Tuesday, August 17, 2010

Bulan Puasa Yang Memang Pegi

Nak menulis kena ikut musim ke macam mana? dok perati mana-mana belog dah banyak cerita pasal puasa masa kecilku dan tak lupa jugak puasa lebih berkat dengan itu dan ini. Kira kalau cerita pengalaman berpuasa mungki lebih 'inn' bulan ini kot?

Kalau nak hentam cerita zamana lama-lama, semua pun haram tak memberi manfaat apatah lagi mendatangkan lalai...jadahnya...dulu selalu puasa mesti kena tang cuti sekolah, jadi bantai tidur sehingga mak datang libas dengan siku runcing dekat belakang badan baru bangun..tengok-tengok jam dah pukul 4 petang..wah!! lepas itu bantai lepak depan tivi...goyang-goyang kaki sikit dah boleh 'stand-by' depan lauk-pauk. Itu belum masuk cerita bab tolong senduk-senduk rendang sambil senduk di mulut sendiri

Paling mendatangkan senyum sorang-sorang bila teringat, adalah masa berpuasa di Sekolah Sains Muar. Masa itu aku jadi brader senior dah. Jenis puasa dekat asrama ini jarang nak bantai tidur lama-lama...kalau jenis badan tahan rotan mungkin boleh..jadi sentiasa ada aktiviti-aktiviti lebih bermoral di siang hari

Bila waktu nyaris-nyaris nak berbuka, sebagai brader-brader...aku lebih bebas menggunakan 'title' itu nak dapat makanan. Bulan puasa dekat asrama memang 'heaven' dia punya makanan banding bulan April atau March..sebab kalau tak nasi tomato, mesti nasi beriayi..paling busuk pun nasi ayam...kuih-kuih dia memang pelbagai. Maka tak nampak brader lah kalau tak hentam sampai 2 tray..dan nak nampak lebih 'true' brader, kena makan dalam 'dorm'.

Jadi, 'setting' lebih kurang segala persiapan....semua langkah-langkah 'cover-line' dah lengkap. Tak cukup bawah katil, ada lebih jahanam sorok karipap dalam pensil-box...cukup kreatif. Tapi setting ganas mana pun...kalau dapat member yang lembab tahap lencun...boleh buat batal.

Aku: "oii teko!!kau tunggu jadah apa lagi..segera la seludup makanan dalam dorm! selaku ketua rumah, aku perlu menitikberatkan nilai-nilai masa..buatnya ustaz nampak nanti..memang jahanam semua."

Teko: "bertenang...aku kan gelap...jadi kalau matahari dah turun..hanya nampak gigi aku sahaja...cukup hebat penyamaran aku.

Teko, lepas kejadian ni dah berubah jadi kain buruk akibat dipijak laju-laju oleh orang ramai
Memang dasar tak dengar kata...sebab Teko orang paling 'last' bawak makanan dalam dorm.. ter-kantoi dengan ustaz....jadi segala makanan, ustaz aku happy suruh Teko humban dalam tong sampah. Denda paling keras pernah kena. Meleleh air hidung aku tengok ayam goreng sama karipap aku dalam tong sampah...punya lah aku pilih yang baik-baik.

Bila dibuat mesyuarat lebih kurang....keputusan diambil.........





64 comments:

cik GULA-gULA said...

TU MAKAN DALAM BALDI ??
teringat zaman duk hostel

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Uishhhh............

memang POWER la lu brader

nizamsani said...

peh.

zai said...

wohoii gila loklaq makan dalam tong sampah.

.::WaNiE::. said...

Hoiiii

ni mmg sangat rare

kahkahkah

The Poyo Me said...

"makanan sedap.jangan bazir!" ujar brader tersebut.

farhana ann said...

hahahaaha. teringat kawan selalu cerita dia masak maggi dalam baldi, makan ramai2. masyukk.


ps: tak pernah duduk hostel. anak manja betul. kiki.

cik helena said...

ya ampun.hjahaha!

kata kila said...

GULP! hahahahhaa

Mimi Saidi said...

weh, tu bkn baldi..mcm tong smpah je!

meowwmania said...

tong sampah ke tuu??

sadisnya...muahahah

Irwan Nemoto said...

ini baru taiko! respek sama lu brader! hahahahahahaaa :D

Shukjessa said...

kalau dah lapar, tibai je hahaha

cEro said...

lgpun rezeki tu...
hahaha

alinac lover said...

SERAM TEKAK AKU..HAHAH~

encHIx laNDax said...

perrrghh~~ni tahap darurat!!hahaha

Miz CanisTaL said...

alahai... wakakakaka...--> gelak guling
*ni je mampu ak komen

noor afzan said...

adoi..
tak penah dibuat orang.
ni kira perangai pelik ke 15 la nih.
huhu~

Pensel Kontot said...

uish....
dasat tul

-telordibasuh- said...

hehe..makn dalam baldi hehe..tu belum mandi kolah beramai2 heheeh

fiQ Froz said...

tersenyum sengsorang baca entri ni..
teringat zaman sekolah dulu ...
hehe...

lagi lebar aku sengih tgk gamba kau tuh..=p

Lan Bingka said...

pehh.. itu dinamakan ilmu survivor..

