Thursday, May 20, 2010

Perangai Pelik Bab: 4


Aku masa sekolah rendah bukan jenis ambil perhatian sangat dengan isu-isu yang diputarkan oleh cikgu kelas aku, Puan Banu. Aku jenis lebih kesah pada berapa biji pemadam gambar bendera aku member aku dah titik. Jarang sangat aku menang dalam pertandingan lawan pemadam. Member aku lebih suka guna pemadam jenis gosok keluar daki yang senang lekat..grip dia lain sikit peginya. Aku ambil mudah beli pemadam RM 0.10 seplastik buat 'spepart'. Masa tu jenis 'game' laga pen dah tak 'inn'.

Tapi bila Puan Banu keluarkan usul tentang sifat-sifat terpuji masyarakat wawasan 2020,.. aku ter ambil 'port' pula. Aku ingat lagi dia cakap.... sifat paling sempoi tapi liat gila nak 'apply' adalah sifat 'staright edge'. Sifat 'straight edge' ini langsung tak ada sangkut paut dengan dengan geng geng yang ada 'X' dekat hujung dan pangkal nama...sifat ni lebih kepada cakap depan atau terus terang. Tapi kau jangan layan sangat dengan sifat cakap depan depan ni secara mendalam. Sebab nanti kau bukan jadi seorang yang berwawasan...kau jadi bendul.

Sekarang aku rasa sifat cakap depan-depan ni kena 'pandai main'. Zaman sekarang kau lebih banyak kena jaga hati jiran-jiran tetangga. Sebab bila kau suka sangat cakap depan-depan dengan rakan depan kau.... nanti rakan depan kau akan pandang kau atas bawah dan terus cakap blakang-blakang keatas kau secara caci nista. Satu lagi...dengan kawan, aku rasa boleh dapat 'tune' lagi dengan sifat ini. Tapi bila dengan awek comperm korang hilang kawalan. Kau jangan tipu aku la.....sebagai 'example', bila kau dah makan kenyang gila ba lepas itu gadis kau kata lapar..kau pun buat buat lapar lalu makan lagi sampai muka biru. Jarang kau cakap kau dah kenyang sebab nanti satu kerja pula kau nak pergi buat rayuan pada gadis kau.


Simple saja benda ini. Semua orang ada situasi dia. Aku dari mula cuba cari tune Petisuara punya sifat cakap depan-depan. Memang betul gaya cakap terus terang dia sangat terpuji. Kalah aku. Aku lebih suka tunggu dan lihat dulu baru boleh cakap. Tapi dia terus 'apply' bila-bila masa saja. Kalau masa aku ambil dia waktu pagi, lepas itu dia nampak aku buruk muka berjelaga macam bangla pam attandent...dia akan jujur bagi cadangan..."buruk!!!muke berjelaga macam bangla pam attandent!"..senang kan nak 'apply'. Jadi besok punya pagi aku kena la cari jalan supaya tidak menjadi bangla lagi....Masalah bila timbul kalau Petisuara sendiri tidak mengamalkan sifat cakap depan-depan...Ini yang akan menimbulkan sikit kacau bilau dalam kehidupan seharian. Banyak kali dah aku cuba 'adjust' tapi lain hari lain situasinya...cukup kurang ilmu aku nak 'handle'...


Peti: U.......u hari ini nak makan makan nasi goreng ke ayam penyet

Aku: baru jekan makan ayam penyet..

Peti: ok..makan nasi goreng

Aku: Tak kesah.kalau nak makan ayam penyet pun selamba.

Peti: Takmo lah..nak makan nasi goreng

Aku: Betul tak kesah..ayam penyet semalam dah hilang dalam perut..bukan boleh racun pun kalau makan ayam penyet lagi

Peti: Ok..ikut u...

Aku: U nak makan ayam penyet ke nasi goreng??

Peti: Tak tau..ikut u...

Aku: Tak..betul tak kesah nak makan apa..cepat la decide..kereta ni bukan boleh berlegar legar suka hati atas jalan..nak ayam penyet kena belok kanan ni...nak nasi goreng i straight..mana satu??

Peti: Tak tau...ikut u...

Aku: ok nasi goreng.....

...............

Peti: I rasa macam xnak makan pulak la.....

Aku: PULAKkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..........


Senang kan kalau ingin mesra.... Komperm kesudah masing masing makan maggi.........






40 comments:

NARDtheNERD said...

ngaahaha...
maggy pun sedapp..
lalalala..
=))

soffya cik bulan said...

pelik sungguh....aku pn tk paham..he

hentakbelipat said...

memang susah nak paham..kene kaji betul2 dlu situasi

reen_sofee said...

hahahah
makan dua dua laa weh!
ayam penyet tuh ko tapau bawak masuk kedai nasi goreng!

Carl Samsudin said...

bongok la korang. ini la keje kau keletup2 pagi tadi kan!!

