Thursday, March 11, 2010

Kau ni dasar Halal ke Haram!

Salam pagi Khamis..

Bila bangun pagi perut aku memang tak bagi peluang. Menjerit dia minta sarapan. Terus otak aku bayang nasi lemak ayam goreng, roti bakar cicah sambal, karipap kentang besar penumbuk dan roti jala kari ayam....Perghhhhhhhhh..leleh air liur!

Kira entry kali ni ada kena mengena dengan makanan jugak la. Ini kerana Selasa lepas aku baru dengar pembentangan dari budak-budak kelas falsafah. Lazim aku bantai tido, tapi budak ni bincang pasal makanan pulak, batal niat tido aku. Diorang bising-bising pasal HALAL dan HARAM makanan di MALAYSIA. Aku dengar penuh kusyuk. Pagi ni aku macam ada nur terus buka portal JAKIM. Jengok-jengok apa yang patut. Ada artikel pasal kedai mamak yang ditarik permis HALAL. Memang dasar Un HALAL la brader mamak tu. Ni bukan Racist Oi!. Saja aku nak berkongsi

Banyak juga aku dengar desas berdesup yang 'certain' kedai Mapley ni cuba-cuba buat taktik sulit dengan sengaja pamer kalimah ALLAH, ayat-ayat Al-QURAN dan pakai kopiah yang dah jadi pengumpulan daki untuk 'cover line' bagi nampak diorang ni MUSLIM padahal TIDAK! memang BATAL!! Lagi satu kalau korang perasan logo kedai diorang mesti ada lambang bulan sabit ke bintang ke. Ini bukan bermaksud diorang sembahyang 5 waktu bahkan mandi wajib pun 'fail' niat dia. Dengan kata lain diorang bukan MUSLIM.

Jadi pihak JAKIM ada buat serbuan dekat satu kedai mamak ni. 'Spotcheck' lebih kurang rupanya logo dan sijil halal diorang tidak sah! Paling ganas suruh mengucap mamak ni memang BATAL! sebab dah kau tak pernah belajar masa kecik-kecik kan sebab kau tak ISLAM.

Cerita lanjut selamba korang klik INI!!!

Kedai mamak yang kena 'Rush'


Logo halal yang ciplak

Famous mamak ni kene interview

p/s* Gambar-gambar ni disedut dari Portal JAKIM.

Aku ingat lepas ni kalau nak lepak tengok bola dekat kedai mamak ada aku interview mamak tu dulu. Soal lebih kurang. Kalau fail aku nak sebat dia cukup-cukup.

p/s** kalau korang ada info pasal HARAM & HALAL ni selamba kongsi dengan aku. Gelap hati woo main sebat je makan

19 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

2la..skang ni rmai yg buat cmtu..xhalal tp buat2 halal..
yg mknny kita..jd darah daging..
so lau nk lepak kdai mamak tu kna hati2..

lemonade said...

uish keje gila betul.
mujur sy x suka makan kat mapley.

petisuara said...

2la..ni sume lelaki yang suke sgt lepak mapley..boikot mapley!hihi

hentakbelipat said...

aah...lepas ni mapley2 ni kene servis dlu..ni belum masuk bab kebersihan kn...compern batal!

Anonymous said...

kasi sunat je mamak tu

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

cume mau brkongsi..brite smlm psl kuaci yg best itu xde tande halal.alah..kuaci yg rase die sedikit sweet 2...

n dlm blog en mazidul..ak tgk td potato chip goreng jenama saudi.itupn x halal gak..

F U N F A B U L O S I T Y said...

terus famous kan mamak tuu-
rasanya panggilan utk mamak ni biasanya india muslim kot-
tapi, perkara yg jadi ni-bukan india muslim ni-ni india betol2 dari bollywood! hahaha ;D

hentakbelipat said...

thanks sesweet! ni pun ade berite hampeh gak...baru dapat tahu keropok ROTA udang tuh..wane merah2 bungkus die kn dah tak halal dah..sebab gelatin dia pakai dari binatang..cop halal tu pn dah tak renew..beware!

Chopie said...

ohh tQ hentakbelipat n sweet lavender!
mak sy suka rota tu.
dan kwn sy saaaangaaaat suke kuaci tu yg kdg2 sy pn mkn jugak.

reza said...

pasni lepak mamak, time order tu suruh mamak tu mengucap dulu. kalau dia x mau mengucap ko kepit telur dia paksa dia mengucap. hahahaha.

hentakbelipat said...

yeah!!!kene ade info meluas pasal ni kan..jgn sorok2 sape2 lagi tahu..

reza: kau jgn camtu..nnti bk telo die kene kepit..silap2 telo aku dowh...banggala mari tu

nUR_rOsALiNdA said...

skang ni logo halal ada yg dijual pon

deqyalalink said...

samo la..risau ahh doang ni men ciplak segala..yg swasta nye lagi..adoyhh mcmane nak tau restoran yang etui2 halal ni T_T

hentakbelipat said...

logo halal tu memang ade yang pihak jakim buat kerjasama dgn pihak china..so kdg2 brg import dari sana dah siap2 ade cop halal dari sane lah...yang x bestnye kalau dari indonesia dan thailand...kite x berape tahu

aieOreo said...

oreo pun lame xlepak kedai mamak..
tambah lagi kes tikus dalam kuah kari kat kangar haritu..
huh XD

aNoZ said...

alamak.. mano??? dekat ngn office lama ku. hmmm

hentakbelipat said...

tikus dalam kari eh..hahaha terbaik tu..sikit hari dengar pulak kucing dalam dal.
anoz: dekat dah tu..baik elak2 kn

Bungakopi said...

lega masih ramai yg prihatin pasal isu ni.

~ ALIEN ~ said...

MANO? aku tau tmpt tu! kat area Megan Setapak tu. tmpat aku praktikal dulu! wakakaka...

aku smpat mnyaksikn restoran tu dibina sket demi sket & upacara perasmian. time mula2 buka...xde tempek2 logo HALAL. 3-4 mnggu kemudian...br ade logo HALAL. musykil aku. nasib baik aku & the geng x prnah mkn kat ctu.

ktorg slalu mkn kat RESTORAN KASIH BONDA. BEST! (^_^)