Sunday, June 27, 2010

Tips Tulis Entry

Kitorang terima banyak request suruh kitorang buat tips macam mana nak tulis entry..tapi serius cakap,macam tak kena je korang mintak kitorang buat tips ni..sebab entry kitorang memang sesedap sesuka hati je..tapi,saya try eh..

Korang pernah dengar SEO tak?
kitorang pun tak berapa nak tahu sangat pasal ni..tapi apa yang kitorang faham,dia macam kalau kita tulis entry,lepas tu ada dalam entry kita keyword-keyword yang boleh dapat hits,jadi automatically,kalau orang search pasal something-something tu,dapat la hits tu kat kita..itu yang kitorang faham,kalau salah ampun!

ok contoh?
tajuk entry:harini saya masak nasi goreng ikan bilis

harini,suamiku pulang dengan letihnya dari opis,sudah menjadi rutin harianku untuk menyajikan makanan buatnya..suamiku ini handsome bak shahir AF yang sibuk diperkatakan orang..jadi aku pun buatlah nasi goreng ikan bilis untuknya..bagi menambat hati suamiku itu....
sila sambung karangan ini bermula dari .....(tidak lebih 350 patah perkataan)

Nampak tak?jadi secara automatik,bila orang search untuk shahir AF,dapatlah jugak hits tu kat kita..

tapi....
macam mana Hentak Belipat dan Petisuara buat entry?

Yang penting, mesti Tag team..heheh..ni kelebihan yang kitorang ada sebab ada dua orang..
Kami sebenarnya,lebih mementingkan loyal readers dari readers yang datang hanya untuk blogwalking atau datang sebab ada keyword dalam entry kitorang lepas tu bye bye!taknak baca dah entry yang lain-lain..tak nampak dah dia lepas tu..kan ada nuffnang,of course boleh tengok siapa yang datang tiap hari kan..

Hentak Belipat punya entry..
Dia lebih kepada ikut suka hati nak tulis apa..tapi kena ingat!tak semua orang boleh faham apa yang kita nak sampaikan kalau genre penulisan kita yang macam lawak-lawak lepas tu dengan bahasa yang kurang orang nak faham..

Lagi-lagi perempuan,memang susah nak tercapai akal bila baca entry hentak belipat..oleh itu,hentak belipat akan bagi saya tapis dulu..kalau saya faham,jadi bolehlah post..heheh..nampak sangat petisuara lambat pick up..eh tapi betul la,kalau Pipiyapong,Sembang Kencang semua klan-klan dia,perempuan memang lambat sikit..nama pun laki dan perempuan..of course tak ngam sangat!..sampai Luca de Ketiak cakap..Petisuara ni, kalau lawak Hanis Zalikha je baru dia gelak!Cis kau!Cis!

contoh:
entry hentak belipat mesti akan ada ayat "PEGI", "Haram J",kalau orang yang baru baca,mesti macam susah nak tangkap kan..tapi lama-lama orang dah boleh 'pegi' dengan ayat-ayat macam ni dah, bila baca entry hentak belipat..kebanyakan ayat-ayat yang pelik adalah hak cipta terpelihara Mr Batax..

Entry Petisuara
Saya memang haram la kalau bab-bab entry ni..takda talent langsung..buat ikut sedap je..tapi..
dah tau takda talent,lepas tu nak jugak buat blog,saya carilah benda-benda yang perempuan suka..buat entry yang boleh bagi information sikit..selalunya perempuan suka bab-bab info ni semua..laki,memang bye lah..takkan baca..lepas tu,letak sikit-sikit gambar..GAMBAR penting ya semua..Penting sangat!

Contoh:
kalau korang perasan, entry Hentak yang pasal sekolah seram tu pun dia letak gambar,agar orang tak bosan sangat..dahlah panjang,lepas tu tulisan je..orang pun baca sekerat,malas nak layan dah,,syok sendiri pulak mamat ni..tapi kalau dah namanya Pipiyapong dan klan-klan dia,memang tak perlu gambar-gambar ni..diorang hebat!ok jap,saya nak search gambar untuk entry ni..

