Thursday, October 28, 2010

Babi Babi Semua Tentang Babi

JAKIM anouncement: STARBUCK HARAM.PETUGAS PROGRAM MS ISO9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA: Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol ......& the tiramisu contains RUM. Please pass this message toour muslim friends.



ok siapa-siapa ada dapat message ni dekat facebook tak?



STARBUCKS and COFFEE BEAN ni, siap ada sijil HALAL JAKIM yang betul pulak tu..bukan sijil HALAL yang dari south east asia ke atau yang cap ayam tu..so siapa yang punya salah?kenapa kalau ada pasal babi or pasal tak HALAL taknak announce dekat surat khabar?kenapa taknak bagitahu?apa guna JAKIM?lepas tu JAKIM taknak ambil tindakan ke?dah tahu banyak kedai makan yang tak halal then diam je?perlu ke macam tu?diorang takut pada siapa?pada owner kedai makan?



apa guna kita duduk negara ISLAM kalau semua makanan pun kita was-was nak makan..tak kisahlah nama kedai STARBUCKS ke COFFEE BEAN ke, MAK LIMAH ke PAK ALI ke..yang penting kita di negara ISLAM sepatutnya semua di sini adalah HALAL kecuali dinyatakan TIDAK HALAL..dengan kedai mamak buat hal,letak tahi sana sini,kedai melayu kotor pulak,recycle lauk semalam lah,recycle straw lah.. abis tu kalau student nak makan kat mana?kat mana?



what i know is sushi king yang dekat Pavilion atau shopping complex mana tak ingat,management dia siap tulis dekat pintu masuk:



these sushi contains alcohol and it is not halal,and dia list out like 6 sushi yang I ingat one of the sushi is yang ada unagi tu..FAHAM tak?perlu ke?dahlah ramai pekerja sushi king tu ISLAM kot?haih


kalau masak sendiri pulak,tapi tanam sayur guna baja babi,ternak ikan bagi isi perut babi..apa beza?kalau macam ni,lama-lama semua orang ISLAM penuh babi dalam perut..siapa yang nak tanggung?

kes buang anak,kes rogol bukan hanya berpunca pada ibu bapa atau inidvidu itu sendiri tapi juga bergantung pada cara pemakanan..kalau dah makanan tak HALAL,mana nak dapat individu ISLAM yang berakhlak mulia?
haih..ok tu je I nak cakap,harap lepas ni adalah perubahan dalam dunia makanan ni sebab I LOVE TO EAT!!its my passion





nota kaki:segala entri dan tajuk entri di dalam blog ini adalah original,bukan ditiru dari blog mana-mana dan jikalau ada yang tersama semuanya adalah satu kebetulan yang tidak disengajakan kerana nama pun beeelog...


59 comments:

suffer8zine said...

setuju la ngn entri kat atas ni

Terkini : Konsert Amal 1 Malaysia di UM

Hazzy Ishak said...

stuju sgt. kalau benda ni melibatkan orang islam, JAKIM khususnya kena turun padang dan pantau dan seterusnya sebar kenyataan yang benar pada masyarakat.

kalau setakat buh kat web, bukan semua boleh akses terutama sekali yang tak pandai berinternet.



Jom singgah blog,
HazzySuperb

JaJa'Z said...

cuma antara kita sedar dengan tak jek..stakat ni tak amik jek seketoi daging tu boh dalam mulut...

pelangi said...

setuju sangat..kita kena berani bangkit..kita negara majoriti islam, mereka guna kuasa mereka ada tutup benda ni, tapi kita, tak kan tak ada kuasa..kita kena percaya pada diri sendiri je, insya ALLAH, Allah sentiasa bersama kita selagi kita ingat dengan ALLAH..

noor afzan said...

ku memang dha lama je simpan soklan yang sama..
apa yang menyebab benda2 camni takleh diannounce di paper.
semua nak jaga market.
semua nak jaga share cukai yang dapat daripada dorang2 tu.
arghh..

gua fedap la camnih.

AngahSayang2314 said...

lama tak singgah sini rindu rasanya...

heheh cantik lak babi nie pose hehehe

ard said...

aku pon pening gak bende2 cam ni. at last x makan pun. makan yg biase je. hahah

B E A R said...

sokong dan setuju 100% dgn entry nie...

kat sushi king ade sushi x halal gak ke...alamak dah ter ke aku ni

nn said...

tak ada dapat email macam ni. cuma pernah baca yang orang amek kat website jakim je lah. tapi sometimes ada je kedai yang tak ada halal jakim tapi halal jabatan agama islam negeri.

