Tuesday, November 1, 2011

Tudung issue

Notice or not sekarang makin ramai sangat yang dah berhijab, yang on off berhijab juga ramai dah steady berhijab, but when there are too many girls with hijab, timbul pula other issues which is of course the hijab issue..

Mulalah orang pakai tudung macam ni tak kena, itu tak kena, sana sini tak kena, dan sedar tak sedar, ramai juga yang baru pakai tudung, buka balik tudung because of this hijab issue.Tapi ramai yang tak sedar kan? Most of the people tend to criticize girls who wear hijab, mostly men but perempuan pun tak kurang juga, susah nak cari orang Islam yang tidak mengkritik dan cuba untuk selesaikan masalah tudung kan? buka saja blog mana-mana pasal hijab, penuh caci maki dan ada kita jumpa cara untuk selesaikan masalah hijab ni? Noooooooo

Yes I know this is a sensitif issue and I am a nobody to comment about this cos we have experts in this area, so apa-apa kena rujuk Ustaz dan orang yang lebih arif. So I'll leave you with this video from Ustaz Zul and Dr Zaharuddin





I seriously dont get it if lelaki kutuk wanita berhijab, yes memang some of the girls pakai hijab tak mengikut syarak, but dont U have a mom?sisters?or soon u gonna have daughters! tegur secara berhemah dan sopan, surely girls will accept it and learn from our mistakes. Tapi kadang-kadang haters ni ok jugak sebab they made us realize of our mistakes kan? teheee :)


16 comments:

.: Si BungaKopi : . said...

betol betol betol.
setuju sgt. grrr.
geram ngan orang yg hanya tau mengkritik.

kat tmpat sy, semester lepas sy ni kira berani try2 selendang la dalam batch sy..dan ada sorang laki kelantan tu suka hina saya..panggil yuna la apa la..dengan pandangan sinis. dia bajet alim..

memang sakit hati sgt hanya tuhan yg tau kot.

dia cakap byk macam la dia purrrfect sgt.

yuyueyuliana said...

manusia memang macam tu. pelbgai ragam.

HEROICzero said...

aku setuju dengan UstazZul yang video mula2 tu .


biar lah , baru nak mula . bagus lah ye dak ? =)

iKhRam said...

yup
menegur dgn berhikmah selalu memberi kesan yg baik.

Jyah said...

Ada few of my friend yang bertudung dulu kini jadi free hair. Plg sedih bila mostly adalah yg dulunya bertudung labuh. Sangat sedih okey.
Adakah org yg tak bertudung adalah lebih afdal drpd org yg berhijab mengikut trend?

I'm not the one who can judge these. Biarlah Allah yang menentukan. Marilah kita sama-sama berubah ke arah perkara yg lebih baik.

Thanks for sharing this, PS!

Captain Jet said...

lantakla nk berfesyen camne pun tudung tu asalkan tutup aurat, x pakai mcm nuns/sisters pakai (pin kat tengkok) persetankan yg lain. kalo blh dada tu tutup gak lagik afdhal eceheceheceh.. better dr x pki langsung kan.. sy pn bkn bagus sgt pn.. pki tudung tp pki skinny jeans.. tp yela nk berubah kene ikhlas kan.. kiter berubah sikit2 la slow2.. insyaAllah lame2 lagik better..

Cik Jari said...

kalau yg baru nak mula bertudung tuh acceptable la blaja2 dgn mula pakai selendang....tapi yg bertudung labuh tuh eloklah constant camtuh kan...tak yah nk ikut pesyen sgt..

hehe,me too...pernah gak terpengaruh ngan fesyen n try pakai shawl...then i realize my mistake....aurat is priority whereas fashion is keep changing...Fesyen kdg2 menyusahkan, padahal Islam itu seboleh2nya Memudahkan

Azura Iznil said...

Salam,

Pertama sekali...kena tanya diri dulu...kenapa kita berhijab?

Kalau kita mengaku beragama Islam maka kita kena patuh dgn hukum dan suruhanNYA.

Biarkan si pencaci atau si tukang hina...kita kena tanya balik diri kita...untuk apa berhijab.??

Kalau apa yang kita buat kerana Allah..InsyaAllah, kita akan berhijab dgn betul.


Buatlah dgn betul w/pon baru nak mula.

I know, mungkin ada yg tak suka my comment..but the truth always hurt..kan?

Semoga apa yang cuba saya sampaikan dpt diterima dgn besar hati.

Thank you.

cikpia said...

ustaz zul said it well...... dah, end of discussion.

eeqa~ said...

betollah tuh.. boley jer tegur.. tapi elok2lah.. cube kalau die buat salah. org laen tegur die perli2, die pun hangin jugak kan? heh~

i pun pnah kna tegur sebelum ni.. bukan sape2, membe sendiri.. kalau die tegur sinis, comfirm putus kawan, tapi sebaliknya, die tegur elok jer, lembut jer.. terus menusuk hati.. tak lama i ikut gak cakap die. Simple as that.

Tak perlu kut hati yang berbulu untuk mengarah seseorang itu ke jalan yang lurus kan? :) *membebel plak haku..neway, NICE ENTRY :)*

-icha03- said...

nice one
mohon share..!!!

munirah said...

kita manusia ni kadangkadang perlu ditegur, tak ditegur, kita tak taw mana salah kita kan ? mungkin bila ditegur tentang hijab tuh, kita boleh fikir, yup ade certain hijab style nih tak menutup pon dada. sokong lah campaign wear it right :D

p/s : ni pendapat saya jelah :)

alia zainol said...

setuju!

NadyaBubble said...

suke dengar komen ustaz zul :)

Anonymous said...

suka dengan statement ni.
"tudung tu tak wajib. yang wajib tu tutup aurat" :D

Aliff Haikal said...

suka perempuan pakai tudung :D