Thursday, August 5, 2010

Perangai Pelik Bab 12: Handphone

Baru aku tahu dekat facebook yang tulis 'most recent 300+' boleh tekan-tekan...jadah betul! patut la selalu aku kurang tahu perkembangan semasa. Sekarang, status-status brader dalam facebook meriah kan? ada gambar macam-macam. Ada gambar titik-titik hitam, ada gambar burung...iyalah, kini sedang berak pun dah boleh cakap.."owh...aku berak keras". Handphone diguna pakai secara menyeluruh.


Aku teringat masa tingkatan 5 dekat sekolah asrama sains muar. Time itu kan dah jadi senior...tak nampak senior lah kalau tangan kau tak pegang handphone. Jadi untuk mengisi krateria ahli-ahli senior, aku dapat ehsan dari akak aku. Akak aku dah 'up' dah masa itu..lagu Ella dah tak dengar, lebih tertumpu pada lagu Muse. Jadi hadphone bukan perkara sukar bagi dia. Dia bagi aku pinjam serta belanja aku simkad. Haram J punya mahal la simkad dulu...sampai sekarang aku dok guna. Kalau 'try' lelong dekat mudah.com ada boleh cecah 15K kot?

Ini lah Hp aku yang pertama...nak charge bateri dia ambil masa 3 hari la bai! 3 hari!!

Tapi dalam banyak-banyak member aku yang ada handphone, Teko menjuarai kategori handphone yang paling masa kini dan juga canggih manggih. Siapa pun tak boleh 'calen' dia. Teeko dapat tajaan penuh ibu-bapa...memang la boleh menang. Nak lawan dengan aku punya memang hilang akal. Handphone aku setakat dapat main game ular kotak-kotak...itu pun aku kena main dalam almari. Kejadah besar macam itu tayang secara terbuka....kalau sekali ada 'rush' memang kelam kabut aku nak sorok...nak sorok pun mana ada celah-celah yang muat. handphone Teko pula siap ada game bowling dan juga tembak-tembak...menarik.

Ini teko punya...paling 'up to date' masa itu

Ada satu malam itu, macam biasa study ramai-ramai depan pintu dorm. Tengah 'high' hafal rumus kimia, Teko datang nak join sama...

Teko: salam brader-brader...macam mana dengan perkembangan junior...patuh pada arahan?
Aku: patut dan saksama...
Teko: bagus....korang study ape? kimia? pehhhh cerah masa depan....selamba aku nak join.
Aku: jemput-jemput...hulo 2-3 keping biskut pun cantek juga
Teko: weh....tak 'town' la study tanpa lagu-lagu rancak...macam mana nak fokus!
Aku: aku tak ada walkman...kau?
Teko: tak payah walkman...aku ada handphone..lagi pegi bunyi dia

Bila Teko mula pasang sound system handphone dia, aku naik tinggi kening...hairan lain macam

Aku: ni pesyen apa nih..mana lagu?
Teko: apahal...ini la masa kini..polyfonik ringtone! polyfonik ringtone lah..kan rancak!!

Aku terus tutup buku bantai tidur.....

37 comments:

hafizah fauzi said...

Kau budak samura?!!!! wahhhh!!!~~~~
*sambil bukak mulut besar2 terkejut*



Aku budak samura gak!


dah tu je nak cakap hehehe

si pendek dan moody said...

aduyaii mahu takpelik angkat kening tinggi tinggi , aiyakk itu pun mau batak kah kah kah -.-''

Aliesya♥Amani said...

wth???
hahaha...bese la mse sek dlu bwk phone haram2....
tp sonok lak!! siap sorok dlm bantal la, dlm bakul baju...last2 mse nk basuh terbasuh phone skali...!!

Syiqin said...

sabo2..
haha

a's said...

tak boleh blah polyphonic tone nak layan bwtpe.sakit telinga je.hahaha

zamankacak said...

kude hitam tuh mmg tahi..bajet up to date....lancuuuu....mane die pegi ntah...cilake punyer mamat itam...

.s.o.f.i.a. said...

memang menggamit ahhhhhhhhhh!!! terbaek!!!!
(sila letak perkataan MEMORI selepas perkataan menggamit di atas)

Shukjessa said...

aku zaman sekolah menengah tak merasa beb handphone2 ni. satu, awek takde, kedua sekolah harian rumah dekat. ketiga, time tu hp nokia 3310 tu sgtlah mahal, aku ingt lagi akak aku bli sebab nak masuk matrix arge dekat seribu. pastu macam ko cakap la, time tu asing2, kredit lain air time lain. airtime utk sewaan bulanan. parak gak la time tu.

aku merasa pakai hp penurunan akak aku (3310) time masuk diploma 2003 uitm shah alam. Peh bangge sial, time tu, aku la paling jahanam punye casing, manada orang casing macam aku, aku lukis grafiti sendiri belakang casing. lepas tu, time tu tengah popular lampu lip lap gelombang tu, aku bli bentuk tengkorak.

sayang, hp aku yg aku sayang byk hilang. skang ni aku pakai SE W810i je, jadilah nak call dgn sms je. paling hebat dengar walkman sudeyy~~

Miss Mirror a.k.a Sam said...

heran la uoll ni..cam mana bleh main seludup2 ya? dibuatnya ada sport check hostel..lain la hp tu berbentuk pensil case ke? pembaris ke..

