Tuesday, May 11, 2010

Facebook,Awak Ni Baik ke Jahat?



Fesbuk,
awak ni baik ke jahat?
awak ni baik kalau awak bantu saya cari kawan lama yang saya dah lama tak jumpa..
tapi awak ni jahatlah bila sekarang makin ramai orang buat group-group untuk orang yang diorang tak suka..
awak ni punca orang bergaduh tau..tak baiklah Fesbuk ni..jangan lah buat orang macam ni..Isyh!dosa tau buat orang gaduh

Nape awak ni diwujudkan?
sebab nak tolong orang cari kawan lama kan..tapi awak tahu tak awak ni sebenarnya banyak buat orang gaduh?buat suami isteri bercerai berai?buat kawan-kawan terus bermasam muka,tak jadi kawan terus sampai akhir hayat..
kenapa awak buat macam ni kat kitorang?

sebab awak,,ramai orang kat dunia ni bergaduh,bermusuh-musuhan..
sebab awak,ramai orang salah faham,pastu terus tak baik lagi dah..
awak tak rasa bersalah ke Fesbuk?

awak wujudkan kotak status tu untuk orang tulis status diorang time tu..
tapi sekarang makin banyak orang tulis status emosi dan status nak marah kat orang..saya pun macam tu Fesbuk..
kadang-kadang benda tu kita tak patut terasa,tapi bila kita tengok orang comment2,orang buat caption pelik-pelik,,kita jadi marah..isyh awak ni Fesbuk,,nape awak wujudkan benda-benda macam ni..

orang-orang sekarang ni pulak,asyik nak add je orang yang tak dikenali,,nape korang buat macam tu?janganlah jadi stalker..add jelah kawan-kawan korang..
yang korang pun janganlah approve orang yang tak dikenali sebab banyak musibah yang menimpa nanti..bahayalah kalau kita approve orang yang kita tak kenal ni..BAHAYA..jangan k approve..

orang-orang sekeliling saya,banyak ditimpa masalah sebab Fesbuk,,saya juga tak terkecuali..sekarang orang menilai kita dari Fesbuk..Jadi berhati-hatilah mengunnakan Fesbuk..banyak buruknya dari baiknya..

Berhati-hati dengan friend list dalam Fesbuk anda..kalau rasa tak perlu approve jangan approve..ataupun buat je Fesbuk khas untuk kawan-kawan sekolah,kawan-kawan Universiti,kawan-kawan sepejabat dan yang khas untuk blog..macam ni mungkin tak berlaku benda pelik-pelik yang macam sekarang ni

Saya sayang awak Fesbuk,tapi kalau sebab awak,saya ada masalah dengan orang,sebab awak,orang di seliling saya ditimpa masalah,macam mana saya nak sayang awak?Awaklah yang membantu saya connect dengan kawan-kawan saya setiap hari..jadi saya harap saya tak akan salah gunakan awak Fesbuk..


Sebelum ni,saya selalu jenguk Fesbuk saya,sekarang saya lagi sayang blog saya dari awak Fesbuk..awak nak ke saya tinggalkan awak?






39 comments:

Fia Abas said...

fia pon jenguk fb jarang2 dah skang ni..bukak sbb nak main game miahahaha

pastu update cerita latest kwn2 jer..tp byk tol group la tah pape skang..lg xsuka bila org tag fia kat gambo yg xder kena mengena ngn fia huhuhu penat nk delete tag2 tu sume =(

petisuara said...

betul-betul..setuju jgk..mcm mengarut je

izyani_azahari said...

hee. tu lah. semua patutnya terpulang kat pengguna tu. kalau xde yang start, mesti bende2 buruk tak jadi kan. hmm..

Syahrul Iman said...

aku dah tinggalkan fesbuk sejak ade blog nie..fesbuk pulak semakin membosankan la..huhu

petisuara said...

2lah..terpulang pd penggune n bgs jgk ade blog ni..mmg xd rse nk bkk fb dah..lg best blog ni..hihi

nanad said...

saye pon lagi sayang belog daripada facebook .. huhu

farysa said...

hahaha
sangat comel la entri ni walaupun maksud sangat mendalam
=))

. mimie . said...

yup agree! entah pape ler, psl isu kecik2 pun smpai nk wt group ajak owg saling bmusuh & mmbenci..haiih dunie2~ =.="

Miss Mirror a.k.a Sam said...

ya la..sy pun...alhamdulilah skrg dh kurang...cuba baca ni utk renungan kita bersama http://www.zaharuddin.net/content/view/930/72/ byk panduan berguna tentang DOSA di FB di dlmnya..

petisuara said...

thanx..pernah bace tu..slow2 la cbe xterlalu ke fb sgt..tp saye biase la harini ingt esok luse buat blik..kne salu2 ingtkn

Sesumpah said...

saya baru je clash dgn fb sya



:)

CiK QiQi said...

cik qiqi pon da trase jauh ati ngn facebook..xtau npe..kt citu la pling sng nk gduh wlau ngn memer bek kte..hope djauhkan laaaaa

aduka said...

fesbuk ni org freemason (antichrist) yg buat..
owner dia pun xde agama..
golongan atheis..
that's y..
tp mostly rmai org kita buat kan?
sy pn terlibat..
sy pn x suka emo2 dlm blog, apatah lagi dlm fesbuk..
cam org sewel@bodo je..
=)

Enchaoz said...

sgt betul wooo serius ckp.. sll gaduh sbb status.. siap hide lagi sbb bengang n da tanak status die tapi takkan nak delete lak kang pts kawan terus huhuhu

ddy the writer! said...

ddy pn dah jatuh cinta dengan blogger. huhu

Alynn Notnot said...

aku baru je deactivate fb aku punye account siang td. hahahaha! malas nk layan. buat sakit hati.

petisuara said...

hihi..2la..setuju sgt..OMG freemason ea?pttla..jgn bg drg ni sesatkn kte..truskn berblogging semua!!!

