Monday, February 28, 2011

Khamis lepas punya cerita

Khamis lepas, Aku dan member aku tumpang kereta Petisuara dari JB. Aku nak ke Batang Berjuntai. Member aku nak ke rumah dia sama macam Petisuara. Sampai KL, Petisuara hantar aku dekat Stesen Komuter Sentul. Bila sampai stesen, aku tanya Petisuara macam mana dari sini nak ke stesen Sungai Buloh sebab aku dengan KL memang tak ngam. Tak terlintas langsung nak buat ulangkaji trek-trek komuter ni.

"I rase u kena tuka train juga ni wan…kena tuka dekat KL sentral nih” Petisuara jawab.

“adik tak payah tukar dekat KL Sentral. Turun dekat Stesen Putra lagi senang, lepas tu tunggu train nak ke Sungai Buloh” brader kaunter tiket jawab bila aku tanya. Bila sampai dekat Stesen Putra, aku dapati aku harus menyeberang ke bahagian lagi satu menggunakan jejantas. Malas betul nak naik-naik tangga ni. Lintas terus dekat trek dia tak boleh ke? Belum sempat nak perbetul getah seluar, keretapi dah sampai. Cergas betul pemandu dia malam-malam.Cepat dan persis.

Keadaan keretapi lenggang. Aku ambil keputusan taknak tidur takut terlepas stesen. Jadi aku habiskan masa toleh kiri dan kanan 5-6 kali. Oh ya, dari stesen Putra, aku kena lalu stesen Segambut, Kepong, Kepong Sentral dan Sungai Buloh. Anggaran dalam 20 minit juga baru sampai.

Selang beberpa minit, ada bunyi Ting Tong!! Ting Tong!!

“Stesen Sentul…Sentul”

Setan!! Macam mana boleh patah balik nih! Siapa nak kena persalah macam ni!! Aku repet tanya brader kaunter tiket. Dia cakap lepas tukar side, kena tunggu keretapi tulis Rawang baru lalu dekat Sungai Buloh. Sebab train ke Sentul dan Sungai Buloh memang satu trek yang sama. Nasib baik tak payah beli tiket lain. Kalau tak, ada juga stesen terbakar malam tu. Dari muka gembira jadi masam sikit. Satu hal kena tunggu train lagi.

Bila sampai balik dekat stesen Putra, aku nampak dah ada train dekat sebelah. Besepah aku lari nak kejar. Bergerak habis pipi-pipi sebab terlampau laju. Sambil lari, aku risau juga salah train. “Beb!! Yang train ni dia tulis Rawang ke macam mana??” sambil lari terkangkang-kangkang sebab banyak beg sambil aku jerit dekat satu budak. Punya malas, budak tu angguk lebih kurang. Tumbuk perut baru tau. Naik dalam train, aku kena berdiri sebab macam sardin penuh dia. Cungap pun belum reda lagi. Peluh dekat dahi ada dekat 2-3 titik.




Ting Tong!! Ting Tong!! “Stesen Sentul…Sentul”

SETAN!!!

Ini sebagai pedoman pada aku dan kau juga.

43 comments:

nn said...

ahha. memang tricky sikit kengkadang naik tren ni. tapi kalau selalu ok lah kot. even dah 3 tahun study bangi everytime nak keluar still 'study' peta dulu. haha

وان محمد ناءيف said...

haha,dem.sian gle do.aku penah kena sekali je pasal salah2 tren nih.tu pun selamat tak jauh lg.

*tu pun first time naek KTM.tapi salunye tanak kasi mslh camnih kena ade sorg teman.;)

adwafarahin said...

adoii failed la kan!
haihh!!

Aqeel said...

lu dengan tren memang tak ngam .

Mainur Hasnah said...

hahah kesian juga HB.. nasib saya selalu naik ktm.. jadi dah tahu lah selok belok ni.. dah train diri sendiri untuk tahu jalan.. tak nak sesat.. kang orang check tiket tak prcaya.. mahunya didenda rm30

amas said...

hahaahahha..
special kes ni...
=)..

Shukjessa said...

hehehe aku pon tak paham, tapi pada aku naik di KL sentral lagi senang kot, walaupun ramai orang. tapi standard KL sentral, yang ramai pon sebab nak gi mid, nak gi upm, nak balik shah alam tu je la kot yang paling muatan tinggi nye. laluan lain biase aku tengok takde la padat sangat.

eman said...

haha... hentak berlipat..ko biaq betoi..dua kali ko patah lek kew sentul ka??? hahaha..

grOundnUt said...

adesss!ko ni sebenarnye nak kemana Hentakbelipat??nak gi umah mat sentul ke??ekekekekke...^^'

Anys Amyra said...

hahahahahaha tolonglah naik tren dengan kawan kalau tak tau.memang silap punya kalau bab tukar tren ni.

