Friday, November 12, 2010

mata oh mata

hey there everybody!its been awhile since my last update kan..
so whats up with you girls and boys?hentakbelipat is dominating this blog right..cis!is so unfair!

ok mari saya mahu stress dengan anda semua pasal satu benda ni
power mata saya sekarang adalah 400 untuk dua-dua side..mata kiri mata kanan rabun teruk mungkin sebab asyik mengahadp laptop 24 jam..bila mama marah cakap sudah!tak habis-habis dengan laptop!nak mama buang laptop tu ke????baru power mata turun ke 200..bila mama tak nampak,bukak balik laptop,power terus naik 400 balik..wah!!!

do u know that nerd eyeglasses is a fashion must nowadays?cool kan..siap wajib ada benda ni tau..and oh!I memang pakai cermin mata ni dengan power sebanyak 400..memang nerd kan?but tak pernah pakai dengan tudung sebab adoi rasa macam tak confident langsung

dan sekarang rasa macam mata makin rabun..adoi!asyik naik je power ni..stress lah!macam mana meh?any idea to overcome this problem?ive been wearing contact lenses since im 18 years old..people said that if u wear contact lenses,it can help to reduce your power..but then, when i started wearing it, theres a fact saying that if u stick to eyeglasses, your power will be reduced...oi!mana satu ni..

dan eyebag sekarang pun makin teruk..i dont know whether its in my gene or kesan cermin mata saya yang besar dan berat dengan power tu..

tapi kan,bila eyebag makin teruk I perasan diri pun macam makin lemah lesu dan tak bermaya..effect melampau mata ni..dahlah pakai lense lebih 8 jam lagi,lepas tu kadang-kadang tak perasan tidur dengan lense..yes!i know,its really-really bad,tapi tak perasan..tiba-tiba bangun pagi,pahal terang semacam..selama ni kabur je dunia..rupanya lense ada dalam mata..coolio!jangan buat apa i buat ni ok?

so girls and boys,take care of your eyes,stay away from laptops and TV's..its bad for your health!nak ke mata lebam macam saya ni?tapi cool apa,tak payah buat smokey eyes,semulajadi dah..tapi mata lebam I tak boleh lawan lagilah hentakbelipat punya kan..dia KING!

dan satu lagi!im taking part on the 30 for 30 challenge..apa ni?dia macam fashion challenge untuk 30 hari..kena mix and match baju tanpa shopping baju baru..kena pakai apa yang ada je..and oh!sangat ramai fashionista yang join challenge ni..dan I macam sangat rendah diri because im not a fashionista..pakai baju pun macam apa je..gila tak style langsung..but i'll try my best ya??

yes,jezmine,fatin liyana,shea rasol,adriyani,maria elena dan sangat-sangat ramai fashionista yang join memang pasti diorang akan post fashion yang cool gila dan pasti I punya akan jadi fashion yang paling serabai sekali..mygod..bye!

nota kaki kecil:jangan lupa lawat facebook oh saya gila shawl..semalam baru update shawl baru lagi..xoxo

47 comments:

..hizamirahim.. said...

yeah.
jaga ah mata.
penting tu.
XD

juliet. said...

yeah. nerd eyeglasses mmg in skrg ni. i pn pakai ala2 nerd pnyee..heheee

yuyuEyuliAnayusOf said...

since i pon rabun jgk kan, i pkai glasses taw. so, power i da trn ckit. xde naek pon. n nerd eyeglasses 2 sgt cool kan? ohmy, ohmy. :)

shima said...

power mata ku jugak sudah cecah 400++,adehh.rase menyesal pulak.sebab dulu nak sgt rabun.haha

soella said...

i rabun dari zaman sekolah power 200+. then i start permanent pakai spec since lepas sekolah. lepas 3 tahun, i check power dah kurang 50. doktor yg check mata tu terkejut, and byk kali dia check sbb dia kata jarang jumpa org turun power. hehe. i rasa pakai spec lagi berkesan dari lens la. sbb dulu pon i pakai lens jugak. xde efek pon. =)

Sca Ndx said...

eye bags tanda hardworking . hee

Daboo® said...

people are brave nowadays. anything that looks weird will always be the best fashion ;)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

suka ayat "tapi mata lebam I tak boleh lawan lagilah hentakbelipat punya kan..dia KING!"

sokong!! haha

alexa yussida said...

gud luck:D

Adriani said...

eleh...ye ke serabai...
comel je i tgk!

ktorg ni tangkap gambar outfit orang dah biasa tgk kut...dah tak exciting and boring tgk ktorg...

org yg baru nak try ni yg best nak tgk!

Cant wait! Have fun dressing up sweetie!

Ps: I tak join yg 30 for 30 challenge tu...i amik yg 7days je...

Kie-yu said...

dari mata turun ke hati
hee :)

Sumijelly said...

huhuh....power ku lagi tinggi kot...
oh tidak dpt dibayangkan di usia emas..mesti tebal gila spek.....

