Monday, January 31, 2011

Perangai Pelik Bab 28: Teknologi

Kau ingat lagi cerita aku pasal Handphone?

Konklusinya, dunia akan terus bergerak. Akan terus berubah. Samada dari segi baik atau buruk. Kita manusia pula akan terpaksa diheret mengikut deras gerakan dunia. Juga ada baik dan buruk. Bukankah kemajuan itu juda sebagai satu ibadah? untuk meringankan kehidupan, mencapai segenap ilmu yang ada dan juga mencipta manusia malas.....heh, manusia mana pernah puas kan?...... Tak pasal-pasal deep sangat ni.

Ok, semenjak petisuara dah laju dengan jualan shawl (Oh Saya Gila Shawl) persis saudagar shawl, dia memerlukan sesuatu yang boleh meringankan beban. Beban itu dari segi menerima pesanan pelanggan, semak balik apa yang pelanggan pesan dan juga mencatit alamat pos pelanggan. Ini bukanlah satu kerja yang boleh ambil mudah. Kerana perasaan pelanggan paling diutamakan. Untuk itu, teknologi diperlukan disini. Bagi membolehkan petisuara sentiasa berfesbok dan ber email dimana jua sekalipun, hendpon berwireless adalah paling tepat untuk teknologi itu.

Tapi bila situasi macam ini berlaku, aku mula rasa teknologi semakin membunuh humanisasi.....

(lepak kedai makan ramai-ramai)
H: yana, order makan
P: ayam penyet satu (mata dekat hp)
H: ermm...besok u nak settle apa dekat lab
P: ........(mata dekat hp)
H: Yana!
P: Ye..wan
H: Dengar ke tak??
P: Ye wan kejap kejap

(lepas 10 minit)
H: Yana....u nak buat ape kat lab besok??
P: ...........(mata dekat hp)
H: Pehh....yana..yana..yana...yana...yana...
P: mende wan..sabar key

(lagi 10 minit)
H: Yana...u nak buat ape kat lab besok??
P: .......(mata dekat hp)
H: kadang-kadang seronok jugak cakap dengan kaki bangku ni..Oi!!
P: amende wan! i dengar lah..cakap jelah
H: Ok.....ape u nak buat besok dekat lab??
P: ........(mata dekat hp)
H: Perghhhh!!!

Seronokkan?

37 comments:

cik-terompah said...

ok aku agak ko perlu main tali skipping dpn peti suara.. hahahha.. br dtg pelik..

bella-la said...

haha sabar je lah. tapi comel

dya adriza said...

sabar la HB.. sesungguhnya bermanja-manjaan itu memang memerlukan kesabaran.. hhahaha

Lizzie Yasmin said...

hahaha.... agaknya klu jalan mata kat mana ek?? HP ke?? bis lar jatuh longkang nnti...

nand nasyari said...

mengundang betol..hahaha..
sabar beb.. ;P

Enchaoz said...

hb, ko x penah merajuk ke? muahahahahha

Hazzy Ishak said...

penyekkan ayam penyet tu kat atas kepala dia.
HAHAHA

Dinda Iva said...

kehkhekhekhe...iva kalau time ngadap hp yg sedang ber wifi memang mengabaikan kanda disebelah...kesudahannya kanda juga beli hp yg leh wifi..so sama2 bz..boleh..hehehe

AyuE SurihanyOt said...

sabar je la..itu utk masa depan ko gak nnt...nnt peti suara kaya boleh gak dia share2 ngn kau...haha

Akulah Aqilah Itu said...

hahaha cute. =P

Lan Bingka said...

kena amik PA ni..;p

cemomoi said...

terbakarrrr

ch!natsu said...

haha adehla.. sian diabaikan.. hoho~

NADDY KZAMAN said...

teringat tengok cerita kim kardashian, cmniela gayanye. lekat dgn teknologi baru kontemporari zaman skrg.lol~

.rusydiah. said...

yang ni memang confirm menyirap. haha

The Crow Empire said...

ahaha ngek!

Teknologi itu ibadah. yeah!(^__^)

Nuryn Weida said...

sebab arus modenisasi.banyak bagi kesan kat kita manusia.

dobot said...

Mintak kaki tu namanya. Haha!

mardhia yusof said...

out of topic jap.
apsal muka u mcm familiar kat utm eh?

Cik NurulZaty said...

hahaha..seronok2..

- GC - said...

sabo je lah HB dengan perangai pompuan. haha

sherah said...

haha aku sukaaa sgt bile ko post entry2 camni do!haha

sebelas said...

tgk ape kat skrin tu? 3gp ke wei..
kah kah kah kah

grOundnUt said...

Adessss....haru....hahahah....^^'

Shukjessa said...

ok la tu time makan, buatnya time drive mate dekat hp? hehehe

nak wat cane kan, ada masa dan ketika, sabar dan terima ajelah. busuk2 pun orang yang ko sayang gak kan hehe

iedchan said...

sumbat kan hp dalam mulut die...heheh...berksan...nanti esti die tak wat lgk...

Sca Ndx said...

mesej jela PetiSuara. nt dia reply lah.huhu

annis said...

HAHAHAHA.
biasalah tu orang tengah busy kan..
kalau HB pon ditempat PS, kompem buat benda yang same. tak gitu?
hehehe

petisuara said...

mardhia, ktrg mmg utm pon

xcyber said...

kesian kat wan..
haha sabar sabar dan sabar

Cieut Nizar said...

perghhh fokus gila petisuara.

eesyaheera said...

kalau setakat henfon burok2 takde nye mata nak lekat kat henfon. PS confirm pakai BB nih. haha

azalia hjsalleh said...

blackberry disorder agaknya

YOUsoF said...

memang seronok.. aku sangat paham rasenye!

marina anakcikbob said...

haa..tula ko..
antara melodi dgn awek, ko pilih katil kan..
bwahahaha...

petisuara said...

aku ok je sbnnye..HB je yg over sbb keje die asyik nk bckp je..aku mls nk lyn sbb 2 main hp..hikhik

Mainur Hasnah said...

nak taik perhatian PS.. hantar je kat wall dy.. nanti laju dy jawab..hehehehe