Tuesday, January 11, 2011

Perangai Pelik Bab 25: Viva

Petisuara sayang pada kereta. Aku pernah cerita macam mana dia sayang kereta dia dulu (sini). Untuk itu, penjagaan kereta beliau amat dititikberatkan. Setiap perkara perlu diambil kira dari segi tayar sampailah kepada aspek pembersihan kereta itu. Lagipun kereta beliau memang sangat diperlukan untuk kemana sahaja beliau pergi. Bayangkan kalau pergi balik dari JB ke KL. Itu baru pergi-balik, belum lagi kalau pergi-balik-pergi-balik-pergi-balik-pergi-balik....peh gila ba.

Jadi, penjagaan kereta Petisuara amat dititikberatkan dan Petisuara sayang pada keretanya.

(Situasi 1:dekat stesen minyak)
HB: u pegi baya, i isi minyak..ok!
PS: emm
HB: nape??
PS: wan..i kan perempuan, dekat kaunter tu ramai lelaki..u nak ke diorang tengok-tengok i??
HB: tak...ok i pegi baya, u isi minyak..ok!
PS:emm
HB: mane ade orang nak tengok u isi minyak?
PS: i tak reti tekan-tekan pistol tu....
HB: pehh...

(Situasi 2)
HB: tayar depan dah kempis nih
PS: alaa...habis tu macam mana?
HB: pegi la pam..kalau u terer nak tiup sendiri sampai cukup angin pun orait.
PS: mane i reti pam!
HB: pehh...

(Situasi 3)
HB: Due date servis kete ni dah sampai
PS: emm
HB: pasai apa?
PS: i kan selalu pening wan...tunggu lame-lame dekat bengkel tu, panas dan rimas akan buat i pening..
HB: maknenye ape?
PS: u lah buat..pless
HB: pehh..

(Situasi 4: balik dari makan beramai-ramai)
HB: lepas hantar budak- budak ni, baru hantar i..senang sikit u nak balik bilik..dekat.
PS: emm
HB: pasai apa?
PS: wan..kan dah malam...bahaye kalau perempuan bawak kerete sorang-sorang balik bilik.
HB: maknenye?
PS: u hantar i dulu! lepas tu baru hantar budak-budak lain! pagi besok pun u ambik i jugak!! heee
HB: pehh

50 comments:

nizamsani said...

hehe.

waney is super skinny said...

hahaha baik punya. tapi takpe petisuara kita sama saja hehe.

sue. said...

hahhahaha....0k..yana sangat manje...c0mel sgt die...

Ieda Al-Habsyi said...

hahhahaha! bijak2 :)

Hazzy Ishak said...

paling malas nak servis kete.

cik tipikal said...

hihi.nak bermanja tu.. ko kene phm HB

Dayana Nasir said...

haha.biasalah. dah kata perempuan ^__^

cik-terompah said...

awek ko nak manja la.. layan sudah..

Encik Tikus said...

pehhhh petisuaraaa pehhh

ween said...

manja :)

Sca Ndx said...

pehh. ikut weh. demi awek

ARYN said...

benda sama i suruh my bf buat. my car but he is the one who drive, isi minyal & jaga. except part servis tu ktrg pg sama2.hehehe

fiq said...

betul tu. ngah saper lg nk manje2 kalau bkn ngn bf =P

hentakbelipat said...

tu bkn maneje..tu ngade lebih..kehkeh

ch!natsu said...

haha lumrahla tuh.. hehe~

grOundnUt said...

kui3...suh petisuara indipendent sikit...ekekeke..(peh)...^^

dya adriza said...

PS sangat manja rupanya dengan HB dia ni..

dan kerana kasih, HB pun turutkan. Yea!