Muhammad Adlail Noorazam said...

"owh...aku berak keras"

ni aku rse teko punye keje la.
dlm jamban nk gak dgr polyfonik die.

iqbalsyarie said...

wahahahah...mantap!aku punya hanset pertama kena rampas ngn warden..sampai sekrang aku dah tak taw kat mana ia hilang..sedih giler.huhu
Latest post:Cerita Pangkor bahagian 2 pula

Lan Bingka said...

dah lama boleh tekan most recent 300+ tu..haha

cEro said...

aku pkai 3310 ikat getah beb..
jatuh hp dr tingkat 4 sbb terkejut warden wat spotcek..
siot tol..
tp game snake telan2 buah n bantumi mmg layan...

meowwmania said...

polyfonik ringtone?? muahahhah...

.::WaNiE::. said...

kahkahkah layan polyfonic buat study

nanges

haha

pawaka19 said...

masa dulu hanphone yg ada kaler br kuar mmg mahal..harga rm400 yg hp teko tu

"Mel Pawaka19 Menjadi Pengacara Agrotek RTM"

Sofia said...

hahaha...

lawakzz tul teko tuh.. bajet dia sorg ada hp mahal la.. padahal lagu poly aje..

masa ak dulu kt mjsc, halal bawak hp.. siap ade jual2 topup lg kt koop

NARDtheNERD said...

serious simkad dulu mahal.
naseb guna duit emak time tu.
hehe.

AiDa AzRyN said...

Pape pun.. nokia tetap bagus.. Hp nokia jatuh sekali pun.. stil okay.. :D

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

AKU PUNYA TONE BUNYI SEKALI JE

noor afzan said...

dulu polyfonic ringtone la paling canggih..
haha~

Amni said...

1st hp akak, 3310. pastu boleh pulak orang nak curik masa kenduri kat umah akak.. tah pape je.. dulu cam best je dapat sms.. gila bangang asyik tunggu msg.. hahaha.. sakai tul!

suhaisweet said...

Nice one!, friend..visit my latest too..goin' to touch ur heart, hopefully ;D

FyZa said...

mmg x beleh blah polifonik phne dok dgr..skit tlnga dgr lama2..haha

makdara TERDIVA said...

lawak la kawan kamu tu :)

dulu simkad memang mahai gile..x de 50 hinggit jgn berangan nak beli..huhu

ketingting said...

teringat hp panasonik yang style kecik gila babab tuh. lawak. lawak. dulu dah ada hp 2 kira canggih sangat la.budak zaman sekarang, dajah 1 dajah 2 pun mak dah belikan yang bley video col. aiyooo

.s.o.f.i.a. said...

aku idop zaman hp tak pakai sim card laie..... daftar terus ngan tepon2 tu. he he...... (tuanya aku!!!)

elmo blurb said...

terbaek lahh derr studi dengar lagu polyfon.. HAHA

first fon wa pakai pon 3310.. masuk lobang jamban pon tahan lagi woo~~

tapi disamak beratus kali pastikan die bersih sebersih-bersihnye lah. HAHA

Najiahtul Syafiqah Ismail said...

samura ke? batch berapa?

maCy said...

dasat hp tu..

tp err.. hp maCy nk cas 3 jam, nak abes tayah tggu sejam.. keke

Mah@mahu said...

knp letak phone lama ni tak letak phone sendiri hehehehe

CERITA LEBAT said...

kah4...polifonik memang tgh "in" masa tu.,

eesyaheera said...

henfon first aku siemens masa form 2. lampu kaler hijau. mmg lawak. aku pandai call je. sms tak reti lagi masa tu

The Poyo Me said...

cakap sal facebook kan..

1) siyes, ak ada member yg tulis stats pasal berak dia. girl. WUT

2) kenal Hayley Williams PARAMORE? well, satu hari dia nak hantar gambar bogel kat pakwe die. die snap pakai hanset pastu tekan send. rupa2nya dia tertekan "send to facebook/twitter". habis masuk status post. WIN

moral of the story...sapa sruh ngade2 ada nset main facebook? hahaha

Fatin Aliyya said...

haha lawak ngeng.gelak guling2 aku dbuatnyer.:)

Fatin Aliyya said...

haha lawak ngeng.gelak guling2 aku dbuatnyer.:)

NICK IRFAN said...

sian ko HB nset ko hehehehe mcm nset mak adku dulu tp dia 3210.. ape2pun nset teko mmg terbaik la! hahhaa