Tuesday, May 4, 2010

Banafe Village

"Makan bintang lima,harga kaki lima"..inilah moto yang digunakan restoran Banafe Village di Johor Bahru..restoran ni senang je nak cari..bila nampak Hotel Selesa,terus je dan restoran ni terletak di depan menara MAA..ada dua Banafe kat area ni..yang paling besar dan cantik tu adalah Banafe Village.

Kalau korang nak tahu restoran Banafe ni dah dibuka sejak 8 tahun dulu..tapi dulu restoran dia tak secantik sekarang..macam kedai makan biasa je..dan restoran ni adalah milik keluarga Betty Banafe..penyanyi dan pelakon tu..konpem halal sebab orang melayu owner dia kan..dan restoran ni pun menyediakan surau untuk pelanggan dia..sangat memudahkan umat Islam lah..toilet pun bersih..semua ok lah..dapur pun nampak macam bersih sebab open air kan

nilah dia restoran Banfe Village..menarik bukan..memang smart habis tempat dia..restoran ni dibuka sejak 31 Ogos 2009

Kenapa I beriya semangat nak promote restoran ni kat korang?sebab status fesbuk I selalu sangat cakap pasal malam ni saya akan makan nasi ayam penyet Banafe!!yeay!!sebab saya adalah peminat yang gila kat ayam penyet..sangat lah..kalau boleh selang sehari nak makan ayam penyet..so dalam banyak kedai makan kat JB ni..ayam penyet Banafe adalah yang terbaik..SANGAT!!

1st time datang restoran ni I sangat lah anti nak makan ayam penyet dia..sebab TAKDA sup!faham tak..ayam penyet makan takda sup..gila tak sedap..tapi kali ketiga I makan sini barulah dapat feel..sebab sebenarnya,,ayam penyet tanpa sup best!sebab sambal dia yang pedas tu dapat dineutralkan jika kita makan nasi dia saja tanpa sup..bagus owner dia ni..pandai..ayam penyet ni bergantung pada sambal dia..kalau sedap sambal sedaplah ayam penyet ni..semua yang datang sini memang akan cakap sambal ayam penyet Banafe terbaiK!

bila makan ayam penyet ni haruslah diminum bersama air lemon juice dia..baru pegi!

combination ni esok pagi memang tak keluar toilet..konpem..penangan dia PUHH!!korang takkan nyesal punya walaupun kena duduk dalam toilet lama


Restoran ni menyajikan lebih dari 200 jenis makanan cina,arab,cina,jepun,thai,indonesia dan tempatan oleh chef yang berpengalaman..Korang tengok jela menu roti dia je ada berapa banyak..tapi kalau banyak-banyak pun last-last korang mesti order roti kosong satu bang!sebab tak tahu nak pilih yang mana kan

ni antara menu wajib korang kena try..setelah dipersetujui ramai:

1.kuay teow hong kong
2.kuay teow goreng
3.ice cream waffle

ni tiga semua boleh buat korang tidur lena lepas dinner..serius..harga pulak standard untuk kedai macam ni..takkan korang nak expect harga murah kat tempat yang sangat best macam ni..mati la owner tu nak bayar sewa kalau dia letak harga murah kan..ayam penyet rm8.00..lemon juice rm3 kot..waffle rm7 atau 8 dan lebih kurang macam tu lah..nasi goreng semua rm5 ke atas..

rugi kalau korang tak try makan sini..kalau restoran ni selalu full house maknanya?SEDAP lah kan..if tak mesti takda orang nak datang makan..tak rugi kalau korang try..serius serius!

Ni view dari dalam restoran..

Tempat buat air bukan tempat buang air ok

Ada jugak gazebo kat sini..siap 2 tingkat lagi..menarik kan?









20 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yeahhh....n3 ni dah keluar tu...akak first ke bagi komen...dari semalam tunggu entry ni tak Keluar2...

selalu dgr org gi sini...tapi tak tahu kat mana..rupa2nya kat sinun ajorkkk...adusss...ketinggaolan zaman lak rasanya..

perghhh motto tak khabar hengat tu...lima bintang, tapi harga kali lima...nice motto...

nanti akak akan bawak family mai JJCM kat sini lak..

thanks dear (laki ko pompuan ni, ke dua2 buat n3 ni)....

husnazainal said...

wah..menyelerakan..

hentakbelipat said...

hehehe..ni petisuara yang buat entry kak..saye(hentakbelipat) tugasan membalas comment2 yang patut..jemput2 la pegi sana kak..memang best!duduk dekat gazebo yang tinggi lagi best

Aini said...

teruja nyer.. ni yang nak kena kasi terjah bila turun JB ni.. tapi, bilakah agaknya itu...??

CikLilyPutih said...

alamak belum penat makan kat sini, nanti balik JB nak singgah lah

TTT said...

wah cantiknye restoren tu

LORD ZARA 札拉 said...

pergh~

nampak best ni~

^^

Chaon Cornerz said...

menarik je kat sini.. hohho.. macam nak pegi plak.. tapi jauh..

intan izani said...

nak try la pasni
dah lama dok jb tapi tak pernah singgah pun ;p

Gadis n Frank said...

menariknya....harus jejak kalau pi JB... ;)

xRaafikx said...

woah, nampak menarik. cantik benor ropenya. mesti singgah jika ke JB ni. :)

petisuara said...

dtg la jb ramai2..bole ktrg bwk tpt2 best kt cni..heheh

LIEZ. said...

WAH!! da upgrade laa..
i slalu ade gak g mkn kart kdai benafe ny...
tp yg biase2 punye dulu tue..
wajib terjah ny!!
huhuhu..

gewd entry!!

petisuara said...

liez:aah..tp yg kedai die dulu pon still ade n still ramai org pegi jgk

bella-la said...

memang best.
suka pergi jugakkk :))

petisuara said...

memang!sgt suke la kat sini..aym penhet terbaik

Sharinginfoz said...

kalau kat kl sure diredahnya ni

Ahad pun Hari Tanpa Plastik?

bro said...

buley tampung untuk 200 org mkn x kt cnih eh?

hentakbelipat said...

insyaallah boleh..make sure buat reservation lah.time puase nih, kedai ni just offer utk buffet je..xde ala carte..so nak x nak kene jgk beli table utk buffet set

Anonymous said...

mmg the best ayam penyek in the town lahhhhh....... berbaloi2....

Layanan nye pn baguihhhh..... sonok klu dok lepak2 kt tmpt cm tu.... cm privacy tp happening...

tiap mlm jumaat de persembahan samrah arabian....... syok gle gak klu tengok....

pi lh jgn x piiiiii