Thursday, June 9, 2011

Perangai Pelik bab 33: Beg Tangan

Beg tangan.

Kenapa benda itu harus bersaiz besar? Kalau beg itu kecil sikit saiz dia..nama dia terus berubah. Bukan beg tangan tapi dah jadi Sling Bag. Lagi kecil beg tu, lain pula nama dia..dia jadi Clutch.

Ok..kenapa dia kena besar? Lagi besar lagi power? Lagi besar lagi senang? atau lagi besar baru lah perghh dari 30km pun dah tau kau pakai beg jenama kuda belang. Itu belum masuk bab kenapa dia kena ada sisik-sisik kulit buaya, kenapa dia kena warna sampai sakit mata dan kenapa dia kena berkilat lain macam. Kita simpan soalan itu dulu orait.

Aku terai jengok dekat Google. Ramai wanita yang ambil gambar, tunjuk apa ada dalam beg tangan masing-masing. Jujur aku cakap, beg tangan wanita memang misteri. Seribu macam benda boleh ada dan kau tak akan terfikir.




Ini contoh-contoh yang aku jumpa. Kebanyakan yang aku jumpa, dan-dan tulah dia nak letak benda-benda yang perghh aja dalam beg. Masa itulah tiba-tiba ada handphone paling canggih ada, masa itulah makeup paling bergaya ada dan masa itulah beg kau bersih/kemas bukan main.

Cuba kau pergi pasaraya, jumpa ada satu makwe bawa beg tangan yang 30km pun dah tau dia punya beg jenama kuda belang, kau beri salam dan minta tengok kejap ada apa dalam beg dia. Kalau yang kau dapat adalah penampar...itu padan muka. Tapi kalau dia bagi, mesti kau akan cakap Perghhh!

Sebabnya, aku heran dengan Petisuara. Tiap kali dia nak ambil kunci kereta dari beg tangan dia, ada juga makan masa 20-30 minit. Kadang-kadang mengeluh beg berat bagai. Bila aku minta izin nak tengok dalam beg dia.....memang perghhh bai!




Amacam? Macam mana tak serabut nak ambil barang. Kalau dah semua benda pun ada dalam beg tangan. Dari situ aku mula faham, fungsi sebuah beg tangan.

Benda ni aku rasa kena bendung, kalau tak..jangan tanya kenapa bila tiba-tiba dalam beg tangan dia boleh ada binatang ni.



Sekian



47 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu tak suka wallet :)

Cik Suheela said...

HAHAHAHA lawak lah u ni..beruang mainan ok gak letak dlm beg tgn ehe :p

murnimahyum said...

standard la tu....
dh nama pun perempuan~~~

AKMAR SHAHIRA said...

hahaha. ginilah perempuan

shiqin said...

hahaa.. bese lah wanita dan beg tgn. bgai gigi dgn lidah. LOL
:D

Dayana Nasir said...

haha. ala kadang-kadang lelaki pun menumpang jugak beg perempuan tu kann...

ღ p!nk veLvet ღ said...

hahaha! kdg2 amek mase time phone bunyi, ta dpt nak cari ... time 2 baru nyesal ad beg besau2, ahaks!

eesyaheera said...

situasi hilang kunci kereta dalam bag sendiri tu memang selalu jadi kat aku. boleh buat pertandingan cari barang tersembunyi dalam handbag.

tapi itu lah best nye ada handbag besar. dengan wallet, handphone, rokok boyfriend sekali aku tolong letak dalam bag. kan bagus macam tu =.="

Pah Dayah Shahabudin said...

My guy friend penah offered himself nak galas my beg, then he was like "ko letak apa???batu ka??" but as for me, itu la yang paling ringan that i can get..hahaha..
girls are just weird, in guys' way.

EZAN IDMA said...

hahha biasa la permpuan. alamak kalo binatang tu ade, mmg kene bendung cpt2. hehe

Daya SooYoung H said...

perempuan kn makhluk misteri. hahaha

sha a.s said...

br la perempuan namanyer....ehehe

Aiza Syahida said...

hahahaha. ok ini lawak!
last part tu paling aku suka.

Nurul Aima Hj Kaim said...

ok saya pn tergolong dlm golongan itu.."beg doraemon" macam macam ada :)

Misshy Innz said...

perkara biasa . aku salu je hilang kunci dalam beg . rasa nak gantung kat leher tapi macam tak kene fesyen . hahah

Mariam Ariffin said...

hahaha kelakar je..

fatin hamama said...

hahha..kemon.kemon.gerl kan teliti stended la ade semua

Hazirah Hamid said...

haha normal lah tu, kata perempuan, mcm-mcm lah kalau boleh nk sumbat dalam tu, tp nasib aku selalu bwk sling bag je, kapasiti muatan sikit, sekali seluk dah jumpa botol air :P

cik fa said...

huh..terasa gak..
kalau hp bunyi dlm beg...
smp hbs bunyi ringtone tu..
baru la jumpa hp...ahahha

Fina Fento said...

itulah perempuan hehe..

Deanna said...

haha..

so trueeeeee..

mmg susah nak cari hp or kunci kete dlm hbeg..