OrenLimau said...

betul2...semua nak forward2.semua nak sebar2kan..tak tahu benda tuh sohih ke tidak..pastuh kalau sebar,nanti salah,kan menganiaya orang.pelik!
nak macam propaganda pulak.
buatlah kenyataan rasmi pada public.kan senang.

Un Phat Lee said...

haih last2 biler check2 balik secara terperinci semua benda tak halal.macam mane tu? haa....
sesuatu yang patut difikirkan bersama. ehe

tia said...

argh! susa nk idop klu sume babi!
adoi!

Zue Zoey said...

Kesimpulannye? makan kat rumah dengan sayur yg ditanam sendiri, ayam yg dibela sendiri. Boleh tak? Hehehe...

PinQib said...

napa lar jd camni.
its not safe animore

Mak cik yang ingin dirogol!
Babi halal dimakan?

green said...

sekarang, semua benda BOLEH; dgn syarat ada duit.




hampeh!



sharing is caring. thnx for the info.

Bungakopi said...

sebab itu kakak aku sgt cerewet pasal makanan.sangat2 cerewet. huhu.
aku pon cerewet gak. ada 1 g, kakak aku ckp, oldtown white coffee tu, yang ada sijil halal cuma white coffee shj, yg lain tu tak ada sijil halal, jd ia meragukan la sama ada benda tu halal ke tidak. huhu

AyuE SurihanyOt said...

haha..very like this!!

.o r k e d. said...

weyh.. buang la pic babi tuh. loya tkak aku weyh. aku elok² lapa trus jd knyang. tah la babi tu pose bajet sxy. na tmuntah aku. hahahahha

maCy said...

susa nye kalo sme babi berbahgia posing cmtu kt kdai mkn sluruh mesia~

pN.rOs said...

setuju sngat ngan luahan entry ni....
ramai yg bermasalah kerana salah pada asal yg mengalir menjadi darah daging kita
p/s: suka juga nota kaki tu heheh

y@n@ M!B said...

kdg² klu was was sgt, call je pegawai jakim sendiri..xpun tgk website dorang..

tp tu lah, skrg mcm makin ssh nk cari yg halal..dorg ingt halal tu selain babi dan anjung je ke?? kebersihan kena kira jugak...hehh~

yg plg asas mknn basah la..klu gi psr, cara penyembelihan sume tu..mcm diabaikan =_=

aku pon sukaaaaa mkn! nyumm~

iJa said...

mostly kndungan mknn yg bermula dgn huruh E adlh dr gelatin babi..

grOundnUt said...

ewwww...macam² hal la...
sekarang ni makan kedai melayu pon dah ada kes pasal dia amik ayam kat cina...so ape kita nak expect??orang nak bisness...apa² pon dia boleh buat...tak kira la benda halal ke haram ke..
Yang penting kita refer balik kat Jakim...

NuR 'aQiLaH said...

erk.
gua x tergoda pom dgn babi di atas.
wakakap.

Insyeera ; shieera said...

mcm seksi je babi tu pose.

perondajaketbiru74 said...

skrg ni kita jadi keliru JAKIM cakap tk halal tapi kenapa bole ada sijil halal plk? mcm the chicken rice shop ade halal cert alih2 ckp tk halal plk hmmmmmm keliru.....

GaDis CoMeL said...

comel plak babi tu pose

Yatre Hayati said...

bila difikirkan betul jugak. ikan pun bagi perut babi. napa nak bagi ikan tu makan perut babi? perut ayam tak boleh ker?? haih..

*pose babi terbaek di alam ini

AyuZ DeathWisH said...

di-glycefideswhich ngan ayuz deathwish
macam nak sama je tu?
miahahaha~

Mario said...

betul tu,,,manalah ko dpt gmbr tu...wakaka

echah mashuri said...

was2 was2..babi berleluasa..

Kie-yu said...

seksi siyot babi ituh~

Hanis Azla said...

yup.. payah betul nak makan tanpa was2 skrg ni.. nak bendung gejala sosial pun lagilah payah..

Kniedaz said...

betul tu
tp adakah rakyat malaysia terutamanya ISLAM memandang perkara ini serius?

hiro said...

keh2..biar perangai mcm babi..jgn minum starbuk

Cik Dya said...

tu laa pasal..kadang2 teringin jugak kopi omputeh ni...
tp yang cik dya lg bengang pasal sushi ngan chicken rice shop...camne tu? Sushi King dengor citer jadi waswas ni sebab sushi yang dibuat tu letak sake. Tau sake kan?Yang chicken rice shop plak takde tanda halal jakim. ApO citer ni? Setuju sangat laa ngan artikel..benda jadi darah daging amek mudah...pasal politik main depan main belakang kecoh satu dunia.Menyampah.