Amirah Rashid said...

mari lupekan fesbuk. eheheh ;D ni la jd bile bnde utk kebaikan disalahgunakan -.-

Syafiq Kadiran said...

tunggu masa je nak tutop fb..dah macam xde privacy lak...tapi nnt rindu lak..adoi~~~

petisuara said...

ala,,jgn la smpai delte...nnti ppe nk ctct kwn sng..nak ajak knduri ke ape ke..kalau delte nnti ssh nk cntct membe2..cme xpyh join sgt bd2 kt fb 2

J. Love said...

freemanson ke, atheist ke.. what's those gotta do with us using FB?

sure ke evan williams and meg hourihan ade agame? sure dia bukan freemanson or illuminati? TAK PENTING PUN.

i'm just trying to make a point there.

anyways,

yeah i PALING TAK PAHAM orang yang approved friend requests dr org dia tak kenal langsung.

dan TAK PAHAM orang yg sibuk nak add org dia tak kenal. baik stick to myspace klu nak buat macam tu.

it's a great platform anyway to keep in touch with ur friends. that's extremely a cheap, sure-fire way to keep in touch dgn kawan-kawan lame.

iqbalsyarie said...

nasihat yg baik!terima kasih fesbuk.hehe

petisuara said...

i rse ape yg die nk smpaikn is sbb fremason kan..so mb akn sesatkn umat islam dgn cre kte mnggunekan fb..bg org islam bergaduhs sesame sndri..im not sure..im not good at giving opinions about this issue..heheh..

neway,,yup fb is a great platform 2 get in touch with ur friends..tnpe fb xmngkin kte dpt jp balik drg kan..

org2 yg approve org xknal 2 ingt drg artis ke..ramai peminat..hihi..xpyh layan la peminat2 2 sume..menipu je sume 2..

.::WaNiE::. said...

hehehe skrg kurang sikit berfesbuk..dulu abai blog sbb sibuk main game fesbuk skrg dah bosan dah babai hahaha

hentakbelipat said...

jom buat formspring

Khairatul Azwa said...

aku rse bkn fb yg jht, kt mne2 pon ley wat prangai haram jadah musuh2 ni, kt ms ley, frenster ley, juz sbb fb sgt famous n berkesan tu org slalu pkai fb utk wat..n yup, i agree la xde kne ngene la creator fb ni ade agama ke xde agama ke, bkn creator tu yg suro kte bmusuhan..aku rse creator tu lg x fhm ngan group2 kebencian ni ade la..yela, ktorg ckp mlayu mne die nk phm..hehe

Hana Picca said...

hana pun dah mula kurang get involve dalam FB.. meluat tgok orang suka mengadu domba :"(

Aby Umy said...

thanks for share

salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

kalau ada waktu singgahlah ke blog saya :)

Long Haffiz Long Hassan said...

saya syg dua2..hehe
blogn fesbuk

nand nasyari said...

tinggalkan je..agak2 da ok..on blik..huahuahuahua ;D

petisuara said...

ahahahha..tiba2 isu hangat pulak fb ni..thanx semua bg pandangan..kesimpulannya..terpulanglah pd diri sndri untuk gne fb ni mcm mane sbb fb medium yg besa yg dpt bg impak kt semua org..renung2kan dan selamat beramal..ahahahah

NiZaM Limited said...

FB jahat..saye tak ske FB..ahaks..

tapi sbnrnye kite kena pikir jauh..ikut arus..FB dijadikan medium utk manusia ni berhubung antara satu sama lain tanpa mengira kaum dan jarak. so, ramai yg amik kesempatan ni tambahkn kenalan, promote website, blog, perniagaan dan lain2 kn.

pasal tu la ade je yg add walaupon tak kenal. tak gitu? =)

petisuara said...

bgs kalau ade yg add sbb bisnes..tp kalau kte nak add sbb bisnes bolehlah mesaage org 2 dulu..perkenalkan diri cakap saya nak add awak sbb nak jual..pekenalkan barang kte dan add org 2..kalau main add je..mmg malas nak approve sbbnye bnyk sgt stalker zaman skrg ni..

wanie said...

huhuhu...now da langsung xupdate status sbb kdg2 org yg comment status tue menyakitkan hati even kwn sndr...kwn ke tue..??xtau la nk ckp...mls jd kontroversi, so just shut up je la....paling benci ngan fb kalau tetba ade kwn kite tag pasal nk suh join same bencikan T____T....n invite kite join group tapahape....mmg lepas tue aku sumpah seranah balik la sape2 yg ade tergolong same join da group or ape2 la yg bley bwat gadoh2 nie.....HARAM J...!!(hentak belipat, 2010)...wakaka..

petisuara said...

hahahahha..lawak lah..Haram J eh?2 terbaik..Gila Ba!!

lovelylady said...

cinta beralih arah ke en blog..hahahaha!!! pdn muka en fesbuk! ada masa sj nk kwn dgn dia!! hehehe (gelak org jahat)

✿Lovillea✿ said...

ala mcm terasalah plak.. fesbuk wt kita nanes.. fesbuk kita sakit hati.. sbb fesbuk kita bukak citer.. alahaiii nasib bdn.. nape de fesbuk...
hohohohohohoh..

jari je mari said...

ada saya kisah...
fb kata...
bukan aku ea...
ko marah kat kat fb...

Chaon Cornerz said...

hahha.. sekarang nie asyik maen belog je.. dah bosan kot masuk FB.. dah bersawang agaknye..