Bungakopi said...

aku pon dr dlu smpai skrg xpenah pandai biasakan diri di pam minyak. kalau pam angin pon sama jugak. ajarla beribu kali tp nanti xkonfiden nak buat jugak takut tayar meletup. huhu

Rebelle said...

awek lu manje!

siti maizurah ismail said...

hehe..konklusinyer..
kena blajar sumer bender psal kereta..
sweet entry.. !

chummy_cliche said...

dah agak da.. mesti bukan citer betul2 cara camne Kak yana jaga kereta..hahahha tapi sweet gak pe... nak HB take care kan

O'gosh said...

ala...baru sikit je tu ngada2..

Hanis Azla said...

biasalah tu.. apa guna perempuan ada lelaki sebagai pendamping.. iye tak.. dah kahwin pun mcm tu jgk nnt.. tp ada tambahan plk lg.. syg, u tlg habiskan bayar instalment keta i jgk yer..lps tu klu rajin tlg cucikan sekali dua hari sekali.. u kan baik hati.. he..he..

abdul azim b mohamad isa said...

anda adalah insan yang paling peh dlm malaysia.

One-Nie said...

sweet!
salute HB!
:))

Shukjessa said...

hahaha adatla bro, name pon awek. kalo kawan je dah memang kene kaki dah. tapi sebab awek "lautan api pun aku sanggup renangi...tapi lepas padam api la kan" hahaha.

aku dulu pun camtu gak, even badan penat tapi kalo dah diperlukan, pergi la jugak kan utk orang tsayang.

p.s: same kes mcm akak aku, ade kete tapi yang jagenye orang lain hahaha. dia? ntah

Nanie Hussin said...

haha..itu pelik memang pelik yang sangat comel tau! yana yana!kite sama la.haha*give me five~!;p

Nor Adzwaty Rokkafella said...

Salam yana...

ada tag utk u...
http://noradzwatyrokkafella.blogspot.com/2011/01/baru-aku-perasan-aku-kena-taghahaha.html

zoe said...

hahaa. perempuan kene la upgrade sket!

Adlan Solis said...

hahaha.. cuba mcm nih plak..

Dr.Wan: cuba PS buat expriemen gini gini gini...sikit jer lg..alaa pless..

PS: peehhh!

=)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

apa yg penting, kerjasama rite? so jalanii dgn happy dear sis n bro;)

a's said...

hahahaha,part nak isi minyak dengan angin tu memang satu kes denganku -_-"

annis said...

comel je petisuara.hihi.. i pon tak reti pam tayar. huuuu.. i penah mintak tolong bangla yang keje kat petrol station pam kan tayar kete i tapi kene maki dengan dia plak. ciss. kecik ati dengan bangla tuh. heh

Ninaa Joyy said...

Pandai dia jaga viva. superb !

Aiza Syahida said...

alalalala. . sweetnye!!!!!

cEro said...

apakan daya,
sayang punya pasal...
kan kan kan???

alexa yussida said...

pehh...pehh aje tapi buat jugakk..kan kan..baguss btol la hb..ps,sila buli die lagi..saya suka..hahahha:P

mie said...

banyak betul alasan..
ehhhee

H A N S said...

hahahah...x baik tau..PS, cpt marah HB balik! hahahah

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

wan ko turutkan saje la PS 2..eheheh..

s.u.h.a said...

mengada2 yang comel :)

eqhaZIN said...

kalo ak pun gitu gk. lalalala.

loLaa_nurafizza said...

hahaha..chumel...

tia said...

sabar amat diperlukan disinii!
hahaha!

Lizzie Yasmin said...

nie dikatakan penjagaan ke? rasanya penjagaan HB kepada PS adalah... bukan pada kete.. hahaha

aNaYaNa said...

hehe..itu wanita sejati n lelaki misali namaya..kui3..

Sumandak Kinabalu said...

hahahahaha...
tapi tak semua ladies begitu tau, ada juga yang buat sendiri :)

The Crow Empire said...

haha comel gile! (^__^)

nyonya penang said...

peti suara....gud job...hahahaha

lotikus disarimankan said...

bertepatan dengan pepatah:
sayang kereta dilenjan lenjankan
sayang pakwe dibuli bulikan..
hehehehehe