Thursday, April 21, 2011

Kalau tanya saya....saya nak hidup aman aje...Plis!!

KITA
hidup dalam bumi yang boooolat


dan KITA
hidup pulak dalam negara Malaysia yang kecik aje..ok lupa nak lukis gambar jalur gemilang kat atas bangunan tu


PEREMPUAN
ada yang suka pakai shawl...belit kepala selagi boleh belit, selagi ada kain tudung, selagi itulah pusing sana sini. Ada juga yang suka tudung bawal, tudung kembong, tudung buntal dan ada juga yang suka shawl penuh gaya masakini dengan macam-macam aksesori letak atas kepala. Ada yang free hair, rambut panjang iklan sunsilk lah kerinting sana sini lah, pendek ala-ala wyona rider dan jenis yang suka kaler rambut dengan riang.


LELAKI
ada yang suka rambut ala-ala konon hippies, ada geng surau, ada jugak geng jambu-jambu korea, banyak lagi kalau nak senarai pasal lelaki, tapi maleh lah nak lukis banyak sangat



SELERA
makan pun lain-lain juga. Ada yang suka makan kedai mahal-mahal, tak kisah berapa pun harga makanan tu, asalkan makanan tu sedap dan best! ada juga yang lebih suka lepak mamak aje, walaupun banyak kes mamak kotor rendam spender dalam kari lah, potong kuku dalam kuah dal lah dan macam-macam lagi, tapi mamak tetap juga di hati..lepas tu yang suka makan tempat mahal pulak, walaupun dengar macam-macam cerita pasal chef suka rasa makanan dengan jari sendiri lah, dekat dapur diorang lagi teruk dari kedai mamaklah, tapi diorang still jugak nak makan di kedai-kedai yang mahal..sebab? sebab selera masing-masing kan?


GAYA
ada yang suka pakai belek-belek beri, ada suka pakai norkiah yang cokia, ada juga yang suka pakai henpon cap buah epal kena gigit..ada yang jenis kalau dah beli belek-beek beri, kalau boleh satu kampung nak heboh, ada pulak kalau dah beli henpon buah epal kena gigit, tak heran pun, macam beli henpon norkiah yang cokia aje


ZAMAN
makin canggih, kalau boleh tiap orang mesti nak ada blog. Blog pun ada banyak kategori jugak. ada blog iklan, asyik-asyik nak kejar traffic, lepas tu asyik nak duit aje, ada blog personal, kalau boleh semualah dia nak bagitahu kat orang, apa dia makan, apa dia beli, ada blog pulak jenis blog emo yang 'deep' tu, kadang-kadang bila baca rasa macam depress sekali dengan tuan punya blog, dan ada juga blog fesyen, kalau boleh satu hari semua baju mesti kena tangkap gambar, habis penuh blog dengan gambar sendiri.


KITA, KITA dan tetap KITA
bila pikir-pikir balik, bumi kita kan bulat. Harini hari aku, esok lusa hari kau pula, dan lagi best kalau hari ini atau besok adalah hari KITA. Hari ini kutuk orang, esok lusa kena kutuk pula...tak kemana langsung...KITA asyek kompelin sana dan kompelin sini tapi langsung tak mahu bagi cadangan, bagi pandangan untuk perubahan....sampai bila pun macam itu juga....Oleh itu..KITA patut cuba lebih menerima dari menolak kan...barulah hidup ini meriah. Sebab bumi KITA kan booolat!


-sekian-

pahal tah tiba-tiba nak serius, berjangkit hentakbelipat kot.

70 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

heheheh... comel nye ^^

senyumSOYA said...

comel!!! ini lah buni kita..

waaa!! kagum..sgt2 comel!!

AcanCapik said...

kreatifnya... i like! hehe.

eyjalukman said...

sis , entry menarik ;)
pi mai pi mai tang tu jugak kan ?
haha
suka baca blog sis n hb ni ;)

Hamizah Syamimi Supian said...

HAHA! Kreatif dan well-said! :D

hidayahjamal said...

ala kreatif nya, buat sendri k

Marr Misrawi said...

i loikeeeee .

cik aryu said...

pusing pusing,benda tu kembali kat kita jugak

yep! sokong 100%

sherah said...

haha jap2 aku ta dapat tangkap ni wan ke yana yg tulis. haha aku rasa blog aku kategori semua XD personal life aku fashion aku video aku kejar trafic pun aku jugak haha

♥nurulizzatie♥ said...

setuju! comel je lukis! :D

Siti NuruL Ain said...

first time rasa ni entry yang sangat kreatif dari petisuara... and i'm really amazed with your drawing.. simple but nice...superb la petisuara!

Rossnie said...

so kreatif..like riban2..:)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

bumi itu bulat,

hidup bagai roda,

kadang2 kita terlampau sronok dengan nikmat dunia..

itu ini, tapi kita lupa benda tu sementara saja

bila2 Tuhan boleh tarik nikmat kita tu....

hidup penuh warna-warni kalau kita pandai mencorakkannya ye dak?

=)

rara pinkmafia said...

KITA kan 1 malaysia.hehheeheh.
wahhh kreatif nya.rajin lukis2 n gunting2 eh =)

my5xurra said...

sgt sgt sgt cool~~~ hehehe...

sha a.s said...

n3 mendalam~~~

Anonymous said...

nice one. ;)

Itu Aku said...

saya pon nk idup dengan aman..
wohaaaaaaaaa

ashira shafiee said...

lukisan yg comel . HAHA .

KatekateKite said...

kretip sungguh!

KITA pon nak hidup aman jugak! =D

Ami Schaheera said...

so cute & so true <3

chummy cliche said...

sangatlah rajin lukis.. thumbs up.. ye setuju sangat.. kita hidup satu bumi saling muafakat membawa berkat :)

ween said...

nice one :)

H A N S said...

bumi kita sfera la :P

gha sudin said...

Entry ni seperti luahan anak2 msia la yang tak suka keserabutan n politaik. I loikee..

zarifah efa pahmi said...

semuanya benar..dalam bumi kita yang boolat nie..hee..

reen said...

omg comel gler mcm iklan tm yg kartun kertas tu..sgt kreatif =)

O'gosh said...

comelnya...

honey amour said...

makaihh..rajin nau :))))

✿❤Cik Izan❤✿ said...

comelnyaaaa....sukeee sangat...pandai kamu lukis...^__^

Nurulbadiah Lai said...

honey..
im sick of all of shits happened today..

politik gimmick..tuduhan..fitnah..kondem sana..kondem sini..everybody was like an angel..so suci..menyalak sana..menyalak sini..

but..in fact..
ramai yg sgt hipokrit..pretending..
kat depan clean and clear..
tp kat belakang..slow2 mengkucar kacirkan keadaan..

please..i dunno what will happen in future..
i just wanna want peace..

btw itu comel:)

ayaa alyy said...

my favourite entry of yoursss.

yes bumi kita bulat. macam-macam adddaaaa ;)

cik bahulu oren said...

sgt kreatip
nk gmbr hp tu bley ;p

petisuara said...

saya suka jua kalau org suka ini entry..heee..thanx!
aah ni lukis sendiri tpi bnyk HB yang lukis..dia mmg suka sibuk

JOHO said...

nice..kudos kat korang berdua..blog korang memang fresh dan tak memboringkan langsung..banyak komen yang dtg dari network kami mengatakan yang korang2 ni mmg BEST..so keep it up and semoga kita jumpe soon eh :)

bofoyengfeng said...

gua pun. mahu hidup aman dan damai. peace.

-ilyannur- said...

menarik!

~atieput3~ said...

oh.sgt rajin!

srikandi cinta said...

kreatifnyer awk ni..cantik la lukisan tu :) sy suker sangat

cpahniza said...

kiutnya lukisan..hehe =)

cikpia said...

entri yang cute tapi membawa makna yang mendalam..... i loikeee!!!

ghost writer said...

dan mungkin juga kita-kita harus lebih banyak memberi dari hanya menerima...

Hanis Azla said...

serius.. suka sgt dgn entry ni.. sgt kreatif dan ada isi.. thumbs up...

Amoi said...

nice doodle atas tu.

=)

hehe

imjustbeingme said...

nice entry!~ suka sgt.. mcm iklan tv lak konsepnye.

laskar pelangi said...

SUMPAH COMEL :)

awww! sukaa tgk:)

ryhana rahman said...

ianya sangat STYLE..

hilang stress saya belajar!!!

lagi2...

KHRLHSYM said...

cool story and nice drawing :)

cik fa said...

wow...cantik lukisan..
superb..

MATAHARI said...

serius kreatif, ya, bumi ini bulat, tikam kerusi, bantal banyak mana pun. kita tetap hidup dalam circle yang sama.

zey said...

boo!! lartt...!


haha!




dunia yang bulat, penuh dgn macam-macam gaya, baru hidup ada cara, baru ada variasi.

| Larasephia | said...

HAHAHA

amek kaw.

terasa macam kena cubit jugak la sikit2.

Terbang Bersamaku said...

comel entry kali nie..sgt2 kreatif..

budak awam said...

lukis sendiri ke tu?
wah rajinnya..
cantik..
dan entri lak penuh dgn isi..
A+!! :D

myMOONtel said...

terpegun~~~ *jeles pun ada. comel betei lukisan orang2 tuh xD

| gad1s s0ypans | said...

n3 menarik.....
maksud yg mendalam.....
nice...!!
(=

petisuara said...

uisyh, nni mmg kena belanja srg2 minum milo ais ni..hee

LadyBird said...

manusia yang pelbagai.. :) sebab bumi ni bulat.. :).. sweet kenyataan ni .. :).. dengan kepelbagaian kita menjadikan hidup ini lebih warna warni..

ishiko said...

rajennye gunting2..

shafinaz (: said...

:D

♥:: Loliey ::♥ said...

comel giler!!!! nak try buat cam nie gap ler..leh dok?? wink3

hentakbelipat said...

loliey: bulehhh!!! xde masalah

cik fara @ fanadz said...

ahahahah.comel!!

cik fara said...

rajinnyee la haii . hehe ;)

CutieIntan said...

entri yang paling terbaik saya pernah baca...nice

Shahirah Elaiza said...

LOL @ epal kena gigit. Cutest entry ever!

cik-terompah said...

serius aku suka entri nih beb..

atiqah said...

comel sangat

ceqjulia said...

so cute..
neway im your new folower..we keep in touch dear..

Rara said...

Ngakak aku ngeliat hp2nya... belekberi XDDDD ipon. norkia, kenapa g NORAKia aja ya?