Friday, October 19, 2012

Awkward

Aku ada satu cerita. Tapi aku tak nak cerita sangat..sebab aku awkward.

Masa zaman sekolah sekolah, aku akan bagi satu alasan dekat member aku. Alasa dia macam ni
" Woih, aku gerak tandas jap..nanti aku roger balik"......

Alasan ni akan digunapakai bila aku nak solat sedang tengah lepak dengan member aku di kompleks beli belah.


Masa zaman siswa siswi, aku akan akan bagi alasan yang sama....

Aku akan rasa awkward bila aku nak solat sedangkan member aku sedang kangkang dekat katil....

Aku akan rasa awkward bila nak solat sedangkan member aku sedang ralit tengok cerita dekat laptop...

Aku tak tahu yang aku awkward sebab apa. Sebab aku taknak member aku rasa serba salah atau aku nak jaga hati member aku. Persoalan nya dekat sini, apa akan berlaku dekat hati member aku kalau aku solat depan mereka? pedih ke? makan dalam ke? tacing ke?

Siapa yang patut serba salah sebenarnya?

Macam aku beritahu awal awal tadi, aku tak nak cerita sangat...sebab aku awkward....aku sangat sangat awkward dengan tuhan.

Kenapa aku kena sorok sorok benda yang tuhan suka kita buat? kenapa aku kena serba salah dengan benda yang tuhan tuntut kita buat....ini lah pedoman....



18 comments:

najwairina said...

sama la . seriously kadang kadang rasa tak sedap nak solat depan member lagi lagi kalau member ngah layan movie or nyanyi nyanyi :(

Lan Bingka said...

Bagitau je bro, dakwah secara tak langsung tu. Aku kalau bagitau kat member aku masa tengah jalan2 kat kompleks, kalau yang jenis tak solat tu dia tunggu je kat luar.. tapi kita doakan la satu hari nanti dia terasa nak solat sama..

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

susah nak jumpa lelaki yang solat cukup 5kali sehari...
yang boleh jadi imam...
dan tai isap rokok.

Khalilah MNor said...

Sy faham... Byg kan kalau kita ckp depan2, risau dianggap perli. *padahal sepatutnya sama-sama mengajak* Pernah jugak mcm tu. Bila terbocor pun, semua mcm biasa je... Hmm...

Tihara said...

as salam,

kita kena ingat kita buat segalanya sebab Allah.. tp kita ni insan yg lemah kadang2 tak berfikir macam tu

cEro said...

Actually, aku faham perassaan awkward tu..
Mungkin lebih kpd nak jaga hati kawan kot..
Tak nak diorg laiyan kita lain sbb tahu kita tak mcam diorg..

Tapi cuba sikit2 tarik diorg..
Mcam ajak sekali ke,
buat2 tanya surau kat mana ke (kalo kat mall laa)
tapi jgn paksa..
Paksa itu negatif, negatif buatkan kita menolak..

CekbOlat-bOlat said...

ha ah,penah rase cem tu . mcm sorok sorok la pula kan . hm

Mak Wardah said...

Salam kenal...Alhamdulillah berdakwah secara diam...

khairunnissa kamal said...

yke ? biarlah apa owg nak kata sambil2 tu kita bagi hint supaya dieowg berubah ke jalan yang benar gak an. pk hati owg sampai bila2 kita serba salah

Nazz@Purple said...

kalau kita rasa mcm tu..rasanya kita kene tgk solat kita blik..solat yg sempurna membawa kebaikan pd diri dan orang lain..insyallah..

peringatan utk diri sy sendiri..sebab penah alami juga suatu ketika dulu

cici tembikai said...

sama lah -.- even kalau member ajak jumpa mesti carik waktu yang takde waktu solat contohnya pepagi buta atau malam lepas isya. sbb kang kalau dah lepak macam awkward nak cakap ke surau ke apa ke. pastu kalau member tidur rumah , mesti akn solat kat bilik mak .

taktahu kenapa mesti ada perasaan tu :(

C++ said...

Bhai HentakBelipat...

Pergh... awkward nyer lu.... unsangkarable lar... hahahaha

Anonymous said...

Penah smayang kat dalam bilik.. tapi member2 tgh tgk cerita dewasa kt ruang tamu.. Dengan pasang kuat2 nyer.. Pegh!!

Nur Ezqy said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:

http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

Anonymous said...

Sepatutnya kita ajak sekali kawan tu solat. Tanggungjawab kita tu. Kalau tak kita pun kira bersubahat. Saham dosa pun dapat.

Yousof said...

kita serupa! Rasa awkward bila dalam stuasi ni..


Kadang² kita kena beranai jugak ajak diaorang, paling kurang lama² nanti diaorang terfikir juga untuk jaga perkara wajib tu..

Anonymous said...

ustaz saya pnah ckp, kite kdg2 akn tmbul perasaan malu nk ibadat sbb nti org ckp kte tnjuk alim.then kte pilih utk tgl kn nye (eg. solat sunat/wirid, end up wat yg wajib je). which is not good. ia seolah kta riak dgn Allah. since kte lebih mementingkn hati manusia instead of perkara yg Allah suke.but at the same time ble kta buat satu ibadah tu kena btl2 jaga hati dan niat kita jgn sampai ade rase ujub pulak.slamat istiqomah dlm beribadah(=

Anonymous said...

pehh pnah kot rasa.berapa kali pnya alami daa aku.pnya la awkward smpai mulot ni mcm keras nk bukak.last2 geram sgt, direct gile kot aku ckp."errr..aku igt nak p solat jap ar!". pastu lantak hangpa la nk ckp apa. tp yg penting "errr" tu ttp ada. mknanya, dlm dok berani direct ckp tu pun stil awkward haha.tp tula..tah la..tak ptut la sbnya..hummm.. :(