Thursday, July 15, 2010

Hikayat Duan Issac Mantoya Alejandro (finale)

Tuan mata lebam aku pergi makan malam..katanya nak celebrate birthday kawan dia..tapi macam lama sangat..aku pulak ada ura-ura nak buang najis, ni peluang bagus!boleh aku cuba tempat baru. Tuan aku pun dah siap beli pasir untuk aku..teruja sangat wa cakap sama lu! Lagi-lagi tuan aku tengah takda kat bilik..aku shoot baik punya kat tempat najis tu..

Tapi...
Aku rasa lain macam aje dengan badan aku ni..rasa macam dapat penyakit kus-kus tiba-tiba..tuan aku pulak, tak balik-balik lagi..nak pergi pusat kesihatan UTM ni, dia tak layan pulak binatang jenis macam aku ni..adoi!stress kejap..

Duan..Duan!Duan...
Aku macam sipi-sipi dengar nama aku kena panggil..Aku tahu tuan aku yang panggil tu, tapi aku macam tak larat pulak nak menyahut..aku tak tahu kenapa..sungguh! Aku tak berdaya..tuan aku datang dekat aku..dia urut-urut aku..macam kat rumah urut pulak aku rasa. Tiba-tiba aku nampak muka tuan aku cuak semacam..eh!rileks ah bro..asal pulak ni..aku dengar tuan aku call seseorang.."I rasa duan ni tak lama lagi ni..dia macam tak boleh nafas je..dah terkeluar lidah dia ni..I nak buat apa ni?adoi sedih gila tengok dia mcam ni..doktor bagi ubat salah ke apa ni?tadi elok je!!"..aku dapat agak,mesti tuan aku tengah call orang yang tengah buat cerita pasal aku ni..kecoh semacam tuan aku ni...tak cool langsung

Masa ni,aku memang tak boleh nak buat-buat cool lagi..aku kesian tengok tuan mata lebam aku..aku dah janji nak jadi comel dan gemuk macam tuan aku kecik-kecik dulu..tapi nampaknya ajal aku dah sampai....sorry tuan mata lebam..aku tak dapat nak tunaikan janji aku

Aku serahkan balik kat Petisuara cerita apa jadi kat aku lepas tu..

Sebenarnya, masa saya tulis entry semalam, Duan memang dah nayawa-nyawa ikan..ingat boleh selamat lagi...tapi..........

Badan dia lemah sangat, akhirnya Duan pergi meninggalkan kami semua....

Seumur hidup,tak pernah rasa sedih sebab kucing..first time oh! Tengahari semalam, Hentakbelipat suruh kami semua berkabung..wajib pakai baju hitam..poyo sungguh mamat ni. Lepas tu kitorang pergi cari port untuk tanam Duan Issac Mantoya Alejandro

Upacara menanam dimulakan oleh Encik Batax..dia pakai seluar hitam menunjukkan dia sedang berkabung

Lalu diteruskan oleh Encik Hentakbelipat sebab katanya tanah tu keras..susah nak korek..perlu khidmat bantuan ramai orang

Cheh!patutlah..ingat guna cangkul..kalau macam ni, esok lusa pun belum tentu dapat tanam Duan

Bye-bye Duan...T______T

Sempat juga Duan duduk dalam rumah hebat ni..

Maklumat Kucing Paling Bertuah
Nama:Duan Isaac Mantoya Alejandro
Umur:Hampir sebulan atau lebih sebulan sikit
Berat:0.3 kg bersamaan 300 g
Masa Kematian:11.35 p.m
Tarikh kematian:13.07.2010

Hentakbelipat nak tulis jugak!!!

Duan memang seekor anak kucing yang paling luck dalam segala luck yang ada. Jarang ada orang ak ambil kucing jalanan buat bela...paling kuat pun bele kucing yang dah gemuk dekat kedai PAW. pertama kali aku jumpa Duan masa turun tangga dekat blok aku....Duan pandang aku lain macam....mungkin dia tahu yang rezeki dia dengan aku ada.

