Saturday, May 8, 2010

Tips tips ingin cucuk duit

Asyik kau belajar tips ber'blog' saja kan..sekali sekala cuba kau belajar tips atau tata susila ketika nafsu buas yang datang masa nak 'withdraw' duit korang. Benda ni selalu kita lupa. Kadang kadang kita ingat benda ni paling 'cikai' sekali tapi sebenar benda ni lah boleh buat kau betumbuk dengan brader yang beratur depan kau.

Memang kau dah 'standby' dari malam lagi bila besok tarikh jatuh 23hb bagi kerajaan lah..aku main sebat je ni..ikut kau la bila bos kau nak masukkan duit tapi kau tetap 'standby' malam tu. Besok pagi laju terus kau start kenderaan tanpa panas kan enjin langsung. Sampai depan bank kau pun secara kurang hajar parking ikut sedap hati sebab buas sangat nak keluarkan duit. Baru langkah 2-3 tapak terus berkedut muka sebab rupanya ramai lagi makhluk lebih buas dari kau nak keluarkan duit. Siap bawa sarapan berupa nasi lemak makan sambil beratur. Gila Ba!. Benda ni semua boleh buat Batal satu hari. Jadi bagi mengelakkan kau mencarut, histeria sorang sorang..cuba kau ikut tatasusila ni. Kalau semua boleh ikut berkemungkinan kau 'cucuk' duit sambil bersiul siul girang


Tatasusila 1. Aku start buat kad ATM masa tingkatan 4 sebab masuk asrama penuh. Jadi pin kod aku rasa masa aku tertidur pun boleh selamba terbayang bayang. Aku tak tau brader brader lain mungkin jenis suka suki tuka no pin atau jenis kepala dah penuh dengan nombor sampai nombor pin pun tak berapa nak jelas. Masa depan mesin cucuk duit la kau baru berpeluh nak ingat nombor. Akak akak manis pun sopan santun sangat aku tengok tekan butang butang.."Tekan 4...lepas empat...3...ok!lepas tiga...emmmm 4 balik..wahh...lepas 4 balik......." Memang berpeluh tengkok kalau tunggu.



Tatasusila 2. Dah berzaman aku rasa benda ATM ni wujud. Bukan sekali dua kau guna. Kalau memang pertama kali guna lain cerita. Dia punya sistem pun tak kan kau kurang mahir. Alah.. macam langkah langkah nak masak cekodok. Mula mula kau gaul segala bahan mentah, lepas itu kau goreng..lepas goreng kau balun. Hilang akal juga kalau kau balun dulu baru goreng....Sistem ATM jarang jarang orang Bank suka suka tukar...dia bukan macam perlembagaan.


Tatasusila 3. "Wahhh dah berjaya keluarkan duit saya..yeayy!!!...wahhh!! ada resit rasmi pula...mari baca sebentar di hadapan mesin ATM ini sebab disini sejuk..wah!!! ada banyak lagi baki rupanya..."Serupa kalau kau baca kuat kuat bagi semua orang belakang kau dengar baki duit kau sebab kami datang memang saja teman kau untuk duduk lama lama depan ATM. Nanti malam sikit la kau datang dekat ATM ni...time itu pun orang dah malas nak beratur.. kau boleh kaji lama lama resit kau depan mesin ATM.

Benda benda macam ini buat aku nak keluarkan duit sekali banyak..Petisuara memang senyum lebar..





21 comments:

Hizami Rahim said...

erk.
okay.

sarah shafie said...

hehe..i punye nombor pin pun tk bertukar sejak dr first time buat kad..hhehe..

padin said...

aku tau tips ni di buat sebab apa.. he he aku pon geram gak bagi org2 yang macam 1st time jumpe mesin ATM nih..

Si Kenit said...

hahaa
dah ada duit leh shopping
heeee =D

Stargone said...

No pin kad ATM aku sampai member-member pun boleh tolong ingatkan. hahaha!

eh, duit riban-riban keluarkan RM10 je ker? keluarkan la lebih sikit, boleh belanja aku makan. :D

missyaniabdullah said...

alamak..
kad bank banyak tp duit tarak da..
ahaaa

Mrs Infinity said...

wah manyak je bal...ni yg jeles ni

MIRA AMIR said...

haha..
agak ar..
orang tgh basah ketiak tunggu boleh plak die tekan dengan lemah lembutnye

aqamz said...

berguna.
tq.
haha

iqbalsyarie said...

Wah!!bagus22222 tq

hentakbelipat said...

ini kira pandangan aku secara pukul kasar..jangan pula korang kecil hati..tak menuju kepada sesiapa pun

petisuara said...

hihi..jgn buat cani lagi ok lepas ni..2 resit atm sape tah..dala tahun 2007..ade lg x duit banyk 2 kat dlm account die..ahahah..nsb xd name org 2..if x boleh stalk die

kaChaNG_dEwa said...

hohoho..paling tak suka la nak beratur cam ketapi nak amik duit.huhhh..sampai2 je kat depan boleh plak duit dalam tu abiz.cisssss...

Syahrul Iman said...

pergh..baki punya bertimbun..keluar ciput je..haha

.::WaNiE::. said...

wani kalau kuar duit ada tabiat tak mo resit nanti suka letak merata2.

So salu set tak mo resit sebab check balance kat tenet jek huhuhu kot tak kang mesti orang lain leh tau berapa balance huhuhu

BeaN MorENo said...

banyak betull...payung skit...

uncle said...

err byk nyer duit..uncle sayang ko..meh jadi adik angkat uncle..nanti uncle bawak jenjalan tak pun uncle bolehjadi pengiring kemana2 pun ko nak pergiii..hensemm lah sesekali tgk..nampak macho gak...hiihihihi

Alynn Notnot said...

sape tak ikot tatasusila tu, mmg aku hentam je sampai perut boroi jadi kempis.

hentakbelipat said...

hahaha..uncle2..memang bijak
bean..aku ade 3 je payung..satu lagi payung strabery...leh bagi kalau nk
wanie..resit tu salu kalau dah abis tgk remuk campak dlm tong smph je
alyn..uishhh...berapi nih..hahaha..chil2..nnti sume kempis peut da xlaku tips2 dakbatman..hihihi

© bLurr said...

wah banyak duit. dah byr zakat ke? hahaha kidding. :P

ms.GrEEn said...

ahahaha..bagus tips nih..walopon aku slalunyer mnympah gak...lama2 tah wat ape..lagi2 skang nih kalo nk cash deposit pon lama gak..tah ape tekan2 tah..if payah sgt pegila masuk dalam bank in cara lama...da tau duit byk....lama nk kena satu2 akaun baru masuk..heisshh! (SIAP EHEM2 BBRAPA KALI) supaya org tuh sedar..ramai lagi kat blakang..kdg2 rasa nk bg bantuan free pon ada..ahahha