Rina (◕‿◕)✿ said...

wkakaka! tak boleh blah. kutip bang kutip bagi bersihhh hahah!
astaghfirullahazim, hilang keayuan sbentar

Rina (◕‿◕)✿ said...

rina share kat twitter sebab klaka giler hehe

Ery Farieha said...

waakakakaka!

gila pengalaman

tongsampah kosong ka?

mummynana said...

hahaha :D
tu nama nye pengalaman berpuasa masa muda-muda oke.
dah tua2 kan kalu tgok sure dlm ati ade kata
"buruk nye prangai" haha sori ekk tumpang lalu.. kehkekeh

hafizah fauzi said...

Kau kutip balik makanan yang dalam tong sampah tu????


pegh bapak aaa!!!!


Buat malu budak samura. ahahahaha.

AyuE SurihanyOt said...

mak aihh...jadah apenye weh korang tibai makan gak..hahaha silap haribulan cacing sampah masok perot...ermmm xpe lah..kau hidup lagi sampai skrg...

senandung semalam said...

dak laki kt skola sye mkn maggi dlm baldi..
hahahaaa

Maisya Tahir said...

tong sampah ker??giler r..tp dak laki kt skol dlu saloo jek makan dalam baldi la...layan jek...

Aqeel said...

memang true BRADER punya perangai ni HAHA

Afiq said...

haha bia btul weh korang sambar gak mknan dlm tong sampah tu? haha
dok asrama mmg best!!!!!

Amni said...

yer.. dulu dak2 laki maktab akak pon suka makan kongsi dalam baldi tu.. tak geli ke wei? =P

deasy said...

I Love being here.. so many great stories bout ur life's side.. so much fun things here, cool, anything u share so personal.. selamat berpuasa:) salam ziarah...

Nur Hayaty said...

terkejutnya..contoh iklan Jangan membazir...hehe =P

::fadxieza:: said...

hebat!
:)

ASaDa RyutaRo said...

hahahahaha... adeh2.. makan dlm tong sampah lak tu.. seram nengok.. adeh..

daisy said...

kenapa kat hostel budak laki suka makan dalam baldi?

jo said...

dengan tembikai sekali kau gaul? peh. boleh putus selera tengok.











eh. enkorang dua ni kembar ke ape? aku fes time datang sini..

Izzati Amanina said...

gila ah!ley mkn dlm tong sampah..salute gila tahap ketahanan mental beliau..

elmo blurb said...

yess !
akhirnya dpt tengok rupe budak laki makan dalam tong !
dah puas bayang ~

Whoda said...

peh terbaek ar korang!
patot ar bile nak bukak pose jer smpai xcukop makanan..brader2 nie ler punye keje yer..haisy~

s h e e said...

walla...sampai cmni skali...adeila...dasat r korang...haha...

nabilah abd rahman said...

sedap benar nampak makan dalam tong nasi...menyelerakan sangat ke????

lotikus disarimankan said...

brutal ah...mmg jiwa kental ah

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

mak aih perangai....boleh tahan..sampai dalam tong sampah pun nak sumbat lagi...wakaka....

sya said...

perghhh..dasyat tuu.msti best nie.

Poyaty said...

Ya Ampun. saya hilang selera nak buka. HAHA. Memang True brader lah makan dalam tong sampah

*tahan nk ter*****

HEHE

eesyaheera said...

haha. makanan dalam tong sampah pun hampa makan. adoih

stiffler said...

gila punk makan sampah! cool weh,gimme five!

Encik aMin said...

giler ahh!! drpd tong sampah pun sanggup makan... tabik springg ah.... :p

OrenLimau said...

hahahha.terbaeeekkk!!!!!

dya adriza said...

Tahniah! Anda berjaya buat saya muntah!!

Cik Bucken said...

umang aihhh
bejemaah betol korang2 ni
dah x kire bpe besa kuman dah time tu..
bedal jeh. =P

Sofia said...

hehehe...

dok hostel mmg tersgt2 best!!!

siap leh makan megi ramai dlm piala yg atas tuh ada bentuk mangkuk lepas hbs Hari Sukan!!!

Perghh. Mmg pegi!!!!

ishiko said...

HOooisshhh... ta pnh dibuat orang neh... kalo mkn megi dlm baldi tahan lagi. ahahhahaa..

.s.o.f.i.a. said...

pergh!!!! memang rare tahap tak terbendung la..... salute bro!!!

asrawahida said...

perh... memang pergi!!!... mesti ustaz tu nyesal kalu dia tahu korang sanggup makan dari tong sampah... apa rasa eh? neeway tahniah laa sebab korang x suka kan pembaziran!!!!

Nurulbadiah Lai said...

haih..brader2...

iqbalsyarie said...

scary!!! hahahaha...ngerinya woo!!
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan? Cerita terbaru di blog.kisah si tudung labuh~dan kisah nafsu~

aReYOu paGess said...

makan dalam tue??? lalu ke weh? hahahaha

chibieteddy said...

oit..tong sampah ker???sedih nye..

bella-la said...

haha sanggup makan balik eh? hehe tapi emsti best kannnn :D

oh rugi tak pernah dok hostel

~^CoKLaTsToBeRi^~ said...

ahahaha. aku plig teruk makan dalam gayung ar. belum tong sampah. terbaik. =D