Monday, October 11, 2010

Wall Street: Money Never Sleeps- but you will sleep ah bai!


Hari ini adalah hari yang spesel untuk Gorgoron. Ini kerana dia sudah bebas dari penjara. "Wahh!" katanya sambil berjalan ke luar penjara. Lalu terus menjadi seorang penulis buku dan pensyarah yang ada tittle bekas banduan 7 tahun selepas itu. Memang hebat. Entah macam mana cara dia boleh jadi pensyarah dan juga penulis buku pun dia sendiri kurang pasti. Yang penting dia sudah boleh keluar tivi.
Jemal yang baru bagun tidur terus pasang tivi. Makwe Jemal gedik-gedik depan Jemal pun, Jemal buat tak kesah. Bila Gorgoron keluar dekat tivi, Jemal puji Gorgoron. Makwe Jemal sebenarnye adalah anak Gorgoron lalu bengang dan campak remote tivi. Jemal bersuara, "makwe....gampang sangat perangai u nih"

Jemal suka naik motor besar. Layaklah Jemal suka motor besar, sebab Jemal kerja jenis yang kena pakai kot sambil bermesyuarat pung-pang-pung-pang. Jemal kerja di Kelah Zabel sebagai broker saham. Bos sayang Jemal dan Jemal pun sayang bos. Untuk membuktikan mereka sayang sayang, bos bagi duit USD 128,000,000. Jemal cakap, "gila ba!" sambil cium tepat di atas kepala botak bos. Sebenarnya bos nak bankrap. Sebab itu bos berjalan pada petang walaupun hari itu ekonomi sedang jatuh. Jemal tanya bos, "bos bankrap kah?" dan bos jawab, "salah soalan kau ni...soalan yang betul adalah, siapa lagi bangkrap". Jemal buat muka terkejut.

Bos Jemal bunuh diri dengan terjun depan keretapi bawah tanah.



Jemal bermesyuarat hari itu. Tapi Jemal satu hapa pun tak paham lalu dia racing moto dengan bos baru. Jemal tak cukup rempit macam bos lalu marah bos dengan berkata, "faking ah!"


Gorgoron tipu Jemal. Jemal nak balik duit yang Gorgoron tipu sebab awek sedang mengandung. Gorgoron macam sedih sebab dah ada cucu lalu tak jadi nak tipu Jemal lama-lama. Kejap pun jadilah.


Lepas itu aku pun tak paham arah tuju cerita ini sebab kerja aku adalah tidur- bangun- tidur- bangun-pandang kiri- pandang kanan- pandang makwe depan- carik baki popkon atas lantai- main hanset-korek kuku kaki- menguap sambil kesat air mata....aku rasa aku jadi macam itu sebab tak ambil subjek ekonomi rumah tangga. Damm~

40 comments:

eman said...

xphm.....hu3

suffer8zine said...

alahai x boleh blah.wakakap

Carl Samsudin said...

hahahaha. pukimak ko review. cam sial!

m!da BucHuxX said...

tak yah faham jes senang

Sylarius said...

Hmmm.. Nasib baik ko ada buat reviu tentang filem ni. Katakanlah aku nak pergi nengok filem ni, kalaulah kan, aku kena bukak buku pasal ekonomi dan asas pembelian saham bursa sebelum aku pegi nonton. Haha. =p

Dayana Nasir said...

hoh..nasib baik tak pergi tengok cite ni semalam!

OrenLimau said...

ohh~mcm tuh.
ada shia le bouf.hehe

.s.o.f.i.a. said...

cam babik jer ko nyer review..... =)

Lan Bingka said...

nasib baik aku dah baca review...so takde rasa nak tengok..

grOundnUt said...

hahaha terbaikk ..ambiklah subjek ERT ..

Sesumpah said...

TGK MAGIKA LAGI BAGUS


haha nak try jgn pndg blakang cngkak 2 hee

wanie said...

same goes with me. ngantok gile masa tgk movie ni. even im business student, but still tak paham.haha.
and, at the end, kuar before movie habes. even tinggal lagi setengah jam jea.
coz before tuh berusaha gile nak pahamkan storynya, tapi, didnt work it.:D

noor afzan said...

lu tgk ngan sape bai..?
lenkali kena berguru dulu baru leh tgk cite camtu.
haha!

z said...

owh.telah jadinya pembuangan masa dan wang!

i'm shin... i'm inesen said...

tergamak dok lama lama ek.. empuk sangat ke seat tu leh tido sampai lebam?? buwekk

diana said...

kenape buat filem yang tak best..
kenape jugak kita kena tengok filem yang tk best??

Zulfahmi Abidin said...

ahhaha..tak twu aku nk ckp ape selain ko nie sengal.hahahaha...

fiq said...

so mksud nyer x best la ek? nasib baik x tgk.

tasekM said...

gi tgk magika la bro... he he.


.

Blog Leader said...

Filem ni berat otak nak pk...

Encik Psychopath said...

black list la jwbnye weekend ni

dunspeak♥ said...

conclusionnye..cite ni tak besh, eh?hehehe

GaDis CoMeL said...

baik gua layan cerita siti kelembai je.

kah3x

ard said...

aku ulang banyak banyak kali pon still x fhm cerite ni weih.. hahaa

hamzah ian said...

tak best.. har har har

mahira oya said...

rmi ckp x paham

daisy said...

ai lap you Jemal~ dush*dush*

syer. said...

hahaha..review patern ape ni HB??
sumpah tak paham..haha

d_tieah said...

Cite ape ni?
Hehe..
Jrg lyn cite org putih ni..

petisuara said...

korang kena tgk dulu cerita ni pas2 br paham apa HB merepek kat cni..hihi

Mario said...

tunggu nk dlod je ni

fsfwrwrwrwrw said...

歡迎大大光臨偶的格子哦~


















Linglung said...

gua habis tgk cerita ni gua tak tahu nak sembang apa..mungkin sebab tak berapa syok sgt la gua rasa..

cemomoi said...

memang patut kena hentak dan lipat terus

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hahahaha serius x ley blah ! zama dh tgk cite ni :D

Gen Fujita said...

ada terfikir nak tengok gak, tapi takut kena timbun dengan jargon-jargon yang tak difahami, payah gak.

AngahSayang2314 said...

angah tak berapa paham la...

Syuhada said...

Aku dah kata dah (refer pada komen aku dekat entri kau - Siri cerita yang 'cutting-edge' : Ini satu kebetulan) yang kau ni memang selayaknya jadi penulis.

Cerita kau review ni, seriously lagi best berganda2 daripada cerita asal. Aku pun bosan gila tengok movie ni. 4 orang keluar serentak 1/2 jam pertama lepas cerita ni start. Hahaha.

J. Abdullah said...

the movie ain't great. tapi gua suka sebab dia cerita tentang financial market. lu orang dak engine, sebab tu tak paham kot. ehehe.












PS: gua dulu pun budak engine tapi kini lebih sayang sama economy dan finance.

adieha said...

citer ni seriyes mmg bosan. aku bg can 3 kali tgk, tp tetap jgk taleh tgk sampai abis. itupon tgk sambil buat bende lain. last2 fast fwd dan delete! :))