Wednesday, December 5, 2012

My Wedding Reception

Assalamualaikum...
Last entry was all about our solemnization day kan, so now is the reception day! hari yang paling kelam kabut of all..boleh jadi bridezilla satu hari tu.

isnt a big fat wedding every girl's dream?
 to think of it, personally I would want to have a big wedding with decorations yang kebaboom! but then, bila dah attend too many weddings yang kebaboom, and selalunya I was the last person yang akan tinggalkan majlis tu, tengok dewan or rumah or tempah reception tu dah sepi and takda orang, rasa macam sedih as so much of money have been wasted for event yang hanya beberapa jam. bayangkan kita habis berpuluh-puluh ribu untuk buat majlis, bila tetamu habis balik, semua benda tu kita tak boleh guna. Tak best kan? I suka gila wedding Aishah Amin!! takda sanding, takda melebih-lebih, everything is so perfect! Islamic wedding yang memang I salute!

so at last, bila tersedar, I pun cubalah untuk meminumkan wedding ni sebaik mungkin tapi ada jugak yang tersasar or over budget. So in this entry, I'll try to help you girls out there yang baru nak kahwin and still planning or still tak cukup duit but nak kahwin sebab dah lama dengan pasangan, or umur dah sampai untuk kahwin, tapi tak cukup duit nak kahwin. Maybe I can help you to reduce your budget kan?


Wedding Card


envelope


Card

Wedding card ni is only 0.35 cent je satu. wedding card selalunya orang dapat and buang, so tak payah buat mahal-mahal.hihi

Table decoration


This illustration is made by NurDani. Thanx love! When she came to Calaqisya boutique and showed me and my sister her illustration of FarahKhairuddin, I totally fell in love! terus mintak dia lukiskan a picture of me and HB untuk letak atas meja tetamu. Nasib ada kedai printing yang awesome bawah kedai Calaqisya, diorang yang printkan all of these and buat jadi bentuk macam ni.senang nak letak atas meja kan, this dont cost you more than rm100 pun :)


ini table untuk tetamu. ada yang table runner biru and ada pink. Thank god I have all my bestfriends and family members yang awesome untuk tolong setup di pagi hari of the reception day. jar tu korang boleh start collect dari sekarang. boleh guna botol jam and letak je air bercolour dalam tu. Daun pulak, ambil je dari mana-mana pokok and pin atas meja tu :)

Wedding Favors



wedding favors ni selalunya orang spend melebih-lebih, and tetamu yang dapat selalunya akan buang je kan, sebab I pun buat macam tu! hihi, sorry. so dont spend too much on your wedding favors. ambil ribbon and net, just wrap apa-apa yang korang boleh wrap asal boleh letak benda di dalam tu. I letak meringue and chocolate sebab confirm orang makan and tak membazir. sebab masuk dalam perut kan :)


Wedding Dress


photo by HNHM

Wedding dress selalunya harga boleh sampai beribu kan? Even if U sewa harga dia macam tak best je, dahlah tak boleh nak simpan, kena pulangkan, lepas tu kena bayar mahal pulak. My wedding dress is by Jezmine Zaidan and I am bit lucky to have her as my friend because dia hadiahkan wedding dress ni!!!! memang oh my god betulkan!! ok so this part memang I tak boleh nak tolong to cut cost but here's a tip for you.

My wedding dress ni is a 2 piece. Atas tu peplum to, bawah is a dress. So habis kahwin I boleh pairkan peplum top tu dengan seluar or maxi skirt yang lain. Jimat kan macam tu? dan tak membazir jugak

Maxi skirt tu pulak I boleh pairkan dengan plain shirt nanti so dia tak heavy untuk pakai hari-hari biasa kan?

So, bila nak buat wedding dress, cari design yang korang boleh pakai untuk hari lain jugak. Memang orang cakap 'kahwin ni sekali aje', 'time kahwin ni la mesti pakai baju yang betul-betul kebaboom!', 'ey, kahwin mesti pakai baju kerawang-kerawang, simple macam ni bukan kahwin!'... Bagi I, takkanlah semata-mata kahwin sekali seumur hidup, berbelanja dashat dashat untuk satu hari aje kan? duit yg lebih boleh plan untuk honeymoon yang best best! 

Makeup


Makeup is one of the important thing untuk wedding kan? I try jugak search a few makeup artist but majority harga dalam rm500 above per event. Maybe some cakap murah but for me I rasa mahal gilaaa! NO!
Lucky for me again, Amal founder of Ammara Boutique nak makeup kan I! oh my god lagi la kaaan, hehe, my parents pun puas hati dengan make up dia sebab light je.

Tips:
If takda makeup artist yang murah, cari je kawan-kawan or family yang reti make up. memanglah selalu orang cakap 'time kahwin, kau kena nampak cantik dalam gambar, kena makeup tau!', 'ey, kenapa make up biasa je, nanti dalam gambar tak cantik lah!'