Hizami Rahim said...

ahha.
aiyoh.
selalu jugak.
haha.
;)

putri_roh said...

samo la ngan my mohd nie.... bile nak makan sokmo gaduh nak makan apa.. kat mana.. adoiyaiiiiii ponin cik bie....

hentakbelipat said...

carl:hahaha..kau sedap tido aku pn buat la keletap keletup.
putri:ketuk sikit pale mohd
reen:perut aku ad satu je

zikeryhassan said...

selalu gak gaduh nak makan dgn member2. dlm satu ade 4 org. masing2 nak mkn benda yang berbeza. haru biru jadi nya. ahaha.

hellioz said...

yup
itu sifat laki ngn pompuan...

nape laki suke simpan dulu ah?

shazika said...

weewiittt
romantik kamu berdua


jgn segan ke laman sy yek

+akufobia+ said...

haha.dushh.meggi gak akhirnya.

BeaN MorENo said...

hal2 macam ni memang susah bro...aku dah terjadi berjuta kali dan kadang2 bila dah sampai kat tempat yang si sepet tu nak tetibe fikiran dia boleh berubah dan aku sebagai pria romantik akan melayan...ces! (rungutan dalam kemanjaan)

.::WaNiE::. said...

hihihi salu jadi gini..boleh jadi gaduh sentap2 woo padahal pasal makan jek

hentakbelipat said...

sebab tu kite kene makan satu dulang

ekin niki said...

haha..besela tu mmg susah na dcide lagi2 klo slalu mkn lua ..smpai da tataw na mkn apa da..aym pnyet sedap ktmne yea?

✿nenek moden✿ said...

hahaha..lawak la korunk ni..hehehe

~ar!eyko san~ said...

mmg bset klu amal kn klu lg sorg tu jns hati sempoi..huhu..ary suke ckp kt bf.awk ni xhnsm la..then cnfrm tarik muke setahun..hahaha..
but conversation td mmg comel sb slalu ary cmtu.lalala =))

nand nasyari said...

hahaha...cube nk paham kan ngn sifat ckp depan2.. pastu nand sndiri terpusing2 ngn cite ni..wakakaka
hahaha..tu standard r..dulu time de bf cmtu gak...ssh gile nk buat decision.. last2..xbuat pape..hahaha..ngeng~ ;D

AiDa AzRyN said...

maggie pn sdp gak.. hihi.. ;D

hentakbelipat said...

aku try nak reply sume comment tapi nape ntah bile approve lambat cam haram die nak masuk dalam box..tau2 je da besusun sume..hehehe..anyway thanks!!!!

petisuara said...

nasi aym penyet sdp kat banafe village!!2 mmg tebaik

bunga said...

haha. sebijik macam dialog aku dgn bf. mula2 tak kesah. pastu da sampai rasa taknak pulak :D

nur said...

aku pun slalu cmnie.. bengang jgk.. huhuhu..

Cik Amy Sensei said...

ayam penyet sangatlah sedap..huhu




..salam kenal ya sahabat..

Kie-yu said...

hahaha
sama mcm aku la
time dating bile nk decide makan ape/kat mane
mesti nk bcekau dulu
pusing2 smpai minyak da nak abes bru dpt decide

eyQa;)) said...

macammacam . haha

Solehah said...

lebih kurang sama jekk..

cEro said...

psal makan tu..
dr mula sape yg nak makan??
hahaha..
last2 korg makan ke tdak??

hanaKir@ said...

windu nye mam ayam penyet

ellis suriyani said...

ehem..ehem..watpe je....erk..sorry..terpakse walking sini sbb ellis x leh masuk shoutmix..

noor afzan said...

lawak la..

petisuara said...

kalo da jd upacare mcm ni..mknnye balik tanpe mkn ppe2..trus u turn..ahahah..xpon kalo mmg da lapa sgt mls nk lyn ego pg jela mkn ns grg tp buat2 emosi mkn cpt2..wawawa

q-nizam said...

cari tmpat makan..kadan2 mmg jadi masalah ..haha

Aidi-Safuan said...

hahaha... pompuan memang camtuh. lenkali kalau diorang tanya, tanya balik diorang nak makan ape. pastu ikot jerla keputusan diorang. :)

Lan Bingka said...

ala..kalau kita dah makan cakap je la dah makan..apa susahnya
tapi takde hal nye nak teman dia makan.. minum sudah le, atau rasa2 sikit apa yg dia makan. simple je..

hentakbelipat said...

xbole..dah try dah

ellis suriyani said...

ehem..jom dtg blog ellis..ade gamba adik LISA SURIHANI yang hot..

petisuara said...

lan:kalaulah sesimple tu xpe..ni mmg xbole ok

Enchaoz said...

hahaha klu bg perempuan baca dialog ni la kan, terang tang tang nampak petisuare nak gi makan ayam penyet hehehehe pape pun, ayam penyet da best! =)