Ini antara hits yang kitorang dapat tiap hari..memang selalunya ni jelah hits nya..sebab tak guna SEO sangat..Looser tak?heheh


Kesimpulannya:

korang kena ada target..
siapa yang korang nak bagi baca entry tu...samada korang nak loyal readers ataupun readers yang hanya datang sekali sebab hits korang untuk cerita-cerita hits yang tertentu..
Boleh terima tak apa yang saya cuba nak sampaikan ni?macam karut je..sebab serius weh!!takda tips pun untuk kitorang buat entry..korang salah orang mintak tolong ajar ni..
Paling penting,tulis entry yang boleh buat kita puas..

Jom cekidaut loyal readers kami ni..Muah muah..ni top 10..wah!

http://bintangzither.blogspot.com/
http://eesyaheera.blogspot.com/
http://ibuayahdamia.blogspot.com/
http://telordibasuh.blogspot.com/
http://aireenashazwani.blogspot.com/
http://sherahxoxo.blogspot.com/
http://cerolian.blogspot.com/
http://www.iedaluvsham.com/
http://keraknasiputih.blogspot.com/
http://www.unclepunyablog.com/



35 comments:

sherah said...

hahahahahaa nasi goreng ikan bilis ponn boleyyy

-telordibasuh- said...

hehe..tq hentak n suara hehee..

Norhayati Rostam said...

paham2

Shukjessa said...

salam,

yang SEO tu mmg berguna utk visitor la tapi bila diorang baca dan bukan benda yang diorang nak, sedikit hampa la...

for me la, kalo pening2 sangat, cuba buat review on something, movie ke lagu ke, novel ke, barang-barang ke, kira kita bagi pendapat dan tolong orang untuk go on atau cancel. sangat2 berguna time LBS keluar hari tu, mmg naik ting ting tinggg...

yes, gambar memang penting. sebab kadang-kadang orang tak suka nak baca entry panjang2 mcm blog aku haha, so letakla banyak gambar dan sedikit cerita.

lagi satu pada aku, jangan banyak sangat guna bahasa SMS atau bahasa-bahasa yang orang susah nak paham. contoh: aku - aq, rilex dulu - leklu.

dan jangan skema sangat hahaha, nanti orang tetido lak baca blog, sekian berkongsi pendapat walaupun aku bukanlah penulis blog yang hebat hahaha =)

Zala Wajik said...

tak tahan gila. lol

chocobo said...

menarik.
berinformasi.

memule bace memang agak keliru dengan ayat en hentak belipat tuh...

(btw, mane korang dapat name tuh? xde plak choco nampak badan die berlipat2)

anyways, ayat "pegi" die tuh mmg bleyh pegi lah.
suke.
tahniah.
hehe

Hidayah Ismawi said...

Yup2..setelah sekian lama .. org still dtg blog utk review LBS ...

to each his own style.. :)

perempuan ITU said...

menarik..
nasi goreng pun jadi.. :)

bunga said...

yeh, i top 10 list. haha. gambar sangat penting. kdg2 tgk gmbr dulu baru baca entry. i suka kalau you update pasal brg pompuan. memang best :D

Hizami Rahim said...

wah.
good tips.
;)

Boy said...

hak cipta terpelihara. ingat tu! hahaha. pegi 24 28 beb.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

woww wee...akak in top 10..suka baca citer2 yg bergambar...tak suka baca citer2 yg ader perkataan sms dan singkat...susah nak masuk jiwa..hehe

iena.[banana] said...

great tips! yeay! =)

Nur Hidayah Yahya said...

yeah! i pon buat entri suka2 ati nak buat je.rasa malas, tak de la entri. rasa rajin, 4 entri satu malam pon boleh jadi. hahaha

putri_roh said...