Bagi I, kalau dah kita amik photographer untuk wedding, mesti cantik punyalah gambar tu, takkan lah sebab makeup biasa, gambar tu jadi tak cantik?

Lagi satu, makeup artist pastikan yang perempuan sahaja, kita nak kena solat zuhur, time nikah pulak nak solat sunat after dah dinikahkan tu. Jadi tak haram kan? aaaaaand NO BULU MATA PALSU, ingat tu :)



Makan beradab time!
macam jari HB pulak yang berinai, haha kalau HB berinai, memang jadi makan tak beradab nanti. One more thing, lelaki jangan sibuk nak berinai jugak...


oops, memang tak beradap sopan sungguh hehe, suami paksa, jadi I turutkan aje lah :P


 Wedding Cake


Wedding cake pun agak mahal kan? Sebab susah nak buat thats why. Lucky me again! cos I have shakira to bake my wedding cake! I choose red velvet, rainbow and carrot cake sebab confirm orang semua suka and nak makan! hihi. So untuk cut cost korang, beli je cake from Wondermilk yang harga lebih kurang rm70 satu tu, just a small one, but letak atas base yang cantik, boleh beli kat ikea.Or order je dari shakira! sebab mostly cake dia memang murah and sedap :). Tak perlu pun banyak-banyak cake ni, tujuannya nak potong and bagi makan je kan?


Kitorang potong cake pukul 4 sebab tetamu ramai, kena ambil gambar dulu! hehe, tetamu haruslah dilayan dulu kan?


Ze bridesmaids! semua pakai maggie shawl pink lain-lain tone from Cala Qisya hehe. Kain pun I chose different tones of blue and grey and suruh diorang buat apa jenis fashion pun tak kisah. Thank you babes! gila diorang berhempas pulas siapkan I time nikah and reception sebab reception side HB datang awal gila, I tak siap apa pun lagi..burrrrrrrr


ze flower girls! 
flower girls pun ada yang pakai slipper je sebab tak sempat nak cari kasut letak mana, kelam kabut sangat nak jemput HB kan,,chait!

sebab time HB datang hujan, so diorang terpaksa la masuk awal, nasib lepas tu tak hujan dah...


C is for CalaQueens!hihi


Thats all from me! Nanti cerita pasal bertandang pulak ok? :)

ps:bila dah settle nikah, trust me, U dah rasa lega gila macam dah habis kenduri. Macam HB cakap kahwin tu kan FREEDOM!!! 

38 comments:

oshinz said...

you idea is very genius dear!!!

AKU CHUN said...

Congrats pengantin! Congrats!

aishah amin said...

Awwww that's so sweet yana!:) after dah akad n kenduri rase seronok sgt kan? Like a big part of your life is fullfilled.. :')

Sebenarnye dgn buat makeup, centerpiece, doorgifts, photobooth sendiri, mmg byk jimat.Puas hati n dpt buat bende yg lain dr lain.

I think psl bulu mata palsu tu msh rmai lg yg pkai time kawen. Personally i think natural lashes are sooo much prettier;)

Az Meeda said...

Kak Yana, warm congrats to both of you. Ssemoga bahagia bersama ! :)

Kniedaz said...

salam,
setuju..kadang2 yang simple tu yang nampak cantik..yg penting bila semua simple baru la nampak pengantin..kalau tak pengantin tenggelam hehehe

AmirahSM said...

sy cuba ikut tips sis! hee congrate! =)

yana said...

thanks! mmg plan nk wat mcm ni and that crown! kita sama idea hehehe suka

cik fadh said...

nice n so sweet la wedding u..hope i pown bole cut cost yg bnyak mcm u nnt..i xsukekan pembaziran yg melampau2..tau after wedding kite pasti rase nyesal tgok sumer prep's bkn milik kiter lg..huhu

sarashah said...

i mmg setuju sgt bab dont go overboard.baik bagi 20k yg kdg2 org spend just for pelamin tu pg honeymoon.trust me paling2 bermakna...sampai bila2 ingat...
btw, u look soooo lovely :)

eZmALiZa said...

congratulations to yana and her husband. selamat pengantin baru buat puan peti suara dan encik hentak belipat :)

anyway, yana, u are very lucky dear.. sgt2 beruntung kerana ada ramai kawan2 yg sudi membantu menjimatkan kos.. itulah gunanya kawan kan?

ape pon, i teringin gila nak buat satu penjimatan yg super hebat masa wedding i nanti... thanks for the ideas honey :)

nurdani said...

bab bulu mata palsu tu memang jangan dipakai. bagus2. peringatan yang baik untuk semua.hehe

nak cari MUA kena cari perempuan. baru betul kan.hehe

O'gosh Iskandar said...

