Monday, February 8, 2010

5 tips untuk jadi best presenter

first of all gud luck for PhD students yang akan present this wednesday!all the best ya'll
and for PSM students cepat2 lah habiskan korang punya psm 2 if tak extend ah korang jawabnya..
ok ni i nak bagi sikit tips untuk korang present dengan bagus whether for PhD or PSM nanti..

1. pastikan semua ada dalam tangan korang..inikan projek korang so pastikan korang tau semuanya pasal projek korang..evrything! ok..from A to Z..if korang still blur2 pasal projek korang susah ah sebab korang konpem tak tahu nak cakap apa nanti kan

2. jangan sesekali pegang text ucapan korang time present..if nak bawak pun just letak atas meja..kertas tu just akan buat korang macam tak ready nak present..nanti korang akan terlalu bergantung kat kerats tu..and bila korang lupa mesti korang akan gelabah tercari2 maklumat kat kertas tu..so examiner mestia cam turn off bila korang dah setat beraksi begini tau! so avoid this ok

3. confident..ini penting ok..bila dah kat depan semua orang jangan sesekali cuak..if sangat takut just pandang depan and bayangkan orang2 depan tu tak wujud pun..and if takut juga lagi pandang je dinding..takpun cari sorang as checkpoint korang untuk focus..macam i baru2 ni i tengok prof wan azlina sebab dahla orangnya alim kan..then dia macam asyik senyum je..so macam tenang bila tengok dia..hihi

4. if korang terlupa or tersalah cakap time present,,hentam je apa2 pun..ini projek korang so apa2 pun korang cakap orang lain hanya akan dengar wheter it is right or wrong..so go on je..selamber je cakap apa2..ingat diorang kisah ke?if time Q & A diorang tanya balik pasal apa yang korang salah sebut then barulah korang explain..ni yang i memang selalu buat lah..

5. for Q & A pula, jangan takut sangat..yang penti korang dah habis prsent kan!if tahu jawab korang jawablah if tak tahu korang cakap la kat si penyoal tu.."oh soalan itu sangat bagus sekali ya tapi saya tak tahu jawapannya..sekian terima kasih"


ni best presenters for Projek Sarjana Muda (PSM)/undergraduate project 2008/2009
from left:wan,zamir,kalep,eah,jai,yana and pojie


so gud luck ya untuk semua..majulah kimia untuk negara!if nak tips yang over hebat boleh tanya Mr Zamir ..

6 comments:

FaTiHaIsMaiL said...

best2...
tips yg sgt bgus...
Thanx for sharing yana :)

ana said...

thanks yana..nice..

Carl Samsudin said...

terbaik la!!

illehyana said...

hihi..gud luck teha!all the best

Farra Ramona said...

jgn ckp sal PSM la..
walopon da lps..
tp kn..
ak taley lp la ms ak present dlu..
cm sampah!
hahahaha~

illehyana said...

hahaha..sampah ke?mane ade..psm 2 antara waktu terbaik bile dikeang2 kembali weh..sgt stress tp best!hahaha