sesak, lepas tu bila keluar Meranti, satu badan bau makanan, sampai melekat dekat tudung semua, lepas tu dah segan nak duduk sebelah orang, nanti mesti orang tu macam "asal kau macam bau ikan keli masak sambal hijau?"

2. Danga Bay

kalau orang cakap pasal JB, mesti orang tahu Danga Bay. So kitorang pergi Danga Bay pagi-pagi buta konon nak tunjuk Big Bundle sebab kedai dia smart, tapi opcos lah tutup siapa suruh semangat nak datang pagi-pagi Sabtu, time jalan pun takda kereta lagi, semua orang masik kroh kroh atas katil



3. Istana Garden


sebab konon-konon macam nak buat percutian diorang di JB berilimiah sikit, konon melancong sambil belajar, jadi nak bawak pergi Muzium dekat istana tapi KECEWA!sebab sekarang dah tak boleh masuk, istana garden pun tak boleh nak masuk jugak, semua tutup


dah tau nak panjat-panjat bukit, lepas tu pakai kasut tinggi-tinggi, memang padan muka, terus muka jadi pelik

so end up melawat garden yang tak tutup aja, tapi itu pun lama gila kot kat sini sebab Maria nak buat video apa tah, nanti korang tunggu jelah video gila dia tu



3. Jalan Dhobi



I rasa kat Jalan Dhobi ni, kitorang spend masa yang agak melampau lama, sebab diorang teruja gila kat kedai-kedai kat sini.. I pun masa 2nd year degree, jumpa kedai-kedai kat sini, memang teruja sangat


tapi bila dah 5 tahun duduk UTM, bila pergi kedai ni, I jadi macam kat atas tu


apa lagi kalau dah ada kedai jual baju-bajuan dalam cafe, The Girl Next Door, mestilah semua perempuan-perempuan ini tambah lagi masa untuk duduk dalam cafe tu



Lepas tu, ada pulak Miss Ireen Handmades punya kedai kat sebelah tu jugak, tambah lah lagi beberapa jam hanya di kedai itu. perempuan dan aksesori kan memang NGAM sangat!

4. Sunda Sawargi


Es Sunda Sawargi


Nasi Timble Komplit Bakar

sekarang dah faham perasaan jadi pemandu pelancong, cuak ok!sebab kalau bawak tempat tak best mesti pelancong akan kecewa, lagi-lagi kalau makanan yang diorang makan tak best, mesti sumpah taknak datang JB dah. tapi Alhamdulillah sangat, diorang happy gila dapat makan kat sini. sebab sangat terbaik kot nasi dia!

5. Berehat

kalau bercuti tak berehat, memang nanti semua muka mondom lepas tu layu lepas tu tak semangat nak pergi jalan lagi, jadi kitorang balik berehat, sambung kejap lagi nombor 6. hee



6. Jalan Dhobi lagi


The Scandalist


My Little Corner

Sebab kebanyakan kedai di Jalan Dhobi bukak malam, so tadi kan dah melampau lamanya dekat Roost and Juice Bar, terpaksa sambung malam pulak

7. Banafe Village



Setiap kali kawan-kawan I datang, mesti akan bawak ke Banafe, sebab kat JB, nilah restoran yang paling santai and at the same time classy, bersih, makanan pun boleh tahan, dan mencerminkan JB pun ada restoran yang best!

8. Danga Bay lagi?


teka kitorang di bawah bumbung apa ni?




kalau nak naik basikal or kereta beroda ni di Danga Bay, perasaan malu dan control cun harus dibuang jauh-jauh kerana potensi untuk memalukan diri di tengah jalan raya yang sibuk dengan kereta dan orang adalah amat besar

9. Tidur

Kalau pergi melancong, jangan lupa tidur secukupnya sebab esok nak balik nanti drive letih. so bye bye!!for more pictures and updates visit shea punya blog, dia memang pantas betul nak update. excited lebih minah tu

51 comments:

Rhona Rozlan said...

Nampak macam best! I tak pernah sampai JB.

tiqa ramlan said...

wah bestnyer.. actually dok jb bertahun2 pon tak tahu ade tempat cool camtuh except danga bay and jalan dhobi... heeee~ :)

nuraien said...

hihihi..seronok kn bandar aien..cih.hihihi..
dtg si chantik2 nie..x ade terserempak pun.huhuhu..
farah..sunda sawargi kat ne..cm best..cian kn i..duk jb dah 23 taun..tp x tau.hihihi

Ami Schaheera said...

