Friday, July 9, 2010

Siri cerita yang 'cutting-edge' : Ahmad Adler pekerja rajin


Jam bentuk burung hantu dekat dinding pejabat dah berbunyi sepuluh kali. Ahmad Adler kalam kabut 'log-off' komputer ribanya. Ahmad Adler perlu berfikiran cerdas dan cantas bagi membolehkan dirinya sempat rembat teksi yang hanya 'available' paling lewat pukul 11 malam. Advanture-nya pejalanan Ahmad Adler ini meliputi situasi-situasi seperti mengunci pejabat, menuggu lif yang setengah barai untuk sampai ke tinggkat 16, lepak dalam lif untuk turun dari tingkat 16, berlari laju-laju melintasi 2-3 buah deretan kedai yang hidup segan mati tak nak dan menunggu kot-kot ada teksi datang...pehhh! kalau di congak secara pukal, busuk-busuk Ahmad Adler kena ada dalam 30 minit juga untuk sampai di stesen taxi.

Selesai 'log-off' komputer ribanya, Ahmad Adler terus kunci pejabat dan tunggu sambil silang kaki dekat depan lif. Untuk menghilangkan bosan, Ahmad Adler gemar bersiul-siul lagu 2 by 2 tajuk oh mawarku. Bila part korus, Ahmad Adler dah ready nak tarik nafas untuk siul yang 'all-out' punya. Bersepah air liur.

Tingg!! lif dah sampai. Pintu lif pun Ahmad Adler kena tolong bukakan..nampak sangat dah lendut lif ni. Untuk tunggu lif itu turun ke tingkat bawah, Ahmad Adler try siul lagu Faizal Tahir pula...jenis tak hafal lagu, begulung bibir Ahmad Adler nak ikut tempo..(Oh ya..lif yang barai ini, kalau nak tunggu dia sampai tingkat bawah, sempat lagi isap rokok 2-3 batang dulu...punya barai). Kerling kejap dia dekat jam tangan swatch cap pasar malam Sentul...baru pukul 10.20 malam.

Sampai juga di tingkat bawah. Terus Ahmad Adler get ready nak berlari....

" Ahhhh!!!!Haram sangat!!!!" tempik Ahmad Adler secara jujur. Rupanya kunci rumah sewanya tertinggal dekat atas meja. Memang haram J betul situasi ini. Cepat-cepat beliau tekan lif..."lembab!!!" marah Ahmad Adler. Sambil menuggu lif naik, Ahmad Adler tidak lagi bersiul lagu-lagu hitz...mulut sahaja muncung, satu bunyi pun tak keluar. Tingg!!....lincah dia menuju pintu office, berlari anak ke meja kerjanya. Kunci rumah rakus disambar. Ahmad Adler toleh jam burung hantu....10.25 malam..."sempat punya!"

(Situasi lebih kurang macam awal tadi...jadi terus 'fast forward' sampai tingkat bawah).
"Ahhhh!!! Haram lagi!!!" tempik Ahmad Adler dua kali. Rupanya baru dia teringat, kerjanya itu belum dia emailkan kepada Pn Stepany berambut merah kerinting...ini boleh buat batal karier nya. "Tak boleh jadi!" Jam tangan tunjuk pukul 10.35 malam. Tapi kali ini lain macam sikit muka Ahmad Adler...lif yang barai itu betul-betul dah barai. Lampu pun tak bernyala. Ditekan-tekan butang 'up'...hampa. Kerja gila kalau naik tingkat 16 guna tangga, tapi itu saja jalan yang ada....Zupppp!! berlari Ahmad Adler panjat anak tangga. Sekali 6 anak tangga dia langkau...Gila ba punya terrer.


Selesai itu ini yang patut, Ahmad Adler terus laju turun tangga..oh, dia tak turun tangga rupanya...lebih pada terjun tangga...terrer. Sambil terjun tangga sempat lagi dia jeling jam tangan...pukul 10.50..."sempatt!!!" Basah ketiak jangan ditanya...koyak rabak kasut kulit bundle baru dia rembat semalam. Jenis bundle salah pilih, mana tahan kerja berat. Sampai tingkat bawah..Ahmad adler masih kekalkan kelajuan seperti tadi. Tak semena-mena satu break mengejut dilakukan. Tercampak jauh tapak kasut bundlenya.

"Haram jenisan apa nih!!!!" tempik Ahmad Adler iras orang hilang waras. Kali ini dia lupa bag kerjanya..dalam bag ada kunci rumah. Seperti tadi, sekali 6 anak tangga dia langkau. Baju kemeja entah kemana..konon kurang sikit rintangan angin.

Selesai itu ini yang patut, Ahmad Adler terus laju turun tangga..oh, dia tak turun tangga rupanya...lebih pada terjun tangga...terrer. Sambil terjun tangga sempat lagi dia jeling jam tangan...pukul 11.20 malam.....

Untuk menghilangkan bosan, Ahmad Adler gemar bersiul-siul lagu 2 by 2 tajuk oh mawarku. Bila part korus, Ahmad Adler dah ready nak tarik nafas untuk siul yang 'all-out' punya. Bersepah air liur.



14 comments:

iqbalsyarie said...

Hahahahaha...sian ahmad adler...semua benda nak lupa..pergh...aku tak penah kena lagi cmni..nasib baik

Latest post:Bahan mentah utk rujukan

CikLilyPutih said...

apa masalah si ahmad adler nie? kene sumpah jadi pelupa ke ek?

chekgu Moe said...

hahaha...yekk!! air liur bersepah. nice nice~~~ =)

b.E.L.L.e said...

haha.kalut sungguhla mamat neh..

Cik Bucken said...

duuuuhhhh~ gile alzheimer cmni..haha

.::WaNiE::. said...

hahahah

aku mau meraung golek2 kat situ kalau kene gini

Kie-yu said...

ahmad adler..ahmad adler..
hehehe
mcm2 ada!

cawan merah said...

canggih sungguh nama. adler? pergh.. :)

AngahSayang2314 said...

ye la cuba jgn kelam kabut kan???

nysa said...

kesian kat ahmad adler..ni mesti kes makan banyak sangat semut ni..tu yang jadi pelupa kuasa 15 tuh..hehe

NICK IRFAN said...

asyik tertinggal barang jer adler ni! hahahaha

Kniedaz said...

adui..nak nanges pun ada baca citer ahmad adler ni..

Mommy Pinky said...

start dia lupa, kena naik atas kali ke 2 dah lawak dah..ahmad adler..ahmad adler..lawak giler! pecah usus tahan gelak kat opis nih XD

noor afzan said...

aduh..so, kesimpulannya ahmad adler tidur kat opis la malam tu.
sekian =)