t.a.c.a said...

adeh ko nie memang fail la HB... kang aku bg kursus naik train kang bru ko tahu~

atty said...

sabar je..tren mmg camtu..malaysia la katakan..lainla kamoo naik tren nun kat jepung, bullet tren lagik..ekeke

xpe..xpe..
learn from mistakes
mistakes makes perfect
but nobody perfect
so, tapayah lahh..jadik diri sndiri suda=P

Lan Bingka said...

hahaha...malang nasib. itu semua cobaan..;p

atty said...

sabar je..tren mmg camtu..malaysia la katakan..lainla kamoo naik tren nun kat jepung, bullet tren lagik..ekeke

xpe..xpe..
learn from mistakes
mistakes makes perfect
but nobody perfect
so, tapayah lahh..jadik diri sndiri suda=P

balqish jaffri said...

bahahhahaha!!benda ni celah gigi je untuk aku!

takbur ok!

marina anakcikbob said...

hahahaa.. pepehal kol aku..
aku da lama berkecimpung dalam hal2 Komuter ni..

AyuE SurihanyOt said...

sakit perut aku gelak bca entry ni..edehh

aTy _faRed~ said...

memang penin kalau tak biase... sebelum naik tu better cek betul2..kalau tak nanti penin n buat orang jadi marah...sabar lar yer dear..
eeeerr... i dah lame tak naik komuter... pernah jugak jadi macam u ni..memang tensen..!!

♥nurulizzatie♥ said...

hahahha. kelakar baca. gelak kuat2 dekat ofis. pening2. HAHA :P

Lizzie Yasmin said...

hahaha... tgu train dah lar berejam.. balik2 salah lagi... haih...
hahahaha

Sca Ndx said...

hhehe. kelakar lah lu HB.
nasib baik tak sesat koc wanita.
pink2 gitu. hahaa

sebelas said...

kira dah hafal ler nie erk track ke sentul..kekekeke

.::WaNiE::. said...

Hakhak len kali jgn ar kelam kabutt !

Misshy Innz said...

kesian kau der . huhu ;p

hentakbelipat said...

aku ingat lepas ni kalau nk naik tren ak duduk depan drebar je..senang nk tanye ape2 pun kan..kalau salah aku ketuk pale dreba surug gostan abes crite

KatekateKite said...

hadoi! terkekek kekek kite dok bace cite nih!
ups! sorry menggelakkan kamu HB!
tapi, kite pon penah kene camnih, dolu2, yelah, kite pon tak 'ngam' ngn kl nih! :D

hentakbelipat said...

menggelakkan tu ok..jgn menggeletek hahaha..lain macam nanti

fathiah said...

aku benci betol ngn ktm.. selalu cam saden..... huh....

Nanie Hussin said...

haha..sgt kelakar ok!
sbnrnya pernah jgk experience mcm nih, tp sekali je..kali ke-2 dah ok.
xpe2 lepas nih mesti dah cekap kan..

zamankacak said...

kah kah kah...aku senyum dari jauh je beb...hahhahaa...lawak lah lu nihhh

Bungakopi said...

terima kasih weyh dgn rajah tu..dh lama aku nak search lam tenet tp malas.

-telordibasuh- said...

tu org ckap terlajak perahu blh di undur terlajak train malu jawapnye hahhhhaaaa

cik ubi said...

gilo ah .
baek brenti kl cntral je camtu .

nadzirah aqilah said...

pergh!! aram J!
nasib baek JB xpakai tren lau x aku pun tergolong jugak rasanya...

eesyaheera said...

aku rasa baik ko mintak PS hantar p batang berjuntai terus kalau sampai 2x patah balik g Sentul. haha

aNaYaNa said...

hahaha..lawak owh..kesian jugak..tu lah..takut nak naik train..naik bas pon sama..hehe..

♥ηαβiLα Lαα♥ said...

ahahaha. penah jugak dlm situasi cume masa tu rapid kl ar huhu. pnt kan berkejar2 nak naik tren (-.-")

alfi said...

simpati betol bace ni ;)

Anonymous said...

haha agaknye budak tu tak paham amende ko cakap sebab tu dia angguk lebih kurang.

u sure having fun, kan?

-kudozu

hentakbelipat said...

aku ingat stesen tu problem la..dia punya signbord tu bangang..dkt situ dah tulis train batu caves,...tapi bila train sampai..dah la xtulis ape2 dp train tu.so aku mmg ingat train batu caves la..tbe2 die g lalun rawang pulak

rubi @ cawan2 said...

sengal giler. mwahaha

Affan said...

har har.
padan muka, biasalah tu kalau tak biasa naik train mmg kelamkabut.

JudasPriest said...

for sure hati panas kan sebab kene ulang2 naik train , HUHU . tkpe ,train kt kl mmg confuse kalau kite jarang guna . jd selalu2 la guna ea