Sumijelly.com

mahira oya said...

itulah..mata asik pandang screen je

Hazirah Hamid said...

i kan rasa mcm diri dah rabun tapi bila pegi check selalu je kakak tu akan cakap mata i sikit pn tak de rabun, boleh tak?? haha

kechixx said...

kita sama2 supperrr powerrr...hehe..

OrenLimau said...

hehhe..saya pun pakai spec kak!
muahaha..tapi coolio je.

eh?good luck utk fashion2 tuh..
buat sehabis baik :)

Nor Adzwaty Rokkafella said...

hadoi...statement ko ni wat aku gerun...terbaru mata kiri aku sdh cecah 375 n kanan 150...(errr...kiri tu sbb kena smash masa main badminton n aku telanggar kayu kat construction site masa umur 13 thn)...

rubi @ cawan2 said...

huu.. saya sgt suka ngadap tv.. cmne? camne? :)

Salmia said...

penah dulu ada masalah mata tp xteruk. nasib still ok

Fiqa said...

nih. taknak consider laser mata?? lasik? ke nama dia.. tapi nak cekau mana duit tu tak tau =D

Whoda said...

i hav to wear spec sbb silau yg terlampau..then one tyme tu i realize power tetibe meningkat plak..then i stop wearing, then teros ok! hehehe~ xtawlah my frens pon rmai kate pkai spec boleh increase power..ikut individu kot =p

Encik Tikus said...

okey dapat pengajaran di sini

y@n@ M!B said...

hari hari ngadap pc, 8 jam sehari (waktu keje adalah 8 jam), mmg dah rasa semacam je mata ni...ai x pernah pakai spek..tp klu dh hari² tgk pc...fuuyooo..kekaburan melanda T__T

m!da BucHuxX said...

waa. .stylo abeh laa . .mmg best la kumpul sume fasionista .:))humate aset pling berharga. .

AiDa AzRyN said...

Mata aida dah lebam dah~ hari2 ngadap laptop~ >_<'

.s.o.f.i.a. said...

aku baru 150, 75.... tu pun aku takut dah.... he he....

♥ Juliana Violet ♥ said...

hee hee...
tak perlu mute kalau masuk blog Vee...
=)
Vee je yang kena mute sekejap...
=))

fiq said...

nk g tgk shawl skrg jgk =)

sebelas said...

pakai cermin mata kan semat..ekekeke

MamaFarhan said...

pasni ni kena jaga mata ni...
huhuhu...
gud luck for ur fashion challenge...

nand nasyari said...

nand nye 525 utk 2 2 belah mata...huu...
dah 7 tahun pakai lense..eye bag mmg mcm bag skolah budak darjah 1..sep sket! huu

Biela Sapine said...

400 power mata u ?? omg ! banyak jugak tuu so tentu lah eyebag akan kelihatan act i rabun jugak.. tapi jarang pakai.. bila stdy n perlu sahaja, takut rabun akan meningkat je

amalina rashid said...

power kita sama! or maybe mine dah naik. sigh. it's so worrying. i've been wearing contacts since form 3. tipuu la drg. naik je power. segala permata hijrah sume dah titik, sama je.

Kyuubi said...

mata aset penting tu. nasib mata aku masih ok. kalau tak? huhu entahlah apa nak jadi dgn dunia ku. huk3

yg ikhlas,

Blogger 20 Sen

cemomoi said...

haaa kena cek kat permata hijrah niiii

mario said...

ooo...nnt bila dah tua camner ek... brp punya power pulak nak pakai...hohoho
masa muda le kena jaga mata...huhu

Zezebel said...

nak jaga mata baik-baik sebab tak suka dengan cermin mata, contact lens pun tak nak juga..huhu

Chaon Cornerz said...

teruk dah rabak mata tue smpai 400.. makan carot banyak2 sket.. hahha..

cEro said...

mata kena jaga beb..
kalo ilang, susah nk ganti oo...

DIA Muhammad Ashraf Alexis said...

http://diamuhammadashrafalexis.blogspot.com
i will follow you... just follow and read my online novel.
it is free of charge!!!

The Poyo Me said...

actually ak pernah bincang ngan optomerist pasal ni.
katanya pakai contact lens yang power rendah sikit dari biasa, secara tak sendirinya dia akan latih mata supaya betulkan diri sendiri.
optomeris tu sendiri dah turun dekat 200, so...mana kita nak percaya.

*ak da lama x cek mata. pening ak tgk nilai dia yg besar gile amat tuh. huuu

Pencacai Alim said...

anak buah aku umur bru 5 thn power dh lebih 1000

iqbalsyarie said...

waaa...buta mata nampak still boleh tahu mana baik mana buruk, tapi kalau buta hati, tu yang bahaya tuuu:(

Lama tak singgah menyinggah kan?huhu
Post-post menarik.
Allah wujud ke?
Allah Sangat Baik. Setuju?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

macam pos utuk al hijrah je

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

macam ada permata hijrah lak

hamzah ian said...

mata.. spek gua tak buat-buat.. argh..

noorafzan said...

tak nak pakai spek.
huhu..
minum air karot byk2 ok!