wahai tuan tanah.... koi nak tanye kenapa walaupon dah hapdet tetiap hari kat blog org lain still entr yg 4 weeks ago.. any tips yg boleh membantu??? huhuhuuhu... tulunnn.. tulun... toksah kata kat blog org lain...kat bloglist koi pun samo je... blo koi yg lain idak pulak jadik cenggitu...
harap tuan tanah kedaung dapat membantu.....

putri_roh said...

cube tgk ruangan supporter hb n ps.. huhu.. sedihnye....

putri_roh said...

cube tgk ruangan supporter hb n ps.. huhu.. sedihnye....

petisuara said...

mksdnye putri roh punye entry xupdte ea kat blog link?hmm..ade membe ktrg punye blgo pon mcm ni jgkk

diana naubi..die mcm xupdte dkt link blog org lain..tp mb sbb die punye kejap private kejap xprivate..putru penah private x?

Fatin Aliyya said...

terbaeklah..aku skue bc entry korang!keep up gud work

wawan said...

kira hebats la tuuuu memang buleh menjawab pertanyaan tersebut sebab follower pun dah 1k!

hehehehe

iqbalsyarie said...

Alamak...aku tak masuk dlm list loyal readers lg..takpew2...nanti aku cuba lg.wahahah

Latest post:Org tanya,saya jawab..nak tanya?

Uruchimaru @ kf said...

ikut kemahuanlah ade org buat blog utk duit,dan sume alasan yg berkemungkinan tapi yg penting jgn salah gune blog itu sendiri......

~maaf andai komen kite terkeluar dari entiti catatan anda..~

zither said...

oh my god oh my god.. link saya kat nombor satuu, wahhh ! gementarnya rasa... hihii

cEro said...

waaah!!!
aku pon ade dlm senarai!!!
hehe, bangga sekejap..

oh, aku tak pernah kesah psal SEO..
sbb tu blog aku kurg pengunjung baru..
kbykan yg same je..

psal blog ni,
aku sblom bace post, aku tgk dulu sape yg tulis, HB ke PS..
sbb dua2 ade cara masing2..
tp dua2 aku suka..hehehe keep up the good work both of U!!!

nurul nadia said...

oii..tak pernah miss entry ko tahu?..kadang2 malas ler nak klik nuff ko...heeehee..ok, selamat berbelog..

Whitey Mommy said...

betul2... saya nak yang loyal reader... tak mo yang datang esok dah tak datang bila update... yang paling pelik... follower beratus2... tapi kalu tak blogwalking tak de la pulak sampai jumlah ratus2 itu... maknanya...??? huhu pening fikir tapi tak jumpa juga jawapannya....

cawan merah said...

apdet? hehe.. suka gak baca2 kat sini.. ala2 travelog pun ado :D

C++ said...

Bhai...

Kalu nak best lagie... kena ader plak guna contextual advertising macam Google Adsense atau Quezzo Qwik

Baru lagi untung... hehehe

r0sLiNa said...

nice entry :)

r0sLiNa said...

nice entry :)

.::WaNiE::. said...

wawawawa thanks for sharing this :)

wani main tulis jek huhuhuhu

ejum said...

honestly aku suke baca entry2 kat blog ni..aku rasa chemistry korang dua memang ngam lar..sbb tu idea mcam2, seronok baca kesah2 korang.. :) keep it up...2 kepala..msti bnyak idea..den ni nak menulis..bukan main loteh..hehe

Rowena Chasez said...

weee~
ada tips cnie..
thank u 4 da tip ye..
(:

Ieda Al-Habsyi said...

yeahh! mekasih peti ngan hentak, korang memang best pada akak! :)

putri_roh said...

tak penah tukar pun huhu.... sedihnye..... sentiasa utk tatapan umum....

kalau tetibe dapat tau caranya.. bleh share ek...