Ninaa Joy said...

Susah nak cakap pasal halal tak halal sekarang ni .

meowwmania said...

betul! apa guna duduk negara islam kalau kita terpaksa was2 dgn segala makanan yg dijual haihh...

diana said...

sebab tu la ramai orang islam sekarang dah terpesong jauh..
punca nye dari makanan lah...
tak payah ada JAKIM la kalau dia orang kerja setakat nak gaji bulan2 saje..

irahehe said...

skang nie banyak sangat makanan2 yang dicampur babi.pastu letak tanda halal.orang yang tak tau pape pasal nie,rilek jer makan babi lepas tue.

macam2..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

aku dh naek keliru dgn sume kopitiam sgala la ni..kate xde halal tp intai2 sume yg dok dlm 2 sume muke mlayu pure lg ok..sok cm ne la 2...

kopitiam kat msia ni melambak ok...so kpda yg berkenaan TOLONG LA AMEK BERAT KES NI!!!!!

$h@h_Izn@n said...

hehhe nice entry la sis n bro...
sbb byk kes ni berlaki sebab
babi bagi duit kat babi ikut bawah meja...ngeee sbb tu walo x halal tapi dapat logo halal....:)

-telordibasuh- said...

sedap ke babi?hahaha

Merpati Putih_Sakura said...

ish2..ssh ar mcm gnie..abis tue da restaurant yg dpt sijil halal yg sah pun leh jdi gnie..pe lgi yg xdek sijil tue..lgi ar paham2 jek lah..

NARDtheNERD said...

ish.
masak sendiri.
tanam sendiri.
bela sendiri.
fuhh.
baru yakin kot. :))

aTiKa aTeRkaH said...

sekarang ni nak lepas dari babi sangat susah.diam diam je dia ikut kan?haish

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. soalan telordibasuh best.. sedap ke babi?

bila keluar benda pelik2 camni, ragu2 jugak nk makan. jd, lebih eloknya merujuk terus ke laman web JAKIM..

cEro said...

aish!!
bace entri ni buat aku terfikir..
knape babi skang berleluasa??
apa sgt ade kt babi tu yg org suka sgt letak kat situ sini??
damn!!

Sca Ndx said...

banyak betul babi, cane nak mkn kat lua.

Anip said...

hoi,ni nak lepas geram ke apa?haha.demm

Coco said...

wah. lpas nie xyah mkn la gamaknya. XD

amalina sahaja said...

setuju gila. mcm mana nak dapat individu bagus kalau makanan semua ada campur babi?

lotikus disarimankan said...

Parah..
sekarang semua benda dah bercampur dengan babi.
agak-agaknya, tanpa kita sedari, dah beranak pinak apa cacing yang payah nak mampus tu dalam perut kita...
pelik....
benda yang bahaya itula nak diternak banyak-banyak..makan lembu, kambing ayam dah la wooiiii

:-D

Hana Ghazali said...

cube bace cni soalan no 20..

http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=aduan/aduan_siar

cane lak tu??baek refer jakim sndri kan? xkn jakim pun xbtol?

fiq said...

mkn bubur je la. senang.

Anonymous said...

bru layan!! seeedddddddddddaaaaaaaaaapppppp!!!!!!

nawal shahirah said...

macam takot dah nak makan kt luar. huhu

shishishi said...

maybe dekat european countries. sebab yg guna "E" tu pun sebenarnya european countries. be it e471 or e330 or e116a whatever, ada yg memang tak halal. ada yg syubhah, ada yg bergantung pd asal benda tu.
e471 tmasuk dlm golongan "bergantung pd asal". so kalau jakim dah kata halal, inshaAllah halal-lah. kalau dah kopi tu, namanya asal drpd pokok, kira halal-lah.
cuma yg perlu di-concern-kan is sejauh mana kebenaran starbucks dengan zionism. isu berbeza, tapi perlu perhatian yg sama banyak :)

Faa Niza said...

akak, kalau kita termakan benda yang ada cop halal dari jakim, tapi sebenarnya tak halal which is, jakim pandang sebelah mata then bagi cop halal, means pihak jakim tuh yang menanggung dosa kita.

bila dia tahu benda tuh ta halal, contain such a thing like that, tapi dea still isytihar and bagi cop, so salah dea kan?

jadi kita sebagai customer ni, tertipu dan, makan, jadi dia yang kena tanggung semua dosa.