;p

NinaAz said...

hadoiiii...kemain lagi ada binatang tu lam beg..hakhak..lawak r ko ni

aiko kato said...

hehes...bukan yana sorg yg cm2 ok...kami sume mmg begitu..love to put all bnda yg tade kena mengena dlm bag...suka buat pekasam..;)

marina anakcikbob said...

belum tengok beg aku.
kalau polis mintak ic n lesen pong, boring la diorang tunggu.
LOL

cik helena said...

aku pong sama!hahaha

eleh,tp aku siap letak rokok pakwe aku kunnci2 dia lagi.pastu nak carik memang makan masam,kadang tepon bunyi sampai mati dah tepon tu tak jumpe gak!wakakaaka

baru mencabar!

dd.hasnidar said...

haha.memang itu la fungsi beg besar.
boleh main nyorok2 lagi.owsem kami ni kan?

*kunci keter,hp,pen.itu la barang paling common amik masa 5 minit utk carik.

sue. said...

hahahaha.....hb...aku plg suka kalau ko cerita pasal perangai pelik yana...ini lawak ok...hahahaha

cik nur said...

kalo nur beg tak bersepah tapi tetap berat hehehe

Moumo said...

perempuan mmg sengal

hentakbelipat said...

yuyu: bagus..yuyu mgkin suka mnyimpan duit di lipatan baju

cik suheela: beruang mainan kalau ada mmg kene cmpk buang..lg semak.

murni & akmar & shikin : yes..perempuan kalau bleh jadi transformers msti pleh btuka jadi beg tangan

dayana: yes jgk! mcm aku..kalau aku letih, ak lbih suka tumpang dlm beg tangan..malas nk jalan

pink: lain kali tonggang semua atas lantai

eesyahera: kalau nk sorok bf skali pn orait

pah dayah: cuba check..entah2 mmg ada batu kot..

ezan & daya: misteri nusantara pun kalah

sha as: betul..nasib baik perempuan namanya..kalau pepatung lain cerita

aiza: kalau lawak anda mmg terer

Lizzie Yasmin said...

slagi boleh sumbat n tak rasa serabut, selagi tue, smpah tak buang.. sama mcm aku hahaha...

little ain said...

lagi besau beg, lagi senorok nak menyumbat bro :)

kHaiRunNisSa iRnA said...

tu kalo anak dara...aku yang da kawen?? mals nak bawak bag pack ank aku...so pampers,botol air,sapu tangan mmg aku akan pastikan ade sblm kuar rumah ok..by the way...uuoollsss yg baik ati leh LIKE kat gamba ni...contest what is in your handbag?? sgt la seswai ngn tajuk entry nih ~~~

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150188511710989&set=a.10150186700910989.302544.314269000988&type=1&theater

and entry terbaru aku AKU BUKAN PELACUR !!

http://ummijournal.blogspot.com/2011/06/isteri.html

✿ boonga_kecik ✿ said...

terkena btg idung sendiri. pergh.
bkn apa, spare kot2 apa2 jd. so, angkut jer apa yg bley muat msuk dlm beg


:)

nurawanees said...

hahaha,,,macam terkene batang idung sendiri jek...,mmg anes suke sumbat semua barang dlm handbag..senang ckit bawak kesane sini...,mudah + praktikal..sebab tue handbag semua besar2.....hihihi

iKhRam said...

sabar je la dgn peti suara ni.. hahaha.. tp kalau jadi cikgu kan.. macam tu jugak.. pencil case tak penah ada sikit barang.. kadang2 jenuh jugaklah nak cari pen merah.. mana nak cari liquid paper.. paling susah mana nak cari pemadam...

last2 pinjam pemadam budak.. hahaha!!

Faizul said...

beg jenama kuda belang?? Beg apa tu??

De' Nurul said...

pen, kertas kecik, handphone, kamera, perfume, lipbalm, lipstik, earphone, compact powder, tisu, wet tissue, payung, mineral water dan macam macam lagi lah. semua tu penting. hahaha.

amna said...

kalau den la, segala macam resit belian duk bersepah dalam bag. temasuk yg berbulan lepas punya ;D

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

hambek kau...ni klu letak tikus ni bole sesat x jumpa jln kuar ni... *ampuuunnn PS..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ahahaha...

tabiat perempuan kot...

sejak aku pandai bawa hand bag ni,

kalo bleh sumbat, macam2 aku nak sumbat dalam bag tu..

eyjalukman said...

haha mata ke atas tangan ke dada ~

normal laa ekk pompuan cmtu . klu boleh sume barang nk angkut . hahaha

hentakbelipat said...

Faizul: haa kau xpnah jmpe ke? kalau kau jmpe nnti bgtau aku sbb aku pn xpnh jmpe

hentakbelipat said...

ok konklusinya...beg tangan adalah equal kepada beg plastik? atau kotak mainan atau laci? kehkeh...tapi yanng pasti beg tangan mmg ikon pempuan lah..salute

nn said...

dulu ada magazine (17/CLEO tak sure) buat challenge no handbag for a week, no makeup for a week etc.

cuba challenge jangan guna bag for a week. mesti merana. kena bawak basic stuff je. takdapat nak hurung segala isi rumah dalam bag.

ViccMalarn said...

hahahaha.. post awak memang hebat lah.. lelah tergelak baca :) good one! keep it up.

NanyFadhly said...

perghhh!!! weh..akak syok arr baca part perangai pelik nih. Syok tau..bukan seronok!. Lagi syok baca sambil anak2 layan upin ipin makan kek cekelat chip dan riba baby . Motip?... muahahahahaha

k bye!