Tuesday, March 9, 2010

Tempoyak dan Petai

Ini dua memang favourite saya..owh owh owh..lagi-lagi sambal tempoyak..harus dimakan pabila lauk yang dihidangkan tak sedap..terus confirm jadi sedap kalau makan dengan sambal tempoyak..serius cakap kalau tak makan sambal tempoyak sebulan..nescaya tidur malamku akan diganggu oleh bayang-bayangan si tempoyak ni..kuat betul penangan dia..lagi-lagi orang perak..memang lah tempoyak ni macam makanan wajib..mungkin ada sesetengah orang tak suka bau dia yang ala-ala busuk tu..tapi cuba kalau korang betul-betul menikmati bau dia..uhhh..memang tak tertahan..lagi-lagi bila dah lepas makan..saki-baki bau tempoyak dengan tangan tu seminggu tak basuh pun tak apa..uhh..memang bau tu dapat membangkitkan semangat untuk terus makan tempoyak setiap hari!!selain sambal tempoyak..gulai tempoyak pun sangat tebaik la weh!!I kalau dapat gulai tempoyak ni memang buat jadi bubur..tak payah makan dengan nasi pun takpa..hirup satu mangkuk gulai tempoyak tu..oh!slurrrpp..mungkin lelaki di luar sana terus geli dengan I kan sebab habit makan yang menggelikan..eh!biarla..dah sedap sangat tempoyak ni nak buat macam mana..oh tempoyak I LOVE YOU..


Tengok tu..Alolo..cute je ikan patin tu..macam meanggil-mangil suruh makan dia..Auum!

Uhh..tengok la sangat berlemak kot gulai tempoyak ni..sedap owh owh owh

sambal tempoyak ni pun I tengok dari segi rupa dia confirm boleh layan punya

Seterusnya,petai..haa..ni lagi satu ramai juga tak suka sebab busuk..tapi oh memang tak boleh lawan kesedapan dia..boleh buat makanan kita jadi umph!memang sedap..tolonglah cuba kalau siapa yang tak pernah makan tu..walaupun effect kepada bau mulut kita lepas tu sangat melampau..tapi kalau sesekali makan takpa..dah makan tu korang tak payah la nak gatal-gatal nak pot-pet dengan orang..tahan sikit demi PETAI!yeah..petai ni I rasa lagi sedap kalau makan raw..tak payah buat sambal..tapi kalau dengan certain makanan,, sambal petai ni memang terbaik..uhhh yeah..


kalau orang Perak,,diorang akan bawak satu papan petai ni time makan nasi..habis ah satu papan ni..memang gila petai sungguh!I salute sama korang!

tengok petai tu..dalah gemuk-gemuk..comel je dia kat situ..manalah i tak geram nak makan dia kan


combination ni memang terbaik lah kan..

semua gambar boleh membawa kepada lapar di atas diambil dari sini,sini,sini juga,sana dan situ..


10 comments:

daYat = ) said...

yeah~...org perak sejati mkn tmpoyak..aku pn lyn tmpoyak gk..supr best~! :))

ika. said...

tempoyak mskn negori 9 mmg terbaikk..uhh ohh..mna nk cri kt srwak nie??

kalo petai..makan mmg sodapp..yg xthn, ble msuk toilet..mak aihh..baunye mnyengat!! xP

petisuara said...

yup2!go orang perak!hihi..saye xbesifat kenegerian ok..hahaha..kat sarwak ea?hahaha..nnti try tnye mmebe kalo kt sarawak ade..hihi

sugar2 kapas strawberry said...

masak lemak??i loikeee..
one of my fav..
sambal petai..fuhhhh best...cmpur ngn udang..mak aiii..kecur air liur ;))

Jawa a.k.a USERMODE said...

waaaaa... dedua aku tak bole makan >_< ini makanan exotic nih... hu hu hu~!!

Maziah Saroni said...

Oh petai..
mmg feveret!!

rizal jabai said...

sambal tempoyak..tetap pujaan hatiku~

Nurul Harun said...

abah saya orang perak.. so petai mmg menjadi ulam favourite family! sama la dgn sambal tempoyak. makan dgn ikan goreng dan nasi panas, perghh! mantap. :p hahaha

Siti said...

akak pun sukaaaaaaaaaa....

petisuara said...

conclusionnya due makanan ni mmg terbaik!!mmg rugi siapa yg xmkn..mcm encik hentak belipat die mmg sgt rugi!