BEST NAK ITOT LA NEXT TIME!!

suffer8zine said...

wahhh seronoknya

Terkini : Senarai Keputusan Dan Calon ABPBH 2010-2011 | Penyelesaian Masalah Error Button Older Post

cikpia said...

arghhhh!!!! teringat zaman blajar kat ittho dolu2!!!!! time ptptn masuk mula la jalan2 JB.....

cEro said...

woah! berjalan sakan kome yek...
hehehe

Adlan said...

Eh.laaa..nak begamba ngan cik maria..hahaha

nur choki choki said...

wah last pic mmg style habis lah!~

amirah said...

Rindunya dengan UTM.. 6 tahun I duduk sana dulu.. Ayam goreng berempah Meranti memang terbaik!! Dulu masa duduk KRP la paling best. Hari2 singgah tapau. Rindu rindu rindu!

Gamba yang first tu dekat tasik yang ada bus stop tu ke?

Baby Bee said...

alamak..org jb pun tak ingat kat mane jalan dhoby..katne ek...area mane ek..terlupe ingatan..but the pictures are awesomes seyh....thanks for the info...

ika~~ said...

byknye brg2 antik..soo vintage!

Cik JuneD said...

gambar-gambar makanan+minuman atas tu chantek lar..
sape yg tembak??
huhuhu
(^__^)V

petisuara said...

yup, gmba dekat bus top..heee

jalan dhobi kt dgn cs dkt dgn bazar jb

gmba2 tu semua org tgkp so xingt dah spe yg actually tgkp those pic..heee

aien.. said...

jb memeang best kan..ehe..roost cafe,scandelist,macam-macam ade..but i tak pernh pergi sunda sawargi..mcm best je..kat mane ea tu?

ishiko said...

hoo.. lame xpegi utm..
wah, byk gak tempat lepak best.. huhuu..nk pegiii~

fatimah siti said...

maria elena datang utm? ouch, nape xteserempak ngan die. sob

Balqish Jaffri said...

bahahaha danga bay! lenguh tak kaki? tak payah hiking kan??

tak dapat hon ke??
ponpon

my5xurra said...

eah best nye jln2 JB, i sndiri dok JB drpd blaja UTM, kje pn JB, pn xpnah lg dpt tour mcm shea, lyna ngn maria dpt nih... hehehe... u terbaekk.. (silent reader)

kuperludia said...

dh lma dok jho tp xpenah p tempat2 tuu...lg2 jln dobi...lalu ja kot..haih! sumpah psni p JB lg kompom ku terjah! weeee~~ thanks petisuara...

aiko kato said...

ko kt utm lg ke??buat phd lak eh??gila mantap ko...hehe~

kem slm kt meranti tercinta naaa...


muahhhxx~

ohh ayu! said...

mcm seronok jew.. =)

Lizzie Yasmin said...

bercuti sambil belajar dan bershopping.. hahahaha

ada mokhtar said...

geram nak pergi jalan dhobi gak.. tapi tak best la, kat sini i tak ada geng sekepala melayan semua ni.. huhu

petisuara said...

xla, ktrg mmg la da abs bulan 12 ari2 tpi supervisor ktrg xbg balik, kena writing kt utm, sbb skrg kan start sem baru bulan 9 so xtau la bile bru boleh balik..heee

siapa nak jln2 boleh la bgtau i bwk bnyk tpt lagi..

alyaaboolat said...

waaaaaa..nape x jmpe korang2 kt meranti..rugi3!!!

Ili Naquiah said...

interesting places..!! best dpt had fun with friends..!