Memang Duan betul...aku berjaya bawak Duan balik ke bilik...hanya untuk 2 hari. Tapi 2 hari itu cukup buat aku rasa bersungguh nak bela Duan...aku dah nampak masa depan Duan bila dia gemuk...tapi tak sempat. Duan memang tunggu aku balik untuk dia hembus nafas last dia....

Semoga Duan menjadi anak kucing yang paling rebel dan bergaya diSANA....R.I.P





45 comments:

Cik Bucken said...

sedeh lak ai hikayat duan nih..
name nak meletop! kihkih

nizamsani said...

sedih.

Kniedaz said...

oh..sedihnya...2 hari tu mesti cukup bermakna dan penuh dengan impian agar duan kuat sihat dan gemuk..takpela..bukan rezeki duan di dunia..R.I.P

AngahSayang2314 said...

la.. cian ngan dia....cedih baca hikayat nie ...wa.wa...wa..wa...

Tupai Karan said...

adoih.. kemarin baca ingatkan kesah duan akan bersambung tp tak sangka macam ni akhirnya.. sedih...

anak kucin kecik mmg jarang nak survive tanpa ibu depa, unless tuanpunya sanggup korban masa sket : feeding/care setiap sejam smpai dia btoi2 kuat, belai/gosot badan dia, insyaallah kittens akan survive.. pngalaman aku seniri berjaya care 3 ekoq kitten nyawa2 ikan, skang da besaq tua pun..

hope hentakbelipat + petisuara tak sedih lama2 k..

iqbalsyarie said...

sedihnya...takpewla..at least kamu dapat berbakti kpd bintanang tu jugak walaupun kejap kan?tumpang sedih~
Latest post:Ingatkan saya sorang je malu,tapi semua org malu!!

NaNaJoe said...

innalillah~~
mest tuannye terasa emergian si duan ni~ :(

Nurul♥Hawa said...

alah...sedihnye!!

x sempat nk tgk duan gemook dan gebu..=(

miEz haNeM said...

sedihL( cgg ade pengalaman yg sama..
sedih sgt:(

meowwmania said...

tentu Duan gembira dpt bertemu dgn kamu, dia bertuah kerana dpt merasa ksh syg ikhlas yg kamu beri seblm akhir hayatnya

sy pasti tentu dia sempat berterima kasih dan berdoa utk kesejahteraan kamu, percayalah dia sdg tenang di sana

smoga kamu senantiasa dirahmati oleh-Nya

C++ said...

Bhai...

Innalillah..

Dari Allah dier datang dan kepadaNYAlah dier telah kembali...

InsyaAllah ... dier akan tunggu lu kat SANA nanti untuk bermanja bersama... jangan sedih sebab dier gembira juga bertemu lu dan dapat ehsan serta kasih sayang dari lu...

So... ingat... setiap kali kita kasih dan sayang serta ehsan kat binatang (walaupun seekor anjing atau babi), nescaya sedikit sebanyak dosa kecil kita diampunkan ... kerana binatang tersebut akan pastinya berdoa kepada Allah Taala untuk kita...

bella-la said...

baru cerita dengan roomate pasal kecomelan duan ni semalam. then today baca, dah tak ada. sedihhh :)

pawaka19 said...

salam..takziah diucapkan kepada krew2 hentak berlipat

kucing mel pon penah mati dulu..4 ekor mati sbb bagi makan wiskes jenis basah..


New Entry Pawaka19 Dot Com

"Mak Aii! Kerusi Tajam Yang Kedekut"

Eriqa said...

kesian die....T________________T

Sofia said...

Lorhh..

Baru hepy2 baca smlm pasal Duan..

Hari ni, ia xdah.. =(

EkaWeird said...

sedihnye..nk menangis rsenye.. teringat lak kat kucing ika.. T_T

A.I said...

ayoyo!! kejap je dah mati. ntah2 doktor binatang tu bagi ubat lebih sukatan kot. cam kucing aku dulu. sbb dowang kecik lg. mana leh sumbat ubat bebanyak. isk.. :(

oh farah said...

x suka a cite cmni!! x betol je nangis tgh2 ari nih!!!

Erin said...

Ha? Dah meninggal dah? Sedih gila ok? Tak sempat Duan nak beraya tahun ni . T_T

Ok , i pakai blazer hitam ni tanda berkabung T_T

putri_roh said...

ermm... sabor yek.... koi pun dah selalu dapat anak kucen yg tak bape bleh survive...
sebab kitten mmg kene survive ngan susu mak dia...

*kitten baru lahir jgn sesekali pegang dgn tgn tanpa sarung/glove... sebab once mak dia bau lain je kat new born tu mesti mak dia tinggal.... maka hayat kitten akan pendek....

Lan Bingka said...

we already miss you Duan..R.I.P

C++ said...

Bhai HentakBelipat...

Gua punya kucing yang kena rembat dulu tue nama dier "Muhammad Danial Afiq" ..... biler kena rembat dua hari gua MC tak pi opis.... sedih ooo...

Seminggu sebelum tue ader orang offer RM2500 nak beli... tapi... tak tau la... tak nak tuduh sesapa...

nurul nadea said...

laaaaa....da mati..aku baru nak buat blog response sbb aku pernah

bunuh kucing..

bakar kucing..

langgar kucing..

huhuhu..aku da lama dah insaf tapi bila bace entry ko yg lepas, lagi insaf..heh..

.::WaNiE::. said...

RIP duann

huhuhuuh

alahaiii

siannye duan comel

Fina Fento said...

sedihnyaa :'(


>>.<<

mastura said...

sedih la entry korang yang nie.. mengingatkan aku kat kucing aku yang mati keras kaku macam tu jgak.. sob3

Anonymous said...

i think bulan ni mggu kucng2 kesayangan mati kot...dua ekor kucing i pn baru je matiii....cdeyyy.....:(

hentakbelipat said...

nadea:pehhhh brutal death metal habis kamu yek..
anon:hidup mati adat dunia

Syiqin said...

sedihnyaa...cian kat duan..xpa, lpas ni petisuara ngan hentakbelipat bela anak kucing laen pulak...

raja dinie said...

sedihnye...
my cat pn mati pagi td...T_T

amElyn said...

oh tak sanggup tengok kucen kena tanam!! i am cat lover.atoyai.seyes sedih kalau dia mati depan mata.my CHIKANATE n CHIKY mati kena gigit dengan anjing.sadis betul.sekarang tinggal anak2 dia jek..
neway, be strong guys! =)

meo188 said...

sedih... :(

AdiHana said...

xpe, duan dah selamat gemuk n happy kat syurga..

brengsek la korang, wat aku nangis xpasal2 pagi2 buta nih~

nurul nadea said...

aku tak tahu la ni blog response ke hape. tapi..layan je lah ea..

http://randomlynadia.blogspot.com/2010/07/aku-bakar-kucing-bukan-untuk-dijadikan.html

~Blabberina~ said...

sedih gak..sbb 3anak kucing kat umah kita pun baru mati..

Affan Ruslan said...

huhu.
mesti sedih kan.
btw, ada je org ambik kucing jalanan bela. Usaha murni gak tu. Moga dpat pahala :)
Cuba ko usha blog ni
http://kucing2terbiar.blogspot.com/

mmg semua kucing2 jalanan kot die ambil.

Amirrah Zawani said...

siannya dia.. sedeyhhh :(

petisuara said...

affan:thanks bro..
amirrah: sgt sedeh kot

GoRN said...

sedih btol. gua tumpang simpati atas kehilangannya bro. moga tenang disana.

chekgu Moe said...

hentakberlipat dan petisuara.
takziah buat kamu berdua.

takpe lah, memang anak kucing mcm tu. susah nak survive. kene selalu pantau dia.

Duan tunggu kamu di sana nanti. =)

.s.o.f.i.a. said...

aku tak suka kucing. tapi tak makna aku tak nangis baca citerr korang.. sedey siot!!!

noor afzan said...

aduhla..
sekejap sahaja rupanya hidup dia..
sedihnya..
sob2..

fatinmmj said...

soo..touching....(T_T)
fatinmmj

fideila said...

sedihnya..haritu ada kucing beranak lahirkan 3 anak..comel..ingatkan nak jaga tapi akhirnya semua mati..sedih sangat.

MiYOKO TACHIBANA said...

sedihnye....

tp, duan sgt bertuah dpt tuan cam kamu...