Friday, February 18, 2011

The Scandalist (a vintage shop)

Tak tahu dekat tempat lain, tapi yang saya nampak, kenapa guna saya tiba-tiba?padahal selalu dalam entri ai yu. ok takpe. mari teruskan. evolusi fashion vintage di JB semakin menjadi-jadi. Kalau dulu, peniaga vintage hanya menjual di kedai-kedai biasa dan tak menarik langsung. sumpah tak menarik, biasalah kalau kedai baju-baju second hand ni, bau dia ya rabbi!dari luar dah boleh hidu dah, apatah lagi kalau masuk dalam kedai tu. dapat pulak bila dah beli baju tu, seminggu pakai pun bau belum tentu boleh hilang. jadi, mana orang macam pandang senget sikit kan kalau orang beli baju-baju 2nd hand ni

Tapi sekarang segalanya dah lain. Kedai-kedai vintage sekarang dah menjadi tumpuan bukan sebab murah sahaja, tapi cara mereka present kedai pun menarik dan ada kelainan. lagipun, sekarang semua nak feeling-feeling oldies kan.

Yes..orang ramai lebih suka panggil barang-barang 2nd hand ini barang vintage. sebab ianya klasik

The Scandalist-ku beri nama, cikebum cikebum
cool kan nama kedai dia?ok jom berskandal sekejap dengan gambar-gambar di bawah ni



Inilah kedainya..kecil comel aje, tapi panjang ke belakang..dari luar pun dah cool kan?

nama pun dah nampak menarik..apatah lagi kalau dah masuk dalam kedai tu kan. Kedai barangan vintage ni terletak betul2 dekat jalan dhobi dan berhadapan dengan It ROO cafe(the best chicken chop shop in JB).. kalau korang tahu Roost and juicebar cafe..maknanya korang akan tahu The Scandeles dekat mana. area Jalan Dhobi ni rasanya sikit lagi memang UP habis lah, sebab makin lama makin ad aje kedai baru yang best


Baju-baju yang ada dalam kedai ni memang menarik. Vintage gaya 80's atau middle 70's. Kalau nak jadi saloma atau maryln monroe boleh datang tgk dress2 dkt kedai ni. Cukup banyak pilihan.Sampai saya pun rambang mata. Bukan setakat ada dress, skirt labuh, kemeja lelaki, jeans dan aksesori pun banyak. Paling best adalah harga barang-barang dalam The scandalist ni tak mahal. Kalau tak silap bawah RM100 dah boleh dapat banyaaaak baju dah.




harga standard untuk setiap dress adalah lebih kurang RM35 macam tu

antara dress-dress yang berjaya menambat hati, tapi dari last year masa awal-awal lagi kedai ni bukak sampai sekarang belinya tak jugak, rambang mata je lebih, lepas tu beli benda lain

Bawah ni, antara barang-barang yang dijual di kedai ni, saja nak bagi orang-orang luar JB tengok..mesti jeles bukan?huuuu




belt segala jenis bentuk dan rupa pun ada..sambil memilih belt, boleh cuba-cuba menaiki vespa ke lambreta ke apa ni?ampun, saya noob sikit bab-bab motor macam ni, tapi SUKA!oh kembali pada cerita belt, semuanya berharga RM5 sahaja.


accessories harap maklum semua adalah yang baru, korang nak ke pakai subang 2nd hand?eeeuw


bukankah dah bagitahu tadi, kedai ni macam semua benda pun dia nak jual, barang laki ke barang perempuan ke semua ada..under one roof baby!


cukup tertarik setelah melihat semua gambar? bolehlah add diorang dekat facebook


eh, kenapa tiba-tiba ada ballon JOHO ni? sebab ai nak bawak u semua layan kejap video dari JOHO yang super awesome pasal The Scandalist..video ini hak cipta terpelihara oleh JOHO



29 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

vespa boleh beli tak? ehehehe.