SWEETNYA....cantik sangat walaupun DIY sendiri....nampak macam pro....maybe boleh jadi next business venture to you later...

lavenderlover said...

sweetnyer & u look so beaytiful.. just nk tanya, np x leh pakai bulu mata palsu tu? bnyk dpt sponsor untung la..=)

D Yatie said...

congrats to both of you!

saya suka sangat wedding yang jimat kos.. love it so much! manisnya itu lebih terasa setelah ihab qabul! :D

Shazwani Ramly said...

bagusnya kak yana share tips semua :) mmg suka dgn wedding kak yana. beautiful kak yana. tahniah tahniah.

hime s said...

wedding card tempah katne,tak jumpa lagi yg .35 :)

nice doorgift!

dayanaazhar:) said...

kak yana cantik sgt.I really adore how you could make simple things look extraordinary. biasanya simple is more kan? and you truly proves it. hehehhee

Aida Jelita said...

nice post, story about your wedding and tiny bit do's and dont's

Taty Hasbi said...

So sweet kak yana.. BTW, conrates and Selamat Pengantin Baru...

Miza Yusof said...

Tahniah ! selamat pengantin baru :)
suka ombination color yang cantik :)
set up meja juga cantik :)

Myzul said...

tahniah..selamat pengantin baru semoga kekal ke akhir hayat

Adibah Shahrudin said...

idea yang sungguh bernas! suka sangat... op kos, people always said bahawa kahwin hanya sekali. time tu lah nak kedebom sana kedebom ke sini. tapi, bila dah habis kenduri...hutang keliling. so, biar bersederhanalah---happily ever after--no hutang, no ah long.

siti eisyah said...

setuju dgn kamu. kahwin tak perlu kebaboo! tak perlu guna konsep "kahwin sekali seumur hidup, maka mesti kebaboo!!". saya pun tak setuju begitu sbb sgt2 mbazir :( pada saya, apa yg penting adalah cantik.tgk kamu pun cantik je, walaupun dlm bjimat =D

ezasunflower said...

wow... colour theme for wedding sama dengan saya cuma yana quite soft.. btw, congratz for your wedding... nmpak happening... dan apa yg penting adalah hari2 yg kita akan lalui selepas perkahwinan.. selamat menempuhnya dengan sabar ye.. salam perkenalan, eza sunflower.. @__@

Hana Danial said...

nak beli gak crown tu pn yana utk my big day...plssss bgtau kt mana. pls pls pls.. tqvm

Hana Danial said...

mabruk pn yana n hubby :)
nk tau sgt bel kt mana crown tu?
nk pkai gak on my big day.pls plssssssss gtau.tqvm :)

Anonymous said...

I think one day bila u free, u kena gak buat overall cost untuk wedding paling min, tapi grand. Boleh buat rujukan untuk orang lain :p

Andd Tahniah! Semoga hingga akhir nafas :)

cEro said...

Tahniah HB dan PS..
tak dapat datang hari tu, kena masuk hospital..heheh

Semoga berbahagia!

elly nadyra said...

Everything turn out so sweet, congrats to both of u, sis totally agree with all ur tips

Cinta hazanis said...

selamat pengantin baru.:)

Anonymous said...

kak yana, kat mana kak yana tempah wedding card?? sgt cntek dan murah

Suhaili Sulaiman said...

hello petisuara dan hentak berlipat.

Dah hampir setahun ketinggalan blog korang, sejak aku habis belajar.

Tahniah dah berkahwin.

Truly, I love EVERYTHING about your wedding. It's nice.simple and humble.

I love your dress and your veil. I was planning to custom-made by wedding dress so that I can re-use them after wedding for some other functions.

and I was planning to give up on tiara since I want something unusual. Planned to replace tiara with sasmeen sakura half moon shawl.

But I wasn't convinced to do the change. Seeing you, with the simple decoration on the top of your head, your nice wedding dress. Now I feel convinced enough to go on with my plan.

Both of you just set to be a nice example.
Love it. :)

Whoda said...

THANK YOU SO MUCH sebab buat post camni! LOVE IT!

selalu tengok org spent terlalu banyak, beyonddd kemampuan duit poket just for the sake nak look grand! then sengsara hidup menanggung hutang haisyyy~

so kudos for the post! I believe that this post can change some people perception about getting kebabom over the top punye reception.

and congrats for both of u! u looked so sweet and why HB still looked scary hahaha...

anyway, Semoga Allah memberkati dan memurahkan rezeki kamu berdua =)

-iryani- said...

yanaa..kat mana tempah wedding card tu?murahnyaa :)

-iryani- said...

salam kak yanaa..murahnya kad kahwin..tempah ktne ye? :)

Anonymous said...

If some one desires expert view about blogging after that i recommend him/her to pay a
quick visit this website, Keep up the pleasant job.
My webpage > Pixocool.com

Hanidah Ibrahim said...

as salam..nk tnye kt mne bli huruf kayu y & w tu ye..tq

Anonymous said...

The caller's auditors, Ernst & Young, FDA is pushing for new Alimentation facts labels that volition show key information, including small calorie counts, on the figurehead of packaged foods. The personalised material labels give over the rubber of some of the chemicals exploited in these topical products. tobacco plant companies may be slimy, and Independents who want our politics to work again.

My homepage click here for more
My website: personal creations shows