Sunday, August 22, 2010

Perangai Pelik bab 15: AL Hazith Hakim

Minggu lepas aku ada kesempatan nak balik rumah...rindu dekat rumah waktu puasa ni nampak sikit keberkatan dia...lagipun aku balik saja nak melepak melabuh kan perut. Kalau dekat UTM memanjang berbuka adalah karipap 3 ketul..kalau rare sikit ada murtabak sebelah kanan. Paling busuk pun roti john makan sekerat. Tapi, dekat rumah, memang ayah aku tibai kaw-kaw. Lauk sahaja dah macam santapan menteri-menteri...itu belum kira pencuci mulut, pencuci tangan dan juga buah-buahan...paling pegi berbuka setakat ini!

Bila balik rumah, mesti aku jumpa beberapa perkembangan baru sama Geng AL. Kau kenal ke? buat-buat la ramah sikit baca post aku zaman dulu kala...kelik sini!

Secara automatis, aku sandang satu jawatan paling berpengaruh...selaku pendodoi berirama untuk Geng AL. Tapi aku tak tipikal sangat nak pakai lagu-lagu domestik..aku terus sing-a-long lagu-lagu berkonsepkan politik, kejatuhan moral, peperangan dan isu-isu masa kini. Baru membina minda.

Jujur aku cakap, masa aku kecil...haram aku nak dapat dodoi..lagi-lagi dodoi dalam buai...bonda larang keras.

Macam gini punya besar...kalau layan dodoi dalam buai, memang bedentum-dentum cecah lantai bai!

Ada satu petang...bonda dah bagi isyarat untuk jalankan tanggung-jawab selaku pendodoi Geng AL no. 2 iaitu AL Hazith Hakim. Bila nampak situasi macam itu, aku cepat-cepat tutup tv buat-buat berdengkur, siap dengan gaya orang tidur paling Haram J sekali. Dasar bonda kan, memang dah tau niat anak...sekadar libas dengan lutut buat aku senyum.

AL Hazith Hakim...baru hentam 3 taun kot tahun ni.

Jenis budak-budak degil nak tidur...(ini kira dialog nenek dengan cucu..anak buah aku memang panggil nenek dia mak, kau jangan ngada-ngada nak kompius bagai)

Hazith: "mak....bang cik nak shu shu"
Bonda: "shu shu satu siappp!!!!"
Hazith: "pantas!"
Bonda: "style enn....prosedur biasa, kalau dah pekena susu..jawabnya buai"
Hazith: "cantek"
Bonda: "meh mak dodoi yang pegi punya.....duu..duuuu..dummm duu"
Hazith: "......."
Bonda: "lain macam ke tune mak? trai satu kali lagi..duuu duuuu duuu"
Hazith: "dodoi mende camtu mak..bang cik rokers ah!"

Hari itu aku buka puasa dengan tangisan....

30 comments:

AyuE SurihanyOt said...

haha...aku syak anak sedara kau ikut pengaruh buruk kau la...hakhak

meowwmania said...

terpegun jap dgn dialog antara nenek dan cucunya wuuu.....

Cik Bucken said...

aku rase lagu dodoi kat malaysia ni sume same lahh..duduuu je bunyik nyeh

Mario said...

haha...demand lebih...keh3

amira said...

dia boleh kawan dengan action kamen atau kamen rider.. hahaha

amira said...

dia boleh kawan dengan action kamen atau kamen rider.. hahaha

Encik aMin said...

caya lah Haziiiith... :)

Shukjessa said...

nyanyi lagu la la la lal la haha, aku tak pernah lagi dodoikan anak sdare aku. nak tido die nangis, aku buatkan susu, tepuk tampar sikit, tengok2 dah terbungkang dengan posisi pelbagai haha

Pencacai Alim said...

besaq cmtu tidoq pakai buai lagi ka?hikhik

ms.GrEEn said...

hahaha..lawak giler..aku x rasa ayat tuh ayt yg bonda ko tuturkan..mcm lain je..ahahaha

::fadxieza:: said...

"bang cik rokers ah"
haha..
:)

oh farah said...

haha. mana tumpah kuah kalau tak ke lantai.

Peminat Katie Holmes said...

haha, tu la. still pakai buang.

ice♥ice said...

waa de cite2 nk jd rockers ke ni..ahaha xD

AJ said...

dam dam dum bunyik mercun! lalala...

cemomoi said...

dodoi sambil makan dodol pon ok gak

Rina (◕‿◕)✿ said...

hehehe. memang pegi geng al besar nnti

ribena.illina said...

hahaha! boleh tahannnn ank buah anda! heee~

Che Armster said...

rosak anak sedara ko..yeyeah! hahahahaha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

ceh lu cakap saja balik boeh makan puas puas.. kalau tak kat surau sek2 atau masjid negeri lu turun... cool

GaDis CoMeL said...

zikir masa dodoi lagi bagus beb..

cEro said...

agak2 nak dodoi lagu rock ape ek??
yeyeah amok kot???

HanisAzla said...

kih..kih..kih...layan dodoi

eesyaheera said...

boleh tahan bang chik. nasib baik aku xde anak buah lagi. haha

beautiful_rose said...

terpengaruh ni.

Aliesya♥Amani said...

huh???gua x paham ape kne mengena cerita nie ngan lu bkk pose ngan tangisan??
konpius2...

ejum said...

hebat jgak anak buah ko ek..style en?.hee

maCy said...

adoila dialog xleh tahan.. uhuuhu

-telordibasuh- said...

nasib AL Hazith Hakim..
ingt hakim kamal(name telor) hahaha

Anne Boleyn said...

hehe apenat melayan kerenah anak bauh ye dakkk..