=)

PrettySugar - Cakes.Cupcakes.Cookies

mardhia yusof said...

sangaaat betul kak!
kalo gi meranti,mmg bau cafe lekat satu bdn!
abes baju kurung yang dipakai utk kelas separuh hari berbau gulai ikan patin!sy pnah kena.isssk.
sem ni dah lama tak gi meranti,asyik beli kat cafe kdse.
ouh. k.yana duk kolej mana ek?ke duk kat luar??

bestnyeee maria,and the geng dtg.
kalau bgtau awal2,confirm sy dah tunggu n stalk dari jauh. ;)

Suhana Samsudin said...

kalau tahu diorang pergi meranti, mesti saya pun nak pergi meranti jugak.hehe

aien.. said...

peti suara, nak tau sunda suwargi kat mne..?really nak pergi.. =)

alia zarfullah said...

best nya! shopping. Food <3 wow.

petisuara said...

ade kt entry i ni..tgk la
http://petisuaraku.blogspot.com/2010/12/saung-sunda-sawardi-tiada-kena-mengena.html

eesyaheera said...

kenapa HB tak ikut? kalau tak boleh suruh HB jadi driver dgn ambik gambar. hihi.

javanese DOVE ! said...

isk isk isk,
mcmna keadaan jb skg?
makin gempak kah?

lama sudah tak ke jb,
rindu pulak angin sepoi-sepoi dri singapore tu.

:*

Encik Psychopath said...

bestnye. tak ajak pun. eh. mana bole. ye dak.

ketawariang said...

dah gi dua tempat dlm post ni....
suka sgt dgn blog ni...

satu ke Saung sunda sawargi - http://saiffah.blogspot.com/2011/01/saung-sunda-sawargi.html
dan http://saiffah.blogspot.com/2011/03/dessert-day-at-saung-sunda-sawagi.html

LAGI SATU TEMPAT

the scandalist - http://saiffah.blogspot.com/2011/03/scandalist.html

best la! terbaik tau...
thanks sebab rajin sgt share info...
lepas ni nak try gi the girl next door plak... hee

Mama Gee said...

omak ai..sronokssnya jenjalan dgn kawan2 pempuann..hehe

mish juju said...

bestnye jb..nak sgt pegi jalan dhobi tu

LINA JALIL said...

wohhh..i duk jb pon jrg g jln dhby even dlu keje kat jln dhoby..aipp i keje siang bukan mlm..hahaha..my little corner tu kat jln dhoby jugak ke?

Cik Nad said...

yang mana dak utm?? duk jb ke?? istana garden da tutup. kenapa ek?? nape tak ajak p masjid abu bakar. nice view there.. mkn2 kat senibung. pergi danga mmg itu tmpt wajib.. pastu uolls patut pergi paso karat tau. happenin~~

Anonymous said...

hehe tumpang tnye, mcm mane pkai shawl tu?
ade tutorial tk? heheh

Faten Hisham said...

wahai akak-2 yang cun killer ni, if turun Jb lagi bawak lah saya hahaha kita jalan sesama :D

ice-y said...

tapi paling best dekat JB, jalan Dhoby kot because it was so relax and like so retroo, it was soo cooolliiooo. kan JB-rian? hee

budakpemalas said...

Pergi UTM sbb nak amek exam, tanya student2 sana sume sombong. Tanya kafe mane, sume taktau. Tanya budak A, Meranti kat pintu masuk. Tanya budak B, Meranti jauh kalau jalan kaki dr masjid. Padahal, pakcik teksi kata dekat je. Hampeh!

this is a story about a girl... said...

how come i x pnh pasan u kt utm???hahahha mcm la utm tu kecik kan.btw i baru 1 year kt utm so x jln mana2 pon sbb tataw tmpt best.but banafe village tu pnh dgr cte la dr mmbr...huhu owh lupa nk gtaw.i student fke.u???

CN said...

tak penah lagi sampai johor..tapi maybe bulan 5 ni nak g jenjalan..nak g semua tempat yang akak katekan dlm entry nih :)

petisuara said...

xd tutorial la, main lilit je, ubah sikit style hana tu, try la!!just pin sikit kt blkg.

ktrg berude fakulti sains..hi!

this is a story about a girl... said...

owh yeah???hahah ok2 ade jodoh ketemu la kite..nway gud luck 4 final xam yah.

h A n Y S said...

Arghhh! rindu MERANTI!!! rindu makcik 'sayang2' tu..(y sayang? b'coz she loves to call sayang kan?!) and rindu air teh ais atok!!!! sobs~ T____T

FiZ said...

pergi meranti mmg wjib kan...how i miss utm n jb now...huhu :'(

Miss Anis said...

rase teringin nk pegi JB lak..huhu