Thursday, October 20, 2011

Dari mata saya

I always love weddings
but one thing i hate most about weddings is one tends to waste most of their money for the preparation of their wedding

Membazir-amalan syaitan

Weddings became trends and trends of course semua orang nak ikut
trends-barang semua akan naik harga, sampai harga makan sekepala (bukan makan kepala orang beramai-ramai) pun naik.

Siapa tak suka wedding yang cantik? nama pun manusia, kalau suka benda tak cantik, sumpah tak normal orang tu, wajib sepuk kepala dia banyak kali, hentak kepala dia sampai berlipat bagi normal balik

wedding cantik but at the same time murah?
impossible? NO. cantik tak semestinya grand. bila cakap je wedding cantik, mesti dalam kepala ingat 'oh, wedding kalau grand confirm cantik.'

and sedarkah kita mostly weddings lah banyak datang benda-benda tak sedap
tak sedap bukan bermaksud nasi minyak mantah atau ayam masap merah hangus terus selera makan putus, jadi terus cari wedding lain nak cari ayam masak merah yang gebu

Benda tak sedap
1.mak andam lelaki (senang cerita pondan)-terbatal air sembahyang tak pasal-pasal sebelum bernikah, kan tak elok tu :). elok-elok nak buat amsjid, tiba-tiba guna khidmat lelaki pulak sentuh-sentuh rambut.. tak ke macam ERRRRRR...
2.hantaran melampau-kalau boleh letak kereta mewah atas dulang hantaran, mesti dah ada orang buat kan?
ok dua benda ni macam main point yang tak sedap lah senang cerita

Solution?
mesti ada seorang yang start buat wedding yang grand, jadi semua orang ikut kan? kira macam dia trend setter, so cuba seorang yang famous yang boleh bagi impak besar buat orang ramai, buat wedding sesimple mungkin semurah mungkin so that it will become a trend untuk bersederhana. tambah pahala satu!
Jadi, semua orang boleh kahwin dengan cepat dan senang tanpa kepala jadi botak sebelum umurnya :)

Saya belum kahwin tapi kemain cakap lebih nanti jadi kat batang hidung sendiri baru tahu, kalau nanti saya guna mak andam pondan, sila sepuk kepala saya. sekian


image dapat percuma dari Google

Ive tried to find the most modest wedding dress but this is the best lah kot. baju tak ikut bentuk badan dan tudung agak tutup dada tapi mungkin ada angin jadi tudung tu terbang ke tepi.. hehe


note:at the end of the day, its still up to you, buat lah majlis ikut kemampuan kita *wink
ikhlas dari penggemar wedding :p




25 comments:

zoe said...

sy pun merasakan benda yang same. mcm contoh lain, wedding dress yang panjang dengan veil yang panjang skali. kan haram pakai baju yang meleret-leret mencecah lantai kan??
hurm..
tuh la... bnyk lagi perkara kene fikir secara serius kalau nak kawin. bukan stakat kawin je, benda lain pun same kan? thanks for shring this..

kaizen said...

yg penting lepas kawin tuh... bukan mase kawin grand tp lepas kawin kete, rmah dll x mampu bayar....

*jgn ikot org sgt laa

aku budak baru said...

I love wedding too! btw, I ada jumpak u dekat ttdi ari tu. hee :D

IEQAH said...

try to avoid like you said..tapi nk keta atas dulang tu mcm bole try je.. errrr

EYQASARA said...

perkahwinan bila dimulakan dgn sesuatu yg buruk, buruk la seterusnya.. tp klu sebaliknya, insyaAllah begitu la akhirnya.. (^^)

cahya indah said...

Agree sangat2..people tend to splurge on weddings, and not only that..for engagements too. Kalau wedding tu tak grand, is it a failure - in their eyes?
Praying I will not succumb to the pressure of getting a guy as my MUA at that time - even if they do their job perfectly.

nuraien said...

YES TRUE hentak lipat tak semestinye canti perlu grant..
orang akan bercakap setahun je pasal wedding kita..x pun kurang dr 2..buat pe nak membazir sgt2kan..lain lah org kaya kan..so dah x kisah dah,lpas 2..kompom ada duwet je..klu yg hidup sederhana,x ke kne berhutang2..tett..=)

aishah amin said...

i kawen nnti xnak grand2, nak simple and intimate;)) murah tp meriah.

xx

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

wah macam tak lama dah je ni??

hehe..

cik nur said...

hurm sebernanyer bg nur asalkan org hepi kenyang makan dan mendoakan yang baik2 untuk perkahwinan kita mcm nie kan lebih baik :)

kekabu said...

majlis kawin simple2 sudah...tp menarik...berhabis duit tuk majlis kawin nanti susah plak pas kawen...pas kawen konfim la nk pakai duit lg byk.....betul x?

Cik Saila said...

hai,salam pkenalan :)

setuju sgt : mahal tak semestinya cantik. cantik tak semestinya mahal. tp harga brg2 utk wedding makin mahal.. besederhana jelah :)

Nia Ridzwan said...

setuju bab mak andam lelaki. ramai org tak ambik kesah pon pasal tu. sedihnye :(

isabelle said...

x larat nengok org berhabis utk wedding.
anyway, it's helpful to get some advice from those yg dah pernah buat majlis wedding. esp kalo majlis tu sepertimana yg kita nak.
ye la..kita nak yg modest, tanya kat artis, mmg wassalam la

hidayahjamal said...

wedding grand tp minumn xcukop..xjd mkn (my old friend do tht)..buat yg mn perlu much better la

gilaweb said...

it is human tradition punya factor...Islam for sure xgalakkan pembaziran...nak kenduri grand ka atau lepas kenduri yang grand?

cikpia said...

bukan masalah si pengantin tu yang nak buat mahal2..... tapi bimbang kenduri kita akan jadik medan orang kumpul dosa pi neraka.... dengan kata lain, kenduri jadik bahan umpatan. pepaham jer la mulut orang2 zaman sekarang.......

Qu azniza ;) said...

nk wedding yg cantik. tp harap3 tercapai la

FaFa said...

org sekarang wedding nak lawan ngan jiran sebelah rumah. sampai botak kepala. haha :) nak wedding yg simple tp comel.

aria hanna said...

boleh je kalau nak buat se-sederhana mungkin. tapi bernanah ar telinga kena tahan cakap2 orang. huahahaha

eesyaheera said...

Saya pun suka tengok wedding orang. Kita terpengaruh nak buat grand wedding maybe sebab program tv pun asyik tunjuk grand wedding. Yang sederhana, yang buat akad nikah je mana nak tunjuk. Hihi.

Penggemar wedding sebab dah nak sampai seru lettew :P

Syamin Amira said...

Yes agree ! But selalunya although kita elak mcm mana pun, sometimes there are factors influencing the outcome, kann ? Susahhhhh -___-

Lia Lias said...

lovely article! Orang skang mmg banyak membazir2 kenyang syaiton2 tu disebabkan pembaziran mereka. and that is one elegant wedding dress does it come in white? LOL!....and oh i got some links for you. hope u'll like it!;) http://www.huffingtonpost.com/paige-appel-and-kelly-harris/wedding-photos_b_985077.html

http://www.huffingtonpost.com/2011/10/02/are-you-an-indie-bride_n_989550.html

eman said...

ehmmm as a guyz i agree... bukan sbb xyh kami kuar bajet banyak2...gurlz never ever n forever thinks like dat.. marriage come wif coperation wif both male n female.. so it is much better u spend yor money for after wedding... bcos trust me u will end up regret for making huge wedding party n start to fight each other n blame each other for making life after marriage bankrupt... n end up divorcly ever after.. so dont over bajet.. this advise is brought to u by guyz who still study n never things about marriage.. YET... okethx bai..

Faizul said...

:)