Fifi Syafirah said...

yeah selalu shopping sini. mmg best plus cool gila :)

e F a said...

macam best je.. kenapa la kat sini(kch) tak ada. :(

fiqkbe said...

fiq pernah g JOHO skali. beli cookies kt situ sedap2 =D

Nanie Hussin said...

yana! geram tgok you shopping oke!
huhu..jauh pulak kat joho.pesan kat yana je boleh tak? nnt yana infom klu pegi lg ye.heee.
yana. haritu klua ngan mira..dia kim salam!nnt kte klua sama2 plak ye.

BlueberrY CheesE said...

wow! nice la. memg vintage habis kedai ni..

Cho Zila said...

wau.. memang menariktu..
JB sekarang semakin mengancam..
dah lama akak tak jejakkan kaki ke sana...

baem said...

nnt boleh tak bwak aku gi sni. heee.

ada mokhtar said...

bestnye kedai tu.. boleh bagi detail tak kedai tu kat mana.. huhu, i ni tak mahir sangat nama jalan kat jb..

KatekateKite said...

Sangat SUKA dgn review kedai The Scandalist nih!

kalau lah JB tu hanya 30minit sahaja drpd MUAR dah tentu2 kite akan jengah tetiap minggu!

waaa.... suka nya! dah lah banyak choice! murah2 pulak tu!
jelaous la dgn PS! :p

psssss..... bli kan kite belt 1 boleh??? :D
-----------------------------------

KatekateKite | Balik hari apa? Nak ajak makan ABC & Rojak.

O'gosh said...

bestnya..jauh sangat nak peginya pun...

petisuara said...

tu i ade bg fb dear,,sbb i pon tataumnk explain ktne..hee

/Dayah/nurul/dayak said...

nmpk otai oldies classics...vintage nowadays looks cool tp kena careful pilih brg jgk ;) nice and steady

zayma said...

wahh macam best la..i yg tinggal jb ni pon tak tahu ada kedai best macam ni..thanx for the info!

dramaQueen said...

Vintage totally awesome.. Next time klu i g JB maybe boleh singgah..

nn said...

ok baru tau pasal ni. terasa sangat outdated sebagai orang JB yang selalu melepak dekat bandaraya JB berjalan-jalan di Jalan Dhoby yang memang best gila tu.

dah dua bulan tak betul-betul balik JB.

wajib pergi sana balik JB nanti.

Mainur Hasnah said...

hahaha kalau turun johor nanti saya singgah la..

petisuara said...

haha..berjaya kan buat semua org nk dtg sini..whenever you are in jB, le tme know, boleh bawka pg sini kays!

annis said...

murah murah and cool seyh baji die.
niceeeeeeeeeeeeeeeeeee !
=)

cEro said...

paling menarik hati aku ialah vespa!
mana nk cari lg vespa yg khusus utk dijadikan perhiasan vintage??

Dilakochan said...

Cool lah ini kedai. Sampai JB kene singgah ni.

Paling best itu vespaaa la! ;))

Best plak laagu gelap dlm bg musik ni video tu! haha

aien.. said...

memang best giler kedai ni..selalu gak pgi sini...kalau korang sudy jom search Handle-Like kat fb..ade jual vintage items jugak..ehehe..sempat nak promote..hop one day dapt bukak kedai macam the scandelist..

petisuara said...

heee..ok, jpg i tgk ..i suke vintage!sbb murah..hee

AUR said...

Kedai ni mmg stylo...

secantikmanis said...

alamat yang sebenornya kat mana

hentakbelipat said...

secantimanis: no 27 jalan dhoby...kalau u tau bazar karat JB or Bazar JB? area2 situlah..lagi senang cari restoran IT ROO cafe..atau ROOS BAR atau masjid india...die belakang masjid india tuh..

The Scandalist said...

Salam....Thx alot guys...
Dtglah berskandal bersama kami!!!
Special thx to petisuaraku utk review ni dan semua yg support The Scandalist!!!YEAHH!!!

::mak incik:: said...

kak yana.. ce buat tutorial camne nak pakai tudung cam akak.. cantik n kemas... admire dah ni.. ngee.. ;)

GadyssDanVintage said...

aiyoo..mmg da lme cri kdai u taw!