Tuesday, March 1, 2011

Berjemaah lebih afdal

Seawal 7 tahun, ayah aku dah beratkan hal sembahyang ikut jadual. Naik 8 tahun, asal maghrib saja, ayah aku dah libas-libas tuala suruh aku mandi sebab kena ikut dia pergi masjid. Kalau kena tang hari minggu, aku tak berapa liat. Tapi bila hari-hari biasa, mesti tuning muka aku lari. Masam kemain pipi merajuk punya pasal. Waktu itu Doraemon punya 'vibe' lagi 'power' kalau tak salah.

Makan pisang, main kejar-kejar, minum air paip, panjat tiang masjid, gelonggsor tangga masjid, main sorok-sorok, baling selipar dan konon-konon jadi Triple H dah jadi benda kena buat dekat masjid. Ada budak fasa 5 selalu nak jadi stone-cold. Hebat dia grip tengkok orang. Hal sembahyang pula, selalunya bila dengar imam baca tahiyyat akhir, baru nak mencanak pose kedudukan tahiyyat akhir. Ada sekali, satu budak tak silap aku dari fasa 2, jenis tak berapa pandai cover line. Orang dah habis bagi salam, dia dok melekat lagi atas tiang masjid. Kuat juga dia meraung malam itu kena dengan bapak dia.


Tapi dah naik banyak sikit umur, aku dah tak berapa in buat kerja-kerja itu semua. Dah pandai ikut betul-betul apa imam buat.

Ada satu malam, waktu itu orang dah sembahyang isyak. Standard budak yang tak mummayiz kena duduk belakang line kuning. Termasuklah aku. Walaupun tak satu baris dengan orang tua, budak-budak pun ada barisan dia. Aku pilih baris yang betul-betul bawah kipas. Kolestrol banyak kan, peluh pun banyak. Depan aku, ada satu budak aku tengok lengkap serba serbi. Baju melayu tahun lepas bergosok, songkok hitam tak ada habuk dan telinga masih basah air wuduk. Cara budak itu angkat takbir rakaat pertama pun dah buat aku goyang. Tebal betul ilmu budak nih. Mesti kelas ab-bim selalu mantap.


Tapi bila samai waktu rukuk, elok saja aku dongak mata atas sikit nak pandang depan, terus sembahyang aku batal. Memang tak boleh nak selamat lagi dah. Kes macam ini kalau kusyuk macam mana pun mesti lari juga kusyuk.





“HARAM!!…koyak sikit punya besar!! Pakai la spender kot iya pun!!”

Aku ambik keputusan repet sembahyang kat rumah sebab perut aku senak gelak kemain kuat.


33 comments:

muzakkir said...

hahahahahahaaha

bapakk segan oiii!!

nadzirah aqilah said...

hahahahahaha...
hebat punye sentapp!!!!!!!
adoii!!!!! sakit perot gelakkk!!!

sasa said...

aku rase die nak cepay sangat pegi surau.tuh tak sempat pakai spender..hahahahha
rajen2 la jemaah ^^

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

hahaha...klu bdk tu bc entry ko ni kompomm guling2 cm tenggiling..hahaha...

grOundnUt said...

lawak, pecah perut ..
mungkin dia tak sedar seluar dia koyak ... lol ..

dya adriza said...

kah3!! sengal! sapakah beliau? adakah beliau tau pasal peristiwa memalukan itu?

Mainur Hasnah said...

hahaha.. mesti budak tu segan gila camni.. tapi lawak betul...

CGG said...

setuju!

Moumo said...

bongox gile kot ang neh

Lizzie Yasmin said...

teeett.. free show... hahaha

oya said...

mmg tak tahan la gelak kan...ngt lagi dulu2 kt asrama kalu solat kt bilik then kwn2 melawak kt tepi leh trgelak skali..dah x tahan, terus solat kt dorm sebelah..

hentakbelipat said...

kahkah..kes berat ni beb..xpasal2 hilang konsentrasi aku...kalau koyak tang lain boleh maap lagi..ni mmg tepat koyak dia tuh..xtahan bai..x tahan

- GC - said...

bukan senang nak tengok! rezeki nama nya.

AyuE SurihanyOt said...

kalau aku memang mengucap dulu sesiap...hahaha

zamankacak said...

hahaha....adoiii....saket perut aku gelak ni gilee...mantopp

Nurul Fifi Amalina said...

hahahah. gelak guling2 aku baca cite ko ni wehhhh.... hahahahaha

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

TUDIA...........

NAMPAK APA TU?? HOHOO

Shukjessa said...

la bro, ko patut tego budak tu ah batal solat tak tutup aurat ade lobang bocor.

hahaha

cerita ko buat aku teringat zaman aku mengaji dekat surau dolu2. ade sorang budak ni, anak orang kaye gak tapi pelik time ngaji pakai sluor jeans koyak lutut.

hape lagi, nampak dek ustaz terus suro balik ganti sluor lain. haih. tapi bestla mengaji ramai2, sebelum ngaji kena solat sunat (kes terlepas subuh) hahaha.

hentakbelipat said...

gelak skarang xpe jgn gelak time2 nak semayang...dose siot

shazika said...

hahahahaha..ntah pape jek. memang org laki x ske eh pakai spender. mesti bro t'byg2 smpai skrg kan..hahahahah

shazika said...

hahahahaha..ntah pape jek. mesti bro t'byg2 smpai skrg kan..hahahahah

Ainee Cumi said...

Wehh gila geli. Ko nanti jangan lupa ajar anak ko pakai spender ok? Nak advance pakai boxer baru rasa remaja.. Adoii!!!

Pengajarannya, ko semayang lain kali tgk bawah.. Khusyuk!! Muahahah!!

Sca Ndx said...

HAHAHHA. demm. kelakar. budak2 mana rajin pakai spender

H A N S said...

hahaha..spoil!!

Warna Warni Kehidupan said...

ngaahahahah gila kentang

fulltime dreamer said...

aku dulu time solat jemaah ngan bebudak kampung...time aku nak rukuk je..budak sebelah aku akan nyanyi "cuci baju,cuci baju dengan seri dobi"...macam ba! sampai lah aku tegelak...kalau tak gelak dia sambung lagi "kotoran mudah hilang...hati sangat senang"...camner nya nak khusyuk? :D

cEro said...

wahahaha, hilang ilmu oi..hahah

: JannahSuhaimi : said...

haha..siot je weh....btw..nice header..:)

.::WaNiE::. said...

hahahahahahaha


adoiiiiiiii

Mohd Saifuddin Ishak said...

haha.. aku pon same.. umah dulu sebelah masjid. kompem main gusti2, silat2.. infact.. aku pnah patahkn gigi kwan aku mase gusti2.. 2 batang terus! time rukuk paling cuak, kne stone cold punye grap. haha.. tp yang pasti, time dah tahiyat akhir, smua mantain khusyuk.. haha..

hasrul hassan said...

Hmm tu sebab dak2 kena duk belakang. Kdg2 ditegur .... derang lagi naik kepala.

Encik Tikus said...

kah kah

NICK IRFAN said...

wakakaka siap koyak sluar x pakai spender ke? hahahaha