Monday, September 13, 2010

Bila Tiba Hari Raya

Bila tiba hari raya,tiba-tiba semua orang di rumah opah akan rasa macam eh?rasa tak cukup cantik lagi baju kurung ni..patut tambah manik,labuci,sulam-sulaman dan semua yang boleh dijahitlah...lalu.....................

akan bergelimpanganlah semua baju-baju kurung ini di atas katil,tunggu turn untuk ditambah manik-manikan..tengok sebelah baju tu ada kaki ayah,dia tengah tidur atas katil ditimbunan baju-bajuan..eheh

akhirnya siap jugak satu baju I yang fully dijahit oleh I sendiri..wah!memang patut kagum kerana selama ini,kakak sulung akan bagi upah pada adik-adik untuk jahit manik-manik pada baju raya..tapi oh yes!tahun ini,kaka sulung rasa macam tiba-tiba berbakat untuk jahit sendiri lalu dengan penuh tekun berjaya menyiapkan baju kurung ini..oh tapi,korang tak boleh tengok sebab malu,diri ini tak kreatif

tengok,mama pun tak habis-habis jahit manik lagi,dahla baju raya dia sampai 8 pasang..melampau betul..tiap tahun pun nak berpasang-pasang..baju ni pun tak boleh tunjuk hasil dia,nanti tak surprise sebab raya esok hari..tapi baju ni mama pun tak confirm lagi nak pakai hari raya ke berapa..kan dah cakap,sebab banyak sangat baju,dia sampai konpius baju mana nak pakai untuk hari raya apa..haih..

hari raya kali ni seperti biasa i memang tertunggu-tunggu..sebab time ni lah nak kumpul dengan sanak saudara nun jauh di sana..oh yes!i sangat suka sebab nanti dapat melaram dengan baju raya sambil menikmati juadah raya pertama, lemang dan daging masak hitam faveret..hah!memang bersedialah baju raya,raya pertama size S,raya kelima terus kena alter jadi size L..hamik

Harap semua orang masih teruja untuk berhari raya walaupun dah besar,sebab ramai orang sekarang macam dah takda semangat untuk raya..sedih kalau macam tu..raya ni lah kita nak berkumpul dengan family yang rapat ataupun tak rapat..Tiap tahun,walaupun I tak rapat sangat dengan family jauh-jauh,pasti akan pergi jugak ziarah rumah diorang sebab macam eksaited je nak pergi beraya rumah orang..walaupun kita tak rapat tapi sekurang-kurangnya kita kenal kan,,dari langsung tak kenal saudara mara..itu parah!

18 comments:

kata kila said...

uiyooo jahit manik sendiri!salute

รεlﻪოﻪէ ﻪгﻨ гﻪկﻪ ﻪժﻨlfﻨէгﻨ ოﻪﻪF չﻪհﻨг ռ ъﻪէﻨռ

.s.o.f.i.a. said...

suka!! suka!!!! nanti raya aji jahitkan manik baju aku ek!!!

Vee said...

slmt hr raya ;)

cEro said...

hebat!!!
patutlaa hari raya bling2 gile baju, rupanya ade org yg kreatif camni wujud..
heheheh

selamat hari raya!!

MHps said...

Ada kemajuan nih.. MH dah x nak njahit lg, mata dah x brp nampak.. huhu..

Kyuubi_85 said...

wah, bagusnya buat sendiri... :D
aku tak balik kg.. huhu


kyuubi

afiqah yusof said...

rajinnye..;P
slamat hari raya!!;-))

azaliahjsalleh said...

omak dgn 8 psg ?
fuyohhhhhhh
my mum pun sme gk la
dia suka melaram skn

My MiRa said...

hehe lucu...

intaq said...

hye awk..nme sbnar pe ek?
love 2 switch link with u..=D
hope u can post more pics as u wore ur bju raya=))

petisuara said...

farah ilyana khairuddin
nanti lambat sikit i post ok..hihi..cerita pasal hari raya..i dah ltk ur link dah

Sophie Al-yahya said...

susahnye nak jahit manik satu persatu.memang seorang yg penyabar kamu nie.

meowwmania said...

jahit sndiri?? kagumnya...

slmt hari raya, maaf zahir batin :)

GaDis CoMeL said...

rajin.. rajin..

noor afzan said...

sampai 8 baju raya..
perghh!

Ogy said...

salam..dtg nk beraya kt sini....wahh byknyaaa baju raya!! mama jelesss nih....

alinac lover said...

btol la..mula2 baju saiz kecik..da raya keberapa da ni.baju kena amik saiz lain da..hahhaha

MamaYatie said...

wow..gigih sungguh jahit beads sendiri