Thursday, June 24, 2010

Review : Sembang Kencang (Fdaus Ahmad)


Aku bukan kenal pun Fdaus Ahmad (Sembang Kencang). Jumpa pun belum pernah...apatah lagi nak cium tangan dia. Bila aku cuba-cuba baca belog mamat ini dekat Si Luca aku macam boleh ngam dengan belog dia...belog Luca ngam jugak. Karang dia maki aku pulak. Jadi bila aku dengar sipi-sipi yang dia nak buat buku sulong..rasa tak tenteram pun ada. Kalau boleh aku nak jadi pembeli pertama sambil dapat satu autograph dekat dahi.

Sekarang Fdaus Ahmad (Sembang Kencang) memang betul-betul dah ada buku sendiri. Mesti dia rasa bagus pada diri sendiri sebab ada buku sendiri. Setakat ada belog hari-hari tulis "lama saya tak update belog ini!!maaf ya semua!!" langsung tak standard. Ada buku sendiri lah baru inn. Kan aku dah 2 kali bagi large nama dia...nampak sangat ampu lebih, dasar melayu betul.

Buku Sembang Kencang ini lebih pada genre yang sungguh berfaedah. Selain melatih daya pembacaan, kau juga dapat bonus latihan perut akibat senak tahan gelak. Tak perlu ada tips-tips tekan tubi. Bila dah katam, secara auto aku rasa macam dah kawan lama dengan Fdaus Ahmad....tak pasal-pasal ampu lagi..chibey. Tapi sungguh! Ini kerana dia punya kandungan boleh kira cerita dari zaman dia kecil, sekolah, bujang dan sampai dah tua lanjut. Aku rasa kalau Fdaus Ahmad ini dapat tulis belog sejak 1996 lagi, Hanis Zalikha pun angkat tabik sama dia.

Brader ni aku rasa serba boleh. Dalam buku ini saja dia boleh jadi macam-macam. Dia boleh jadi imam lupa ambik wuduk, boleh jadi pelajar yang maintain hero dan juga pekerja yang gila kental, boleh jadi lepas ini mungkin dia nak jadi lembaga JPJ. Tapi paling aku tabik adalah bila dia menjadi seorang bapa contoh. Bapa contoh ini bukan senang nak rebut tittle dia. Bukan calang-calang orang...tapi Fdaus Ahmad boleh.
Satu dialog Fdaus Ahmad dengan Fateem (anak dia)

"Ayah taubat itu apa ayah?"
"Taubat itu makan aiskrim"
"Ateem nak taubat ayah"
"Jangan harap!"


Kalau kau nak beli buku ini selamba kelik dekat gamba nih..kat situ kau ikut la syarat-syarat dia...tak pun kau boleh email dekat sini

Emel : fird_ahmad@yahoo.com atau Lucadeketiak@gmail.com

Jadi kalau korang rasa nak hidup best sambil baca buku ini, selamba pi order dekat Luca...tak pun pi dekat belog Sembang Kencang terus, senang.

21 comments:

spek biru said...

mcm best je tmpt mkn tu...kt mana? hehehe

-telordibasuh- said...

sembang kencang la...hahaha

White Bird said...

selalu jadi silent reader sembang kencang dari belum punya blog lagi..

nak drop comment segan nak mampus.

belog dia memang best,walhal di cerita pasal bas tanjung malim pun.


kasila pinjam itu buku :p

noor afzan said...

gua dah order tapi sampai skang tak dapat2..
isk2..
sabar je la.

.s.o.f.i.a. said...

macam best jer buku tu..... sebab i've been following blog dia memang mantap.... terbaek dari ladang... he he.....

wajib beli nie......

afayufu said...

got celcom kat sini .. ;)

iqbalsyarie said...

blog dia best gak...follower pun dah beribu-ribu dah...hebat btol...

Latest post: cerita lima ratus

Fatin Aliyya said...

cm best jer.nk try bc ar gak.thnx xbro!

iniAKU said...

erk..nape xpenah tau sal buku itu.haish -_-"

Norhayati Rostam said...

wah,macam best je buku tu

NICK IRFAN said...

perghh!! dia blogger ke HB? wah! siap ada buku sendiri tu...

hentakbelipat said...

nick: aah die bloger..layan la blog die..best!click dekat name die tu..aku dah link dah

NICK IRFAN said...

mmg best la blog ni! aku dh msuk td tgk2 best gak... eh! blog ko xnk buat buku ke? tambah2 cte hantu ko tu perghh!! best2! seram tu...

mR.sYaH said...

mcm best jer buku SK tu..

Ces't La Vie said...

Fdaus Samad la,bkn Fdaus Ahmad...

.::WaNiE::. said...

tak lupa juga dia telah tertipu dengan ustaz budak rumah dia yg salah kiblat

hahahahah

buku ni cool gile !

fndrocka said...

cool

tapi aku baru bayar semlm..tak dapat lgi.hoho

neyra shazeyra said...

mmg best. dah review kat blog wakkaa

syahirul said...

mcm best aje kalo beli...

neyra shazeyra said...

syah; beli ah

♥M.I.Z.A♥ said...

best ke buku tu? die crt pendek2 ke?