Tuesday, February 7, 2012

Permotor

Seperti yang aku katakan tak berapa lama dahulu, perkahwinan adalah perkara yang banyak cabaran (khawin ke kahwin oi)

Contoh cabaran yang terbaru, adalah mengenai sistem permotoran. Bukanlah masalah permotoran di Malaysia ni penyebab dia, tapi semenjak Shiro berpindah kerja di jalan duta sebagai agen pungut cukai, dia berkehendaki sebuah motor kerana area sana susah nak cekau public transport.

Bilamana Shiro berjaya memiliki sebuah motor, secara tak langsung aku pun kena menunggang motor. Iyalah, hari bukan selalu cerah..ada kala hujan, mesti dia kena naik kereta dan meninggalkan motor barunya untuk aku settlekan perihal Cala Man di sejitar KL ini. Inilah cabaran.

Bukan aku tak ada lesen motor dan bukan juga aku pengkar tunggang motor. Dulu masa aku lepas SPM kerja Mekdi pun naik motor pergi balik. Cuma yang bezanya, dekat Seremban sana, bukan sibuk pun jalan dia. Paling busuk pun yang melintas tengah jalan lembu ja. Ini KL bai..KL. Silap-silap kereta kebal pun boleh melintas tak memasal.Itu hari aku dah cuba round dekat-dekat pakai motor. Peh, nebes betul. Macam haram aku rasa. Bawa motor pun terkangkang sana sini. Gila apa, semua benda aku kena elak. Elak kiri elak kanan elak kiri elak kanan,habis tu bilanya nak kedepan? Ini yang merunsingkan aku.

Aku perasan juga, jalan dekat KL ni bukan dibina untuk penunggang motor pun, walaupun penggunaan motor yang paling berkesan bila jalan jammed. Ini disebabkan pengguna kereta melibas kereta mereka kesana dan kesini di atas jalan macam setan.


Marilah kita sama-sama mendalami jiwa seorang permotor..

Amacam? wangsa maju-jalan pahang-bulatan pahang-lalu patah balik dan masuk mekdi kejap minum koka kola...ada beran??

Sikit lagi itu hari aku nak cecah telinga dekat bulatan pahang..power

13 comments:

onie said...

bawak motor sungguh kalau sampai nak cecah telinga,haha

grOundnUt said...

wahh!Gua minat betOi mOtOr kenit ni..ape brand eh?ingat nak tangkap satu..^^

Cik Saila said...

wahhh..sy bercita2 nk jd rider..tp belum tiba ms lagi..huhuhu.. sy sgt suka dgn motor di atas..

Cik Saila said...

wahhh..sy bercita2 nk jd rider..tp belum tiba ms lagi..huhuhu.. sy sgt suka dgn motor di atas..

Cik Saila said...

wahhh..sy bercita2 nk jd rider..tp belum tiba ms lagi..huhuhu.. sy sgt suka dgn motor di atas..

Cik Saila said...

wahhh..sy bercita2 nk jd rider..tp belum tiba ms lagi..huhuhu.. sy sgt suka dgn motor di atas..

✿ pink velvet ✿ said...

comeinyer motor ni :)

C++ said...

Bhai HentakBelipat...

Hahaha ... ader la boleh geng ngan gua merempit... Gua hari-hari merempit dari Chukai (Kemaman) sampai ker Gambang (Kuantan) ... pegi balik jer abis dalam 190km sehari ... hahaha... ader brani?

Gua campur-campur... jalan biasa (lori dan keter macam haram) atau highway... (lengang nak mampus LPT nih.... sampaikan boleh terlena atas motor.. hahaha)

Kasmawati Jaafar said...

kahwin la. bukan khawin.

ainnia said...

moto jenis apa ni?wah.macam sesuai dengan ketinggian aku je.wiwit!

hentakbelipat said...

ini adalah mootr Kawasaki mini sportbike..model jgn tanya aku x ingat

C++, lu ni dikira perempit jarak jauh..itu dah kategori kental tuh. kalau setakat rempit KL ni plg jauh pn rempit dekat DUKE je

Anonymous said...

moto comey ni namanya KAWASAKI KSR110,NI LINK DIA -
http://www.kawasaki.com.my/productpage.php?do=product_detail&pro_id=8&year=product_year1
~ dh bli moto ni bleh la lpk skali klau sesape ad dtg ipoh,gua dgn geng PUAKA KARIPAP IPOH tgh hangat melayan mto ni

yon said...

http://hariberbeza.blogspot.com/2010/04/geng-moto-kecik-small-motorbike-gang.html
-------------------------------------BRO DLM GMBR TU BLEH LA JOIN KITAORG,GUA BG LINK GENG GUA TU,AKTIVITI SEHAT JE PROGRAM KITA..XDE ISAP DADAH,REMPIT,KCAU JANDA..ABIS KUAT KEJAHATAN KITAORG LPK MAMAK BUAT2 CM AD CALL PENTING DR TAH SPE2 TRUS START MTO CPT2 XPYH BYR,LARIII