Wednesday, July 14, 2010

Hikayat Duan Issac Mantoya Alejandro

Aku ni anak yatim piatu...aku tak tahu mak ayah aku pergi mana. Aku pun dah lupa aku kena tinggal time lahir ke atau baru-baru ni je ke. Senang cite, aku masih lagi konpius dengan diri aku ni..

Tapi, semalam aku jumpa sorang mamat ni. Mungkin dia macam kesian kat aku..yelah,dah tinggal tulang je..kecut je rupa aku. Dia apa lagi, terus angkut aku pegi bilik dia..aku konpius mula-mula..betul ke mamat ni. Muka memang angker semacam. Memang tak ada raut wajah pembela kucing langsung...apa dia nak buat dengan aku ni..nak dijadikan lauk ke ape ni..

Tapi aku layankan jela..dari takda siapa nak layan aku kan..baik aku ikut mamat ni. Untung-untung aku dapat makan kentaki..sedap jugak..aku ni pun tengah lapar sangat...Aku usha mamat ni dia macam nak bela aku je..ok canteek!!. Takkan aku nak demand tuan yang hensem-hensem kan...macam ni pun jadilah..asal ada..

ok ok..wa surrender..
nak buat wa jadi lauk ke hape ke..sukati lu la mamat

Tuan aku bagi aku duduk kat balkoni bilik dia..dah siap alas baik untuk aku konon-konon bagi aku selesa la kat port baru aku ni..Lepas tu, dia bagi aku minum susu dan bagi aku makan tuna..tapi aku tak mampu, umur aku baru sebulan lebih..mak aku tak sempat nak turunkan ilmu macam mana nak kunyah makanan semua..aku blur kejap..aku tengok jelah makanan tu..dahlah susu ibu pun tak dapat..tiba-tiba dapat ducth lady pulak..lagi aku blur..macam mana nak minum ni? Lalu aku biarkan saja tuan baru aku ni kecewa sebab aku tak jamah sedikit pun apa yang dia hidang kat aku..

Pagi tadi,aku nampak macam tuan aku ada bawak benda best untuk aku..nak horray! lebih-lebih, aku masih tak terdaya..yelah,aku tak makan apa pun lagi..badan aku tak cukup kuat nak lompat hooray!

Katanya,ni rumah baru aku..cis!kotak je dia bagi kat aku..bagilah kondo sebiji ke tuan oi!kedekut!oh lupa nak perkenalkan diri aku..nama aku, Duan Issac Mantoya Alejandro..nampak kan kat kotak tu..tu rumah gua!buka gua tempurung tapi ini wa punya rumah! lu olang jangan sibuk-sibuk kacau wa!

Ni pulak tempat khas aku buang najis..jangan cuba-cuba nak curi tempat aku ni..khas tahu!

Tapi,belum sempat aku nak rasmikan, tuan aku dah bawak aku naik kereta pulak..isyh..over tau tuan aku ni..nak bawak pegi mana ni?cari awek ke?balak ke?aku konpius jugak aku ni jantan ke betina..almaklumlah baru lagi lahir
Ingat aku boleh duduk diam-diam ke dalam kereta..aku teruja ni dapat naik kereta oi!aku nak kucar kacirkan kereta ni..huahuahua!


Aku macam dapat kesan satu malapetaka akan muncul..tapi aku buat-buat cool..tapi bila aku terpandang satu signboard ni memang macam cuak..walaupun aku masih buta huruf tapi aku dapat bau bahaya di sini..


Sah!aku dibawa ke klinik haiwan ni..adoi..aku macam ada dengar-dengar dari senior-senior,kalau pegi klinik standby..takut-takut kena cucuk ke..bedah ke..maut aku ni!

Konon tuan aku nak amik hati aku la tu..nak main-main pulak..wa tak layan la bro!anytime doktor panggil, wa redah je nanti

Sementara tunggu nurse tu panggil...Duan Isaac Mantoya Alejandro,sila masuk! baik aku sap kok lu !amik energy banyak-banyak..takda terkejut sangat aku kat dalam nanti kalau terus kena cucuk..haih!lemah betul semangat aku dah ni

Doktor dah masuk..aku konpius ni..nak buat muka cool-cool aje ke buat muka macam mana ni..adeh!

Dr cakap,berat aku 0.3 kg je..dia cakap aku lembik lagi..nak cucuk pun tak boleh..aku kena makan vitamin banyak-banyak..baru cepat sihat..nanti aku boleh cepat main dengan tuan mata lebam aku..lepas tu,boleh jumpa kawan-kawan dia..tak sabar jugak aku nak rasmi tempat khas najis aku!wah!sungguh teruja..aku berjanji,akan makan vitamin banyak-banyak macam doktor cakap

Ala,doktor ni,tak cool la bagi saya makan ubat macam ni..nak guna sudu!baru nampak gagah!

Tengok ni..aku kena minum susu banyak-banyak lepas tu kena makan vitamin siang malam..nanti korang tengok la dari 0.3 kg,aku terus jadi 15 kg..aku nak jadi macam idola aku garfield tu!time tu,mesti ramai tuan yang hensem-hensem nak bela aku..huh..tak sabar betul

Yay!aku dah dibawa pulang ke bilik tuan aku..tuan aku lap-lapkan badan aku,telinga aku,ekor aku..bagi nampak bersih dan semenggah sikit..lepas ni baru boleh berlagak dekat jiran tetangga..baru aku dapat jadi cool..lepas ni,mana tahu,aku boleh dapat masuk iklan whiskers ke kan..boleh bagi duit sampingan dekat tuan aku..bagi dia duit lebih pergi konsert lamb of god dekat oversea lagi..

Dengan ini,saya Duan Isaac Mantoya Alejandro berjanji:
Akan makan dan minum banyak-banyak sampai sihat!tunggu ya tuan mata lebam..see you when you see me...

Apakah yang akan terjadi pada Duan?Adakah dia akan selamat?Adakah dia sudah gemuk?Nantikan sambungan cerita Duan,si kucing milik Tuan mata lebam...

34 comments:

iqbalsyarie said...

Hahaha...gambar kat pokok tu ada puntung rokok...ko isap rokok ea kucing!!??hahaha..

bagus la ko ni..berbakti kpd haiwan..insyaAllah Allah sayang~
Latest post:Aku malu!!

.::WaNiE::. said...

Hi Duan,

weeheee watak baru

cerita baru

ai like

kekeke

ALLIFF ZAINURIN said...

ishhh!!! comel gila kucing 2... geram bl tgk anak kucing nie!!!

chekgu Moe said...

wahh!! bagus2..

sila la update pasal duan ni selalu eh. gila panjang name dia.

org beka kucing ni penyayang~

Izan Ishak said...

waahhh...seronok baca cerita baru kali ni~~ kucing yang bernama panjang n comelss!

putri_roh said...

ahahah.. ape2 pun ko tetap tomei la Duan.... ahahhahaa.... makan2 byk2 tau... mintak kat tuan ko tu whiskes utk baby tu.... dan 1x seminggu yg makanan basah tu... ye la nak gak makan sup kan takkan biskut je.. ahahahahaha.....

dah beso sok takpe.. smartheart pon bleh je... ahahaha.....

utk tuan duan.. keep up the great work.....

Camellia said...

duan ni single lagi kan? errr~ die jantan ke betina~ jambu ah! suka nengok~!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

teruja beb..

aku ni penakut kucing...

kalo la aku boleh belai2 kucing..

adehh..

JMR said...

wah..kucing skng sudh pndai isap itu rokok..kasi asap bulat la..

Lan Bingka said...

comel la. memang tak sampai hati nak tinggalkan tepi jalan..

Amyna said...

hehehe..satu cerita yang menarik tertarik. nama pelakon utama pun sangat unik, secomel kucing itu...

FyZa said...

mak ai..ganaz nya kuicng..isap rokok cmna nk gemok duan isaac oi..
nama sempoi gla ah..

Muhammad Adlail Noorazam said...

alamak kantoi plak.
kucing tuh aku yg buang.
aku hrap die selamat bersama org2 yg prihatin. :(

Fatt.Nazz said...

comeynye kucen itu...
serious comey...

AngahSayang2314 said...

singgah siniiii lewat lak baru baik demam..

cute la kucing tue.. tapi kan kelakar la kucing pun bole icap lokok hehehe

meowwmania said...

Duan Isaac Mantoya Alejandro, kamu sgt comel!

terima kasih kat tuan kamu yg sgt prihatin tu yer..

klau ramai org yg prihatin camni tentu xde haiwan terbiar kat m'sia nih

smoga tuan kamu, sentiasa dilindungi Allah dan diperluaskan rezeki, amin...

cEro said...

Hahaha, tuan mata lebam ni cool laa...
hahahaha

NaNaJoe said...

kah2!!!
lawa tol jamban dia ye? :P

Nurul♥Hawa said...

skg kucing tue x gemuk lg, x comel sgt...
nnt dh gemook msti comel kan???

BeaN MorENo said...

comellah kucing

Kniedaz said...

aiseh..hentak belipat bela miau miau? tak sabo nak tgk duan skang

Tupai Karan said...

comel la. harap tuan mata lebam dapat capai target duan 15kg.. hehe

Tupai Karan said...

comel la. harap tuan mata lebam dapat capai target duan 15kg.. hehe

Erin said...

Duan , kem salam pada tuan kamu ye ;) Jangan lupa update blog selalu . Nak tahu perkembangan Duan lepas ni . Mane laa tahu kan mati syahid ke ape .

MR Bang Miji said...

best giler bace entry nih...xbest plak cite da abes bile seronok bace..harp2x update sllu

aryanti said...

best2.duan mmg comel la.

Hidayah Ismawi said...

Wah! Nama punya panjang.. tuan punya nama pendek ajer..hehe

MY LATEST ENTRY: A close run in with the DBKL tow truck

H A N S said...

comel seyh alejandro tu! kasi gemok tau! =)

MrNamie said...

keke.. lawak pulak baca n3 ni.. tak tau la kalo btol2 natang bole cakap cmtu.. keke

oh bung mokhtar
eh, layak ke kita?
Semuanya ada di MrNamie blog k..singgah-singgah tau

raja dinie said...

haha, crite ni klakar...
chayok2 Duan..:))

meo188 said...

kecik je kucing tue... cute!!!!!

Sofia said...

walopun muke HB macam ganas, tp hati sgt lembut!! i like!!

+akufobia+ said...

UTM.beg.

noor afzan said...

alololo..
comelnya duan..
haha..

semoga dia cepat jadi sihat dan kuat!