Tuesday, January 17, 2012

Perbelanjaan

Makanan = RM 9-10 sekepala. Ini kalau pakai katering.
Lembu = RM 2500 seekor kalau betina, kalau jantan dalam RM1800 dah boleh tumbang
Kerbau = RM3000
Unta = RM4500
Llama = RM 6000
Khemah = RM 3000-4000 belum termasuk kain berjurai-jurai menyembah bumi dan juga lampu  
                 bergemerlapan
Pakaian pengantin lelaki = RM300-400 (kalau sewa dekat mak andam lebih kurang juga)
Pakaian pengantin perempuan = RM300-400
Kalau pakai t-shirt = free + pelempang
Baju nikah = RM100-200 ready made
kalau pakai kain pelikat sahaja = imam pun lagi hensem
Upah juru gambar = RM3000-4000 
Suruh akak yang ambil = Free tapi telinga sebelah tak nampak dan lain-lain
Kad Kahwin = RM300-400 ikut jumlah
Facebook = Free
Krusus kahwin = RM80-100
Sewa tempat = RM 1000-2000 (ikut tempat) Kalau KL aku rasa memang nak kena sewa tempat. Lainlah kau boleh buat khemah selamba dekat tepi bulatan pahang.
Hantaran = RM1000-1500
Wang Hantaran = pehhhh
Cincin = pehhhh
Belanja Rombongan Meminang = RM500-1000


Disini kita dapati, kahwin adalah perkara yang mencabar. Aku harap Yanapetisuara boleh masak tempe. Kalau tak boleh memang nak kena.

Perkahwinan adalah perkara dibenci setan, sebab setan dah tak boleh buat kerja. Jadi, perjalanan untuk ke kahwin perlu banyak menempuhi setan. Setan yang aku baru jumpa ialah Aviani. Tudung dia punya harga boleh tahan kepala hotak juga. Gerenti pakai masuk syurga

Psst...Khawin ke Kahwin?

28 comments:

sue. said...

hahaha...sabar wan...investment utk isteri..apa salahnya...suka tengok korang...mudah2an semuanya berjalan lancar inshAllah ok..?

susuepekat.

cicak_jawaz said...

kahwin....

farhana shamsuddin said...

lps kawen lg mau pkai bnyak duit..woo

nizamsani said...

tempe, goreng aje pun dah kira masak.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

uii...mencabar juga nowh??

wanie hidayat said...

Comel...ahaha...wan senget ahhh...nak share dengan bf boleh wan...?boleh yana...?hhaahaà

Hanis Azla said...

apa2 pun.. semoga dipermudahkan segalanya..

Siti NuruL Ain said...

uish..poning kopalo cam gini..
botak la si HB b4 kawen..:)

aishah amin said...

belanja ikut kemampuan, yg penting akad nnti sah jd suami isteri. its better to save the money for life after marriage. wedding stu hari je, marriage tu sampai ke tua.

O'gosh said...

haha..baru tau!

✿ pink velvet ✿ said...

org pon tis year nak kawen...mmg pening kalau pk bab duit ni ... walaupon sy sorang pompuan *sobs sobs*

marina anakcikbob said...

sabar la HB.. nanti dah dapat jangan kau tak kasi dia keluar bilik pulak.. hahaha

hentakbelipat said...

Sue: hehehe insyaallah dgn izin tuhan sue

hentakbelipat said...

Nizam: aku klau x de tempe mmg batal

Teratai Ibunda Catering said...

Kahwin mmg mencabar. Tudung Ariani pn harga mmg nk kasi libas kepala org. Teheheh~

Reensyarinie said...

hahaha..yg part t-shirt tu xthn..beribu riban la keluar dlu jawabnya

z said...

hahah.masak tempe tuh yg penting...berbaloi baloi~

lilydamia said...

saya baru kahwin 20 ribu sudah habes ...duit hantaran laki bagi pon tak cukop ..sekali seumo hidup je pempuan kata .....tapi ada org lelaki kata nak kawen 4 kali ..oh sungguh belagak ! so , perempuan memang kena demand gila2 utk perkahwinan pertama kali dan terakhir kali

Pida said...

Nak beli ariani kena tunggu sale. hihi

Tempe goreng sedap dicicah dgn sambal kicap. buat sambal kicap pun kena ada skill jugak tu!

isabelle said...

kahwin la derr.

owh..tudung mahal2 tu kalo pakai, mmg nanti xkena soal kat kubur, sbb tu mahal.

Amalia Zurahim said...

Simpan sikit utk lepas kawin......!!!! Huhuhujuhihu..jap lg bini ajak hnymun la...jln umh sedara mara la...baju br la...kasut baru la...dinner romantik2 tmpt mane2 la...huhuhu...all the best yer bakal husband!!!

jameela armann said...

hahahaha... bab setan ariani tu aku setuju sangat.. nama sangat manja tapi harga memang macam ntah hapa2..
ape2pun.. tahniah.. semoga kita sama2 la berjaya tempuh setan2 yang ngah stanby je ni...

hentakbelipat said...

ok2..ini semua boleh bagi aku sedikit idea nk menempuh cabaran..terimakasih

eynda said...

Selain savings utk kecemasan & pendidikan anak2, nak kena buat tabung utk bantu anak kawin jugak ni hehe...

shera haifa said...

mak oii.. manyaknye nk pakai duit..

Faizul said...

Lembu Jantan lagi mahal dari lembu betina... hehehe

una said...

wa wa, dah rasa dah debarannya. :D

alexa yussida said...

do plan ur marriage too..not only ur wedding..woooo mmg pening plan bnda nih!haih bnyak sgt setan